A hideg idő érkeztével, egyre több időt töltünk otthon, a négy fal között. Talán épp ezért szokott ilyenkor rám törni a vágy, hogy csinosítgassam az otthonomat, és becsempésszem a szobákba kicsit az őszt. Erre pedig a legjobb módszer egy jó kis csináld magad projekt, hiszen az elkészítés segít kikapcsolódni, ráadásul a végén még egy szép dekorációval is gazdagabb leszek. Ez az őszi falevél tálka is ilyen megfontolásból született meg. Az elkészítése nagyon egyszerű és gyors, a végeredmény pedig roppant mutatós és őszies, ráadásul akár gyerekekkel is belevághatunk az elkészítésébe, hiszen biztosan élvezni fogják a közös alkotást.
 
őszi tálka csináld magad Impulzív Magazin
Amire szükséged lesz:

 • levegőn száradó gyurma
 • falevél
 • kés
 • müzlis tál
 • sütőpapír
 • fólia
 • borosüveg vagy sodrófa
 • víz- vagy akrilfesték
 • ecset

őszi tálka csináld magad Impulzív Magazin
Elkészítés:
 1. Tépj le kb. egy maroknyit a levegőn száradó gyurmából és egy sütőpapíron nyújtsd ki egyenletes vastagságúra egy üres, címke nélküli borosüveg segítségével (könnyen elmosható és nem kell attól tartani, hogy esetleg rajta marad egy kis maradék gyurma). Nagyjából 1-2 centiméter vastagság már jó. Akkorára nyújtsd, hogy a kiválasztott levél ráférjen. Az, hogy mennyi gyurmára lesz szükséged, függ a kiválasztott levél méretétől is.
 2. A kiválasztott levelet tisztítsd meg a nagyobb szennyeződésektől, majd helyezd a fonákjával lefelé a kinyújtott gyurmára. A borosüveg segítségével jól simítsd bele, így jól látszódik majd a levél erezete.
 3. Egy késsel vagy egyéb vágóalkalmatossággal vágd körbe a levelet. Nem lényeges, hogy éles legyen az eszköz, akár egy fogpiszkálóval vagy műanyag késsel is meg tudod csinálni ezt a lépést.
 4. Ezután óvatosan húzd le a levelet a gyurmáról, majd egy tálkába tegyél fóliát, és ebbe helyezd bele a kivágott levélformát, így lesz meg a tálkaforma.
 5. Ezután várj legalább egy teljes napot, hogy teljesen megszáradjon a gyurma.
 6. Ha már teljesen kiszáradt, jöhet a festés vízfestékkel, vagy akrilfestékkel, de használhatsz festéksprayt is. Ne felejtsd el lefesteni a tálka alját is!
 7. Ha megszáradt a festék, már használatba is veheted a tálkát.

őszi tálka csináld magad Impulzív Magazin


Mire használd?
Az őszi tálka jó lehet ékszerek tárolására, lehet belőle őszi termések gyűjtőhelye, asztali dekoráció, de akár a kulcsaidat is beleteheted – ráadásul ajándékötletnek sem utolsó.

Ha szeretnéd megnézni lépésről-lépésre, hogyan készült a tálka, akkor az Instagram oldalunk IGTV szekciójában megtalálod az erről készült videónkat.


Fotó: Emma

Szerző