Magyar mesék lázadó lányoknak

Tudom ki volt Zrínyi Ilona, az egyetemi pedagógiai tételeim szerves „résztvevője” volt Brunszvik Teréz és sokszor hangos a sajtó a Polgár-lányokról.
Hogy velük együtt, 25 személyiségben mi a közös? A felszínen nem sok: a könyvben szereplő nőalakok közül néhányan Magyarországon születtek, páran csak felnőttként éltek itt. Többen nemesi sarjak, mások legalulról építkeztek. Van, akinek tevékenységét már csak földi pályafutása után ismerték el, van, aki szerencsére most is tündököl. Ami közös bennük, az a bátorság, az elszántság, a rendkívüli tehetség és a példaértékű szorgalom.
Az ő – sokszor nem tündérmesébe illő – történetüket ismerhettem meg a kiadványban. Egy-egy történet maximum három oldalra koncentrálódik, amely mutatja, hogy természetesen ezek a leírások csak egy vázat alkotnak az adott női sorsról, tehát aki hiányosságot keres, az találhat is, de mégis megkaptam az átfogó és nem mellékesen közérthető képet hősnőinkről.
Külön érdekessége a mesegyűjteménynek, hogy a mesék szerzői maguk is elismert írónők.
A könyv nem csak abban adott élményt, hogy megismerhettem 25 rendkívüli nő portréját, hanem ezzel együtt 25 lenyűgöző illusztráció is helyet kapott a lapokon, amelyek közül némelyiken többet elidőztem, mint a hozzá tartozó történeteken.
Szerintem a könyv valahol az ifjúsági és a felnőtt irodalom határmezsgyéjén mozog, tanulságos lehet egy kamasz lánynak, de érdekes egy felnőtt nőnek is.
Olvasd ezt a könyvet szórakozásként, tájékozódásként, vagy kíváncsiságból, de tudd:

A hősnők most is köztünk élnek.

Szerző