Korábban már bemutattuk Nektek a Pulse Gym Fitnessterem tulajdonosát és vezetőedzőjét, Gyuricza Tibit. Tibi akkor elmesélte nekünk, hogyan született meg a konditerem és hogy vált mára a funkcionális, testépítő és erőemelő sportot kedvelők egyik kedvenc edzőtermévé. Most szeretnénk, ha megismernétek a Pulse Gym két trénerét is, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy segítsék vendégeiket egy egészségesebb, fittebb és kiegyensúlyozottabb élet elérésében.

Hunyadi Dóra – „Az igazi sikertörténet sosem csak az enyém, azt mindig a közös munka révén, együtt érjük el!”

PulseGym konditerem sport személyiedző Kalocsa Impulzív Magazin
– Az igazat megvallva, gyerekkoromban egyáltalán nem érdekelt a sportolás. Akkoriban sem a családom, sem a baráti társaságom életében nem volt központi elem a mozgás, és a testnevelés órákat is mindig csak végigizgultam, mert egyáltalán nem volt sikerélményem, így a tanáraim sem tudták velem megszerettetni a sportot. Főiskolás koromban mentem el először egy edzőterembe, ahol első lépésben a gépekkel és a kézi súlyzókkal kezdtem el ismerkedni. Ott és akkor tudatosult bennem, hogy ez az a mozgásforma, amit szeretek csinálni, és amiben jól érzem magam.
Az élet hozta így
– Amikor bekapcsolódtam a Pulse Gym életébe, egy 8 órás fix munkaidős állásom volt egy irodában, amit nagyon szerettem, így fel sem merült bennem, hogy komolyan dolgozzak az konditeremben. Persze, amikor szükség volt rá, igyekeztem segíteni, amiben tudtam: ha kellett, én is beugrottam recepciósként, vagy elintéztem néhány apróságot, de ha valaki akkor azt mondta volna nekem, hogy egyszer itt fogok dolgozni főállásban, biztosan kinevettem volna. Az edzőtermi pályafutásomat is beugrósként kezdtem. Ahogy láttam a többieket munka közben, engem is elkezdett érdekelni ez a szakma, de akkor még elsősorban inkább csak saját magam miatt. Szerettem volna jobban átlátni, hogy eredményesebb legyen az edzésem, és azt gondoltam, hogy ez a tudás mindig jól jöhet. Miután elvégeztem a tanfolyamot, felmerült a lehetőség, hogy néhány új vendéget én is elvállalhatnék, mert a többi trénernek már nincs szabad kapacitása. Persze már az első közös munkától kezdve nagyon élveztem az egészet, és nagyon vártam a következő személyi edzéseket! Végül olyan jól sikerült ez a „beugróskodás”, hogy két hónap múlva, már teljes állásban is csinálhattam azt, amit szeretek, mert annyi vendégem lett.
Semmi nem mehet a munka rovására!
– Az edzőteremben sokszor megy a viccelődés, hogy mennyire megdolgoztatom a vendégeimet, de ezzel nem is tudnék vitatkozni. Nem vagyok az a fajta személyi edző, aki a gyakorlatok rovására végigbeszélgeti az órát. Én akkor érzem úgy, hogy jól végeztem el a munkámat és sikeres volt az edzés, ha a vendégem kissé fáradtan ugyan, de mosolygósan mondja az óra végén, hogy szerinte ma is jobban ment egy kicsivel, vagy eggyel több gyakorlatot tudott csinálni, és még jobban érzi magát a bőrében, mint az előző alkalommal. Az a tapasztalatom, ha én edzőként a tőlem telhető legjobb szaktudással és segítségnyújtással, a vendégem pedig megfelelő elszántsággal és kitartással áll a közös munkához, akkor együtt minden kitűzött célt meg tudunk valósítani.
A problémák elengedése
– Szerintem a siker titka itt is, mint minden területen, a megfelelő szakmai tudás elsajátítása, illetve az elhivatottság, hogy az ember szeresse, amit csinál. Úgy gondolom, hogy ennek kell lennie az alapnak. Idővel aztán ehhez hozzájön még a tapasztalat is, amely során megtanulja egy edző, hogyan segítse, motiválja a vendégeit, hogy mikor kell egy kicsit „pszichológusnak” lennie, vagy mikor kell azt mondania, hogy „na, még kettőt”. Az a tapasztalatom, hogy sokkal hatékonyabb az edzés, ha az ember minden más családi, munkahelyi vagy egyéb gondolatot el tud engedni, és csak magára tud koncentrálni. Sokszor ezt a vendégek is érzik magukon, és ilyenkor szokott előfordulni, hogy a személyi tréner barátként, „pszichológusként” is ott áll mellettük. Természetesen, ha valaki ilyen szinten megtisztel a bizalmával, az mindig nagyon jól esik, és az elhangzottak persze mindig köztünk maradnak.

