A tavasz érkeztével sokunkban megfogalmazódik a felismerés, hogy ideje elkezdeni edzeni, és talán már bele is vágtunk a „nagy átalakításba”. Bármi legyen is a célunk vele – fogyás, alakformálás, izomépítés vagy csak egyszerűen szeretnénk fittebbek lenni, netán a napi stresszt akarjuk levezetni – ideje számba venni a mozgással kapcsolatos tévhiteket. Ebben kértem Gyuricza Tibi, a Pulse Gym Fitnessterem tulajdonosának és vezetőedzőjének a segítségét, aki szakmai hozzáértéssel és őszintén mondta el véleményét a felmerült állításokkal kapcsolatban.

Fogyni akarok, ezért minden nap mozognom kell.
Hamis. Minden nap mozoghatsz, de egyáltalán nem kötelező. Heti 2-3 másfél órás edzéssel és a megfelelő étkezés betartásával már jó eredményeket érhetsz el. Nyilván, ha megteheted, hetente akár 4-5 alkalommal is sportolhatsz, így tovább fokozhatod a hatást, de az átlagember életvitelébe ez nehezen beilleszthető megoldás.

Ha csúcsformába szeretnék lendülni, akkor a profik edzéstervét kell követnem.
Részben igaz, részben hamis. A profik edzésterve sok jó ötletet adhat a sportolási és táplálkozási rutinod kialakításához. Azonban ne felejtsd el, hogy az ő életük abból áll, hogy edzenek, ennek megfelelően étkeznek, és eleget pihennek. Nekik ez a munkájuk. Az átlagember mindennapjaiba ilyen szinten nem illeszthető be a mozgás, vagy csak nagyon nagy áldozatok árán. Az edzéstervedet és a táplálkozásodat ezért mindig konkrétan rád kell szabni, figyelembe véve az életviteledet, a napi és heti rutinodat!

A leglátványosabb fogyást kardioedzéssel tudom elérni, hiszen a súlyzózás nem fogyaszt, hanem erősít.
Hamis. Konyhanyelven megfogalmazva azt mondhatjuk, hogy az izomszövet munka közben – azaz az egész nap során és akkor is, amikor erősítesz – kalóriát éget el. Tehát minél nagyobb az izomtömeged, annál több kalória szükséges már csak ahhoz is, hogy létezz. Innentől már egyszerű matematika: a megnövekedett izommennyiség nagyobb felhasznált energiamennyiséget jelent a hétköznapi életben és az edzés során is, így több elégetett kalória megfelelő táplálkozással (kalóriadeficittel) kiegészítve, fogyást eredményez.

edzés konditerem sport Pulse Gym Impulzív Magazin
Az edzés akkor volt hatékony, ha az izmaim fájnak.
Hamis. A hatékony edzés ismérve nem az izomlázszerű fájdalom érzése. Ez csak arról tesz tanúbizonyságot, hogy az izmaid nem voltak megfelelően felkészítve az adott mozgásra, vagy az azt követő nyújtás nem volt teljes körű, esetleg az edzés utáni regeneráció nem felelt meg az igénybevételnek, de jelentheti mindezen körülmények összességét is. Azt viszont biztosan állíthatom, hogy a legrosszabb edzés az, amelyik meg sem történik!

Az izomláz legjobb ellenszere egy újabb kemény edzés.
Hamis. Az esetleg jelentkező izomlázon a megfelelő intenzitású regeneráló edzéssel segíthetsz, amely inkább zajlik alacsonyabb terhelés mellett – megfelelő mozgásokat kísérő nyújtásokkal és masszírozó technikákkal –, mintsem „keményen”.

Attól tartok, hogy a súlyzós edzésektől férfias izmaim lesznek.
Hamis. A hölgyek körében ez egy nagyon gyakori tévhit. A nagy izomtömeg kialakulásához még a férfiak esetében is megfelelő minőségű és mennyiségű, nagy súlyokkal végzett erőnléti edzések szükségesek, nem beszélve a célzott étkezésről és bizonyos hormonális háttérről, ami náluk eleve adott. (A hölgyek szervezetében ugyanis az izomépítés szempontjából nagyon fontos tesztoszteron hormon mennyisége csekély.) És még ha adott is lenne mindez, akkor is csak hosszú hónapok vagy évek kemény munkájával érhetnél el ilyen látványos eredményt. Szóval minden hölgy nyugodtan súlyzózhat! Férfias izmaik nem lesznek, viszont tónusos, formás, nőies idomaik, igen.

A futás nem fogyaszt, ráadásul túlságosan megerősödik tőle a combizmom.
Hamis. A futástól a combizom állóképessége fog nőni – egyéb fiziológiai tulajdonságok mellett –, erősíteni viszont csak olyan speciális gyakorlatokkal tudod, amelyek magukat a combizmokat is igénybe veszik. A megfelelő intenzitáson végzett futásnak lehet fogyasztó hatása, azonban a hosszú távú monoton edzésforma inkább az állóképességedet fokozza, mintsem a zsírégetést. (Ennek mértéke ugyanis ennél a mozgásformánál messze elmarad az ideálistól.)

edzés konditerem sport Pulse Gym Impulzív Magazin
Bőven elég csak a kritikus részt edzenem: hasazás = lapos has
Hamis. Soha nem lesz lapos a hasad, ha csak hasazol. Ezzel ugyan erősíted a hasizmodat, de a felette lévő zsírszövetet nem tudod eltüntetni. (Jó, ha tudod, hogy egy hát- vagy combizommal ellentétben, a hasizom nem képes nagymértékű növekedésre.) Lapos csak akkor lesz a hasad, ha a megfelelő erőnléti edzések mellett, tartod a diétát, valamint jó minőségű és intenzitású kardiomozgást is végzel.

