A nőnap többről szól, mint a virágokról: a nőnap a nők iránti tisztelet kifejezésének a napja, és ennek az egyik legjobb módja, ha hallgatunk a nőkre – ha odafigyelünk a történeteikre, ha támogatjuk a törekvéseiket. Hogyan tehetjük mindezt? Például úgy, hogy elolvassuk az önéletrajzi regényeiket, amiket ők írtak, saját magukról, a saját életükről. Most három ilyen kötetet ajánlunk.

A tanult lány – Tara Westover
A Westover család Idaho hegyei között készült a világvégére, elzárkózva a társadalomtól és a közintézményektől, ami egyben azt is jelentette, hogy az írónő nem részesült formális oktatásban egészen 17 éves koráig. Az egyik testvére tanította meg olvasni, és ezután saját magát oktatta abból a kevés könyvből, ami különc otthonukban elérhető volt. Felkészítette saját magát az egyetemi felvételi vizsgára, és a későbbiekben eljutott egészen Cambridge-ig, sőt, a Harvardig is. Önéletrajzi regénye egy különleges felnövéstörténet, ami fényt vet arra, mi is a tanulás igazi jelentősége.

Így lettem – Michelle Obama
Michelle Obamát mindenki úgy ismeri, mint a volt amerikai elnök, Barack Obama feleségét, pedig Michelle Obama sokkal több, mint valakinek a felesége. Michelle olyan életet élt, amiről érdemes olvasni, és nem csak azért, mert ebből nyolc évet a Fehér Házban töltött, mint az Egyesült Államok First Lady-je. Önéletrajzi regényének lapjain keresztül megismerhetjük gyerekkorát és életének minden olyan eseményét, melyek által az lett, aki, és egyben arra ösztönzi az olvasót is, hogy felismerje: folyamatosan fejlődünk, változunk és épül a személyiségünk – évek hosszú során át válunk azzá, akik vagyunk.

Miért lennél boldog, ha lehetsz normális? – Jeanette Winterson
Az írónő önéletrajzi regénye sok szempontból különleges: az idő nem lineárisan telik benne, hanem töredezett emlékekből ismerkedhetünk meg a történetével. És micsoda történet az övé… Néha hihetetlenebb, mintha fikció lenne. Jeanette Winterson életét meghatározta az, hogy adoptálták, és a kötet során többször is rávilágít, hogyan hatott ez az életére és a kapcsolataira. Ez az önéletrajzi könyv rendkívül sokrétű: azon túl, hogy elénk tár egy (nehéz) életet és azon belül a boldogság keresését, jelen van benne a politika, a történelem, és a filozófia is. Nem átlagos kötet ez, ahogy az írónő élete sem az.

Nőnapkor, sőt az év minden napján tiszteljük meg a nőket azzal, hogy meghallgatjuk őket, hogy támogatjuk a munkásságukat, hogy egyenlő félként bánunk velük és értékeljük őket – hiszen igazából pontosan erről szól a nőnap.

Szerző