Amikor a szerkesztőségben felmerült ennek a cikknek az ötlete, úgy gondoltam, egyszerű dolgom lesz. Egy kis kutatás az interneten, néhány interjú elolvasása, és máris tudni fogom, mik azok a szokások, amik közösek a világ sikeres embereinek rutinjában, megkaparintva ezzel egyfajta receptet, avagy a siker kulcsát, ha úgy tetszik.

Azonban rögtön két nehézségbe is ütköztem. Az egyik, hogy ahány ember, annyi szokás: mind mások vagyunk, mindenkinek más működik, és ez a sikeres emberekkel sincs máshogy. A másik, az igazi probléma: minél több cikket olvastam a témában, annál inkább elgondolkoztam azon, mit jelent valójában sikeres embernek lenni.
Ki a sikeres ember? Aki felkerül a különböző elismert üzleti magazinok címlapjára? Aki műholdakat küld az űrbe? Aki a világ leggazdagabb embereinek listáin rendszeresen szerepel? Aki fényűző életet él és a mozivászonról mosolyog ránk? Egyáltalán mi a siker? Puszta materiális mérföldkövek elérendő halmaza?

Minél tovább gondolkoztam ezen, annál inkább azt éreztem, hogy a siker valami egészen más. Sikeresnek lenni nem azt jelenti, hogy milliárdosok vagyunk, vagy úttörők – ez magában nem elég. A világ leggazdagabb embere például egy rendkívül unszimpatikus figura, ahogy sokan mások is a szokásos „sikeresek” listáiról. Talán azért, mert a siker elszigetel? Megváltoztat? Vagy alapból csak egy bizonyos fajta ember képes ilyen mértékű sikerre?
Vagy – és én emellett teszem le a voksomat –, a siker valami teljesen mást jelent, mint gondolnánk, és az igazán eredményes embereket nem ott kell keresni, ahova általában irányítanak minket velük kapcsolatban. Talán sikeres embernek lenni annyit tesz, hogy reggel nem rettegve ébredsz, este viszont elégedetten bújsz az ágyba. Hogy minden napodban van valami szép, és ha a mai lenne az utolsód a Földön, azt mondanád, ám legyen, jó kis nap volt ez. És ha mellé még materiális sikerek is kerülnek a tarsolyodba, annál jobb, de talán sokan pont azért nem hisszük magunkat sikeresnek, mert egy anyagias világban azt szeretnék elhitetni velünk, hogy a siker színe az arany.

Mindezek után lássunk öt olyan szokást, mely számos sikeres ember életének részét képezi – értelmezzük akármilyen módon is azt a sikert.

1. Időben kelnek
Bár nem mindenki korán kelő típus, úgy tűnik, ez egy közös pont sok befutott ember életében, ahogy ezzel együtt az is, hogy eleget alszanak. Ha időben lefekszünk, nem kütyüzünk elalvás előtt, akkor egy hosszú és pihentető alvás után könnyebben megy reggel az időben kelés, és persze a napi produktivitás.

2. Rendszeresen olvasnak
Az olvasás egy csoda, amellyel tanulhatunk, fejlődhetünk, alakulhatunk, ráadásul ez is egy közös pont a sikeresek listáin szereplő emberek életében. Az olvasást akár össze is kapcsolhatjuk a pihenéssel: elalvás előtt szánjunk rá egy fél órát a napunkból, amolyan gőzkiengedés gyanánt.

3. Mozognak
A mozgás jótékony hatásait mind ismerjük: csökkenti a stresszt, valamint segít karbantartani fizikai és mentális egészségünket, melyek nélkül a siker mit sem ér. Épp ezért nem meglepő, hogy a legtöbb sikeres ember napi rutinjának része a mozgás. Persze nem kell maratont futnunk vagy olimpiai szinten művelnünk egy sportágat (hacsak nem ebben találjuk meg a sikerünket), hiszen egy napindító vagy napzáró séta is már csodákra képes, főleg, ha minden nap beépítjük a rutinunkba.

4. Tudják, mit akarnak
Ha nem tudod, mit az, amire vágysz, mit szeretnél elérni, már alapból vesztett ügyed van. Hiszen hogy is érhetnél el valamit, ami nincs is megfogalmazva? Éppen ezért egy újabb sikeres szokás, a reggeli számbavétel: leírni az aznapi fő teendőket és célokat, ami segít átlátni, mi vár ránk aznap, a nap végén pedig azt, hogy ebből mit sikerült megvalósítanunk.

5. Tisztában vannak magukkal
Egy újabb reggeli szokás a siker földjén, az önreflexió. Ébredés után tölts egy kis időd csendben, kütyük nélkül, amolyan meditácószerűen: gondold végig, mit vársz a naptól és mi vár rád, hogy vagy, milyen lábbal keltél, hogyan tudod kihozni a mai napból a legtöbbet. Ugyanezt este is megteheted a kitűzött céljaid mentén, hogy lásd, hol állsz, hova tartasz, és hogy ez egy sikeres nap volt-e a maga módján.

A szokásoknak ereje van, és ez az öt úgy érzem olyan, ami mindenki életét jobbá teheti; ha úgy tetszik, sikeresebbé – akármit is jelentsen az számunkra.

Szerző