K.L. Slater: Bízz bennem

Anna először szimpatikus, aztán sajnálom, majd idegesíteni kezd, utána meg őrültnek gondolom. És hatvan oldallal később minden kezdődik elölről.

Minden évben küldök magamnak születésnapi kártyákat, de virágot most küldtem először.

A Bízz bennem műfaja női pszichothriller. Ne tévesszen meg a „női” jelző, semmiképpen sem magassarkúban cselszövéseket elkövető, amolyan Született feleségek-szerű olvasmányra számítsatok, hanem izgalmas, magával ragadó lélektani thrillerre, ahogyan a fülszöveg is írja.
Főszereplőnk egy múltbéli esemény rabságában rekedt és mindennapjait az az egy borzasztó nap határozza meg. Magányosan, elszigetelten él a megszokás és Albert a macskája megnyugtató társaságában. Tizenhárom évvel ezelőtt egy nő „tönkretette az életét”, de egy véletlen találkozást követően elhatározza, hogy revansot vesz. Azonban ezzel a bizonyos eseménnyel nem csak Anna élete foszlott szét…
Ebben a történetben – és talán nem csak ebben – mindenki figyel valakit. Ki egy szemüveg mögül, ki az autóból, ki a szomszéd ablakból, valaki pedig egy másik városból. Természetesen mindenkinek van valami titok a múltjában, és közel sem biztos, hogy úgy ismerjük az embert, ahogyan azt mi gondoljuk, így az ítélkezés tévútra vihet. Nem tudhatjuk, hogy az a frusztráció, bánat, közöny miből fakad.
De akkor kiben bízhatunk?

El kell nyerned a bizalmukat, amihez kitartás kell⦋…⦌ Mindig csak egy kicsit szoríts rajtuk, amíg meg nem érzed, hogy összeroppannak.

Ez az – elolvasása után is még napokig rabul ejtő – történet töprengésre késztet az emberi természetről. Egy lélekben egyszerre mennyi düh, szomorúság és mennyi szeretetéhség és figyelemvágy összpontosulhat.
Én azért térek folyton vissza a pszichothrillerek, lélektani thrillerek világába, mert ezekben a könyvekben nagyobb hangsúlyt kapnak a különböző szereplőkben lejátszódó lelki folyamatok, mint maga a cselekmény. Meg kell hagyni, nem egy pörgős olvasmány, ennek ellenére egyáltalán nem kalandoztam el olvasás közben, inkább együtt hömpölyögtem a folyton megújuló információkkal.
Elsősorban azoknak ajánlom olvasásra, akik nem sietnek, szeretnek elgondolkodni egy-egy szereplő jellemén vagy a miérteken, és élvezik, ha fokozatosan épül föl bennük a történet.

Bízzatok bennem! Tetszeni fog.

 

Szerző