Ma már közhellyé szelídült az a tudományos igazság, miszerint „az ember társas lény”. Ez az alapvetés viszont azzal jár, hogy időről időre alkalmazkodnunk kell az adott közösség normáihoz, ahova tartozni szeretnénk. Nincs ez másként az edzőtermek világában sem, holott oda nemcsak sportolni járunk, hanem kikapcsolódni és lazulni is. Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen elengedhetjük magunkat, legalábbis a viselkedés terén biztosan nem. A konditermekben elfogadott illemtani szabályokról és szokásokról Gyuricza Tibivel, a Pulse Gym fitneszterem tulajdonosával beszélgettem.

illem viselkedés edzőterem sport Pulse Gym Impulzív Magazin
– Előírás, hogy egy edzőteremnek házirendje legyen? Ha nem, hasznosnak találod a meglétét?
Igazából az edzőtermekre ilyen szinten semmilyen előírás vagy szabályozás nem vonatkozik, mindenki maga dönti el, hogy legyen, vagy ne legyen házirendje. Én azonban azt gondolom, hogy egy valamire való konditeremnek muszáj rendelkeznie vele, így természetesen nekünk is van. Itt fontos kérdések vannak tisztázva, amit a vendégek a regisztrációval kötelező érvényűnek el is fogadnak, és amit én a Pulse Gymben be is tartatok.
Mit érdemes tudni sportberkekben a köszönésről és a hozzá szorosan kapcsolódó tegeződésről?
Én úgy gondolom, hogy a tisztelet megadása itt is – mint mindenhol – kötelessége mindenkinek. Persze azért nem egy gálaesten vagyunk, kötelező etikettel. (nevet) Nyilván a hétköznapi helyzetekhez (korra és a hölgyekre való tekintettel) mi is igazodunk, de általában gyorsan kialakul a tegeződő viszony.
Nálatok megengedett, hogy a teremtés koronái félmeztelenül, a hölgyek pedig keveset takaró szettekben edzenek? Van a házirendeteknek a sportolás közben viselt ruházatra vonatkozó pontja?
Igen van. Egész pontosan így hangzik: A fitness terembe csak megfelelő sportöltözetben (sportcipőben, trikó, póló, top, sportnadrág) lehet belépni és edzeni. A papucsban, szandálban való edzés illetve mezítláb történő edzés nem engedélyezett. Mindenféle utcai viseletű cipő használata tilos.” Természetesen a félmeztelen edzés nem engedélyezett, még egy kidolgozott, izmos felsőtestű férfi számára sem, hiszen más vendéget ez zavarhat. Mi ezt a teremben nem engedjük, nekünk minden vendég ugyanolyan fontos, és mindenkinek szeretnénk az edzést olyan formában biztosítani, hogy az számára tökéletes legyen. A keveset takaró női szettek esetében is van egy határ, ami már úgy gondolom, hogy zavaró lehet, ezt természetesen szóvá is tennénk a vendégnek, de eddig még nem volt problémánk ilyen területen.