PulseGym konditerem sport személyiedző Kalocsa Impulzív Magazin

Az edző iránytűként szolgál
– Az, hogy kinél hatékonyabb a személyi edzés módszere, úgy gondolom, hogy nagyon egyénfüggő. Van, aki pont azért szeret lejárni, hogy távol minden teendőtől végre egyedül legyen a gondolataival, és egy kicsit kikapcsoljon, ugyanakkor van annyi motivációja, hogy személyi edző nélkül is kihozza magából a maximumot az konditeremben. Ha valaki viszont kevésbé mozog otthonosan az edzőtermek világában, és nem igazán tudja, hogyan kezdjen bele az edzésbe, esetleg az egészséges életmódba, vagy egyszerűen csak ismeri magát, ha nem időpontra jönne „kötelezően”, akkor egyedül nem lenne elég motivációja a mozgáshoz, akkor véleményem szerint egy személyi edző segítsége jóval hatékonyabb és látványosabb fejlődéshez vezethet. Bár mindenki számára mást jelent a tökéletes alak, de a személyi edző kiválasztásában fontos szempont lehet az is, hogy milyen a tréner külső megjelenése, mennyire sportos, mennyire „tökéletes”. Aki kezdetben tart még attól, hogy edzőterembe vagy személyi edzésre járjon, annak akár még elrettentő is lehet egy tökéletesen kigyúrt edző, míg másnak pont ez adja a motivációt az álomalak eléréséhez.
A célok változók, ahogy a motiváció is
– Egyébként többségében női vendégeim vannak, akik leggyakrabban azért keresnek fel, mert fogyni, illetve formálódni szeretnének – elsősorban kerek fenékre és szép combokra vágynak -, míg a férfiak célja az izmos felsőtest elérése. De előfordul olyan is, amikor valamilyen egészségügyi problémával keresnek meg a vendégek, például hátfájdalommal vagy valamilyen gerincbántalom kapcsán. Igazán örülök, hogy egészében egy nagyon jó és motivált csapat jött össze nálam, és én nagyon büszke vagyok a munkájukra. Persze mindenkinek vannak nehezebb, fáradtabb és stresszesebb napjai, de mindig jó érzéssel tölt el, amikor egy ilyen helyzetben azt hallom az edzés első tíz perce után, hogy: „Dóri, őszinte leszek. Nekem ma semmi kedvem nem volt ehhez az egészhez, de most, hogy itt vagyok és csináljuk, annyira örülök, hogy eljöttem.”
A közös munka gyümölcse
– Egy személyi edző esetében a legtöbben azt gondolják a legnagyobb sikernek, ha egy edzett egyén a többi vendéghez képest, a legtöbb kilótól tudott megszabadulni, vagy esetleg egy versenyre is eljutott. Mivel sokan valamilyen vágyott külső megjelenés céljából jönnek hozzám – mint a fogyás vagy izmosodás –, már önmagában ezeknek az elérése is nagy sikernek számít. De számomra mindig az jelenti a legnagyobb elismerést, amikor azt látom, hogy valaki már néhány alkalom után jobban érzi magát a bőrében, sokkal mosolygósabb, vagy láthatóan több önbizalma van, örömmel jön edzeni, és már előre várja a következő alkalmat. Számomra ezek a mozzanatok jelentik az igazi sikertörténetet, ami sosem csak az enyém – azt mindig a közös munka révén, együtt érjük el!

Samu József – „Egy jó edző igazi partner, aki szem előtt tartja a közösen meghatározott célokat, miközben vendégét erős kézzel terelgeti feléjük.”