Ha a mérleg nem mutat súlycsökkenést, akkor nem volt hatékony az edzésem.
Részben igaz, részben hamis. Igaz akkor, ha a diéta mellett csak kardiomozgást végzel, mert megfelelő edzés esetén a súlyodnak csökkenő tendenciát kell mutatnia. (Persze a testtömegünkből ugyanúgy adhatunk le izmot és zsírt is, ami nem biztos, hogy minden tekintetben jótékony hatású). Ha azonban a kardiomozgást súlyzós edzéssel is kiegészíted, akkor az állítás akár hamis is lehet. Ilyenkor ugyanis a testzsírod csökkenése mellett, az izomtömeged növekedése is elindul, így előfordulhat, hogy a súlyod nem mutat változást. Ebben az esetben a testzsírszázalékod, illetve az egyes testrészeid kerületének a megmérésével kaphatsz reális eredményt.

Rendszeresen edzek, mégis megállt a fogyás!
Igaz. És ez több okból is lehetséges. Az edzés szempontjából okozhatja például a monotonitás, amikor már régóta végzed ugyanazokat a gyakorlatokat, és már nincsenek olyan hatással a testedre, mint az elején. Ilyenkor a feladatok típusán és intenzitásán is változtatnod kell. Előfordulhat az is, hogy nem megfelelő a diétád, vagy nem pihensz eleget a fejlődéshez. Azt azonban jó, ha tudod, hogy a változás időnként egy picit magától is megtorpanhat, sőt, akár meg is állhat. Ilyenkor kell kitartónak lenned, mert egy új impulzust bevezetve az edzésmenetedbe vagy az étkezésedbe, újra megindulhat a fogyás.

Ha reggel nem tudtam edzeni, akkor aznap már nem is érdemes.
Hamis. Egyénenként változik, hogy ki és mikor tud maximális teljesítményt nyújtani az edzésen. Van, akinek a reggeli mozgás az ideális, van, aki a nap közepén érzi topon magát, és van, aki inkább este tud teljesíteni. Az edzés idejét mindig ahhoz igazítsd, hogy melyik típusba tartozol, illetve milyen az életviteled és a napi rutinod. És ahogy már említettem, a legrosszabb edzés mindig az, amelyik meg sem történik!

edzés konditerem sport Pulse Gym Impulzív Magazin
A menstruáció ideje alatt kerülnöm kell a sportot.
Hamis. Minden nő másképp éli meg a menstruáció alatti napokat: van, akinél enyhébb, míg másoknál erősebb tünetek jelentkezhetnek. Amennyiben az adott mozgás nem okoz számodra kellemetlenséget, akkor bátran vágj bele az edzésbe a „nehéz napokon” is.

Mozgás előtt és közben nem iszom, mert az akadályozza a fogyást.
Hamis. A megfelelő folyadékbevitel (főleg víz!) elengedhetetlen a fogyáshoz és a megfelelő intenzitáson végzett edzéshez!

Edzés alatt és után a sportital a legjobb folyadékpótló.
Hamis. A folyadékveszteség pótlására legjobb a sima víz. Persze az izotóniás italok segíthetnek abban, hogy könnyebben visszakerüljön a cukor és az edzés során elvesztett ásványi sók a szervezetedbe (bár ez inkább az élsportban számít igazán), de véleményem szerint a víznél nincs jobb folyadékpótló.

Ha eleget edzek, akkor a táplálkozásban bűnözhetek.
Részben igaz, részben hamis. Igaz, amennyiben ez a bűnözés csak ritkán fordul elő, azaz hetente-kéthetente csak egyszeri alkalommal és egy étkezésre koncentrálódik. Hamis viszont, ha a céljaid elérése – legyen az súlycsökkentés vagy minőségi izomtömeg növelése – 70 %-ban az étkezésen múlik, mert ebben az esetben a diéta betartása létfontosságú.

Egy kemény edzés után farkaséhes leszek, ilyenkor belefér egy kis egészséges nasolnivaló.
Igaz. Persze nem mindenkinél és nem minden esetben. Egy megfelelő intenzitású edzés után igenis szükség van bizonyos arányú szénhidrát-, fehérje- és zsírbevitelre. Ilyenkor a szénhidrátbevitel még akár egy picit több is lehet, mint egy sima étkezésnél, és ebbe akár az egészséges rágcsálnivalók (olajos magvak, gyümölcsök) is beleférhetnek. A mennyiségükre viszont oda kell figyelned!

Remélem sikerült néhány fontos kérdést tisztázni a testedzés körüli tévhitekkel kapcsolatban, és így már magabiztosabban indulsz neki a tavaszi alakformálásnak. Ha a konditermek világát választod, a Pulse Gym csapata szívesen segít neked, és az se árt, ha ismered az edzőtermi etikettet.

(X)

Szerző