illem viselkedés edzőterem sport Pulse Gym Impulzív Magazin
A Pulse Gym szabályzata kitér a mezítlábas és papucsos edzésre. Ez miért fontos?
Határozottan ellenzem, és nem is engedem, mert balesetveszélyes. Gondoljunk csak bele, hogy véletlenül leejtünk egy kis súlytárcsát a lábunkra, vagy gyakorlat közben az izzadt lábunk megcsúszik, és már kész is a baj.  Ezen kívül a higiéniai okok miatt sem engedélyezett. Vannak ugyan speciális gyakorlatok, amiket célzottan zokniban végzünk, de azt kifejezetten csak személyi edzés keretében, folyamatos ellenőrzés mellett.
Milyen alapvető higiéniai szabályokat kell figyelembe vennie a vendégeknek az edzőtermi eszközök használata során?
A törölköző az egyik legfontosabb. Ezzel nem csak másokat, de saját magunkat is védjük, és ez a jelenlegi járványügyi helyzetben hatványozottan fontos. Emellett ha edzés közben a gépre, edzőpadra vagy valamelyik eszközre a törölköző használata ellenére is verejték kerül, a recepción jelezve, mi azonnal fertőtlenítjük és tisztítjuk azokat.
Hogyan biztosítja a Pulse Gym a higiéniai feltételeket a jelenlegi helyzetben?
Természetesen a gépeket, eszközöket egy nap többször is fertőtlenítjük, és az egész termet ózongenerátoros módszerrel is tisztítjuk, havonta többször. Emellett folyamatosan takarítunk – naponta portalanítunk, fertőtlenítünk, hetente pedig nagytakarítást végzünk. Minden teremben találhatóak falra szerelt kézfertőtlenítő állomások a vendégek számára, illetve nálunk belépéskor kötelező is használni őket.
Mi a szokás a konditermekben a telefonok használatával kapcsolatban?
A házirendben erre vonatkozóan is szerepel egy pont, de mi csak javasolni tudunk, ezt tiltani nem lehet. Edzés közben erősen kerülendő a telefonhasználat, mert balesetveszélyes. Napjainkban persze a gyakorlatok közötti pihenő időben történő mobilozás elég gyakori, de ez már inkább társadalmi kérdés, mintsem edzőtermi etikett. Azt viszont el kell mesélnem, hogy előfordult már, hogy egy vendéget arra kértünk, ha inkább telefonálni szeretne, akkor azt nyugodtan megteheti a recepciónál a kanapén, mert 15 perce pihen két széria között, mi pedig inkább edzenénk azon az eszközön.(nevet)

illem viselkedés edzőterem sport Pulse Gym Impulzív Magazin
Ugyan nem könyvtárban vagyunk, de mi a véleményed a hangos és túlzó megnyilvánulásokról? Gondolok itt a harsány beszélgetésre, a túlzott nyögésekre, a káromkodásra vagy mások gyakorlatainak hangos kommentálására.
Igen, ez egy fontos dolog, amiről beszélnünk kell. Volt már ilyen irányú beszélgetésem több vendéggel is, mert az edzést motiváló hangoktól eljutottunk az edzést zavaró hangokig. Ilyenkor nyilván első körben higgadt hangnemben megmondom az illetőnek, hogy ez így nem jó, és ezen változtatnia kell. Hála isten, itt nálunk eddig mindig megállt a dolog ezen a szinten. De azt is tudni kell, hogy ebben a közegben, a hangosabb nyögések az edzőtermi légkör részei, amivel szerintem nincs is semmi gond. A hangos beszélgetés is lehet pozitív vagy negatív jelenség. Utalhat egy lelkes és derűs konditermi társaságra, akik jó kedvűen edzenek, miközben vidám hangulatot teremtenek. Szerencsére nálunk sok van belőlük! Nem tudnék példát mondani arra, hogy a Pulse Gymben a káromkodás, a hangos beszéd, vagy mások gyakorlatainak kommentálása miatt meg kellett volna kérnem valakit, hogy változtasson a viselkedésén, de ha történne ilyen, azonnal megtenném, mert ez nem fér bele az edzőtermi környezetbe.
Mennyi ideig illik használni egy gépet?
Hát ez egy nehéz kérdés. Igazából nem azzal szokott a baj lenni, hogy meddig használnak egy eszközt a vendégek, hanem abból, hogy mennyi ideig nem. Visszautalva a telefonozásra, akkor szokott ebből probléma lenni, ha valaki nem dolgozik a gépen, csak hosszú ideig foglalja a pihenőidőben. Ha viszont az ő edzése abból áll, hogy egy eszközön 15 szériát dolgoz le 20 ismétléssel fél órán át, akkor azt el kell fogadni, és máshogy megoldani a gyakorlatot, vagy váltott végrehajtásba beszállni. A Pulse Gymben ez a szituáció mindig gyorsan rendeződik, és a vendégek is kulturáltan kezelik egymás között az ilyen helyzetet. De az biztos, hogy az edzőteremben az egyik leggyakrabban elhangzó mondat a „Mennyi van még neked ebből”? – ebben egészen biztos vagyok.(nevet)