PulseGym konditerem sport személyiedző Kalocsa Impulzív Magazin
– Eddig végigkísérte az életemet a sport, szinte folyamatosan mozogtam valamit – kosárlabdáztam, fociztam, és körülbelül 14 éves lehettem, amikor először lementem egy konditerembe. Azóta kisebb megszakításokkal ugyan, de töretlenül fontos része az életemnek a sport és az edzés, így amikor Tibi felvetette, hogy belevágna egy konditerem létrehozásába, nem volt kérdés, hogy én is elvégezem az iskolát, és csatlakozom a Pulse Gym csapatához. Ezután már nemcsak edzeni jártam le, hanem másoknak is segítettem. Élvezem, amit csinálok, mert így a sport továbbra is az életem meghatározó eleme maradt, miközben emberekkel is foglalkozhatok, amit nagyon szeretek.
Fontos az igazság, még ha fájdalmas is
– A munkám során köztem és a vendégeim között – mint minden emberi kapcsolatban – nagyon fontos az őszinte kommunikáció és a bizalom. Ugyanakkor a drasztikusság híve vagyok, persze csak bizonyos határokon belül. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy határozott és magabiztos legyek, ne féljek kimondani az igazságot, még akkor sem, ha az olykor fájdalmas is, hiszen csak akkor tudunk közösen előrelépni, javítani a hibákon és fejlődni. Egy jó edző igazi partner, aki szem előtt tartja a közösen meghatározott célokat, miközben vendégét erős kézzel terelgeti feléjük, olykor kimozdítva őt a komfortzónájából. Ugyanakkor nem gondolom, hogy a szoros személyes kapcsolat alapvető feltétele lenne a jó munkának, de sokat javíthat az edzés dinamikáján – a vendég így jobban elfogadja a véleményemet, illetve kötetlenebbül tudunk együtt dolgozni és persze a légkör is sokkal felszabadultabb.
A dicséret szárnyakat ad
– Olyan embert nem lehet motiválni, akiből teljesen hiányzik a belső késztetés, és csak külső kényszer hatására edz. Egy tréner feladata szerintem, hogy a megfelelően motivált vendéget minden téren támogassa és eljuttassa a céljáig. Én gyakran lelkesítem és dicsérem a hozzám járókat, különösen akkor, amikor azt hiszik, hogy nem tudják végigcsinálni az órát, és már éppen fel akarják adni, miközben azt sorolgatják, hogy nekik ez nem megy. Persze a végén egytől egyig becsületesen állják a sarat. Ilyenkor szoktam mondani nekik, hogy soha ne becsüljék alá magukat, mert láthatják, hogy ők maguk a bizonyítékai annak, hogy sosincs lehetetlen. A munkánkkal egyébként gyakran együtt jár, hogy egy kicsit a lelkét is ápoljuk a vendégeknek, akárcsak minden olyan szolgáltatói munkakörben dolgozó, aki emberekkel foglalkozik. Sokan edzés közben mondják el a gondjaikat, mesélnek az életükről, vagy csak egyszerűen kiadják magukból, ami a szívüket nyomja. Nekem ezzel semmi gondom nincsen, szívesen meghallgatom őket, és ha tudok, még tanáccsal is szolgálok.

PulseGym konditerem sport személyiedző Kalocsa Impulzív Magazin
Kettőn áll a vásár
– Egyébként az egészséget és az egyensúlyt szem előtt tartva, én a 80% étrend és 20% edzés felállásban hiszek. Érdekes, hogy a legnehezebb feladat általában mindenkinek az étrend betartása, pedig ha ez nincs rendben, akkor az edzéssel csupán a célunknak egy kis részét tudjuk megvalósítani. Azt gondolom, ha valaki csak többé-kevésbé tudja-akarja követni, hogy mit, mikor és mennyit eszik, akkor az eredmény is úgy-ahogy fog csak jönni.
A motiváció elengedhetetlen
– Azt tapasztalom, hogy a személyi edzés módszerének hatékonysága teljesen egyénfüggő, ugyanis mind a nők, mind a férfiak esetében találkozom könnyebb és nehezebb esetekkel is. Szerintem elsősorban a hozzáállás és az elszántság az, ami fontos. A hatékonysághoz ugyanis a legjobb alap egy motivált vendég, az eredményességhez pedig a neki stílusban megfelelő, jól megválasztott személyi edző a kulcs. A célok tekintetében vannak, akik már konkrét tervvel érkeznek, például határozottan tudják, hogy mennyit akarnak fogyni, vagy mekkora legyen a derék- és csípőbőségük, esetleg hova szeretnének eljutni az egész végére. Ilyenkor részemről általában a finomítás és a megfelelő gyakorlatok egyeztetése a feladat. Viszont természetesen vannak olyanok is, akiknek nincs konkrét céljuk, csak szeretnének mozogni, egy kicsit energikusabbak lenni, vagy akár csak levezetni a napi feszültséget. Ilyen esetben picit nagyobb a mozgásterem, és szabad kezet kapok edzőként. Az órák végén persze főleg a fáradtságot látom a vendégeken, és azt, hogy alig várják, hogy hazamenjenek pihenni. A viccet félretéve, ilyenkor egy kicsit felszabadultabbak, boldogabbak, hogy végigcsinálták az edzést, így a büszkeség még inkább motiválja őket a következő alkalommal.
A legemlékezetesebb átalakulás
– Jó pár sikertörténet tanúja voltam, de talán egy 25 éves srácra vagyok a legbüszkébb, akiről 25kg-ot sikerült ledolgozni a közös munkával. Mindent beleadott az edzésekbe, és az étrendjét is sikerült teljesen betartania. Látszott rajta és a családján is, hogy nagyon büszkék rá, ahogyan én is!

Fotó: Panna

(X)

Szerző