illem viselkedés edzőterem sport Pulse Gym Impulzív Magazin
Előfordul, hogy segítségre van szükségünk egy gyakorlat végrehajtásakor. Kihez forduljunk, és hogyan tegyük ezt?
A Pulse Gymben gyakorlatilag a nyitvatartási idő 90 %-ban személyi edző is van a teremben, aki bármikor készségesen áll minden vendég rendelkezésére. Az új vendégeknek ezt el is szoktam mondani: ha kérdésük van, akkor nyugodtan kereshetnek bármelyikünket. Ezt elősegítve és megkönnyítve, júliustól egyenpólója lesz az edzőknek, így aki nem ismer minket személyesen, az is könnyebben tud hozzánk fordulni. A segítségkérésben semmi rossz nincsen, de néha úgy érzem, hogy a vendégek félnek kérdezni, kellemetlennek tartják, vagy azt hiszik, hogy ez miatt kinézik majd őket a teremből. De ez nem így van, sőt! Előfordult már, hogy valaki mert kérdezni, megmutattuk neki a gyakorlatok szabályos végrehajtását, aztán 2-3 hét múlva már ő segített egy másik vendégnek azzal a bizonyos gyakorlattal kapcsolatban.
Előírás, hogy elpakoljunk magunk után, vagy jólneveltség kérdése?
Ez előírás, a házirendben is benne van, és én is szóvá szoktam tenni, ha ez nem történik meg. Jólneveltség kérdése is természetesen, de sajnos még így sem mindig szokott sikerülni.
Milyen szabály vonatkozik az edzőtermi étel-és italfogyasztásra?
A házirendben is szabályozva van. Csakis zárható műanyag tartóban (flakon, shaker stb.) lévő italt lehet bevinni az edzőterekbe, amit fogyasztás után vissza is kell zárni, így elkerülve a véletlen baleseteket. A nálunk vásárolt poharas kiszerelésű termékeket a recepciónál kell elfogyasztani, azt onnan elvinni tilos (kávé, fehérje turmixok, pezsgőtablettás italok pohárban)! Ételt fogyasztani pedig csakis a recepciónál kialakított kanapés pihenőnél lehet. Persze itt nem egy háromfogásos ebédre gondolok, hanem pl. fehérje szeletre, banánra és ehhez hasonló ételekre.

illem viselkedés edzőterem sport Pulse Gym Impulzív Magazin
Mi az, amit mindenképpen illik betartani az öltözői etikett során?
A szekrényhasználat kötelező a Pulse Gymben. Az öltözők sajnos a hely adottságai miatt elég szűkösek, így különösen fontos, hogy mindenki a szekrényben tárolja a dolgait, így az öltözőpadok szabadon maradnak az éppen ruhát váltó vendégek számára. Ezen kívül az értékmegőrzés miatt is kötelező a szekrények használata. Még talán az egymás iránti türelmet tudnám kiemelni, hiszen nálunk nyilván nem tudnak egyszerre tízen öltözni, így ritkán, de előfordul, hogy pár percet várni kell a lehetőségre.
A konditermi házirend alapvető pontjai mellett, mi az, amire a Pulse Gym külön kéri a vendégeit?
A házirend kialakításánál igyekeztem mindenre kitérni, hogy ne legyen olyan terület, amit nem érintünk. Nem tudnék olyan dolgot mondani, amire külön kérni kell a vendégeinket, úgy érzem olyan közösség és vendégkör alakult ki nálunk, akik a szabályokat betartják, és egymás iránt is a megfelelő tiszteletet tanúsítják, az edzés közben esetlegesen felmerült dolgokat pedig kulturáltan megoldják egymás között. A legnagyobb „probléma” – nagyon határozott idézőjellel – az én rendmániám miatt szokott lenni, amikor egy kézi súlyzó vagy a súlytársa nem úgy van visszarakva a helyére, ahogy én szeretem. (nevet)

Fotó: Mészáros Máté

(X)

Szerző