„Új év, új élet” felkiáltással sokan határoznak úgy, hogy a régóta halogatott életmódváltásba belevágnak, és végre tenni fognak az egészségükért, nem mellesleg megszabadulnak a felesleges kilóktól is. Tamaskó Anettet arra kértem, hogy januárban több cikkben foglalkozzunk az életmódváltással, hiszen együtt hatásosabb az életmódváltás, már csak azért is, mert ha megtorpansz egy ponton, a cikkeink segítenek átlendülni, sőt kérdezhetsz is szakértőnktől, fontos, hogy ne maradjanak megválaszolatlan kérdéseid. Kezdjünk is bele, íme, az első lépés! 
Érdemes távolabbról elindulni ahhoz, hogy a témát minél jobban megértésük – vezeti fel Tamaskó Anett. – Az életmód szót legtöbben hibásan értelmezzük, ezért első lépésként érdemes a szó megértésével foglalkoznunk, így a tényleges lépéseket is tudatosabban fogjuk megtenni. Egy szóösszetételről van szó: élet és mód. Tehát a kérdés, amit fel kell tennünk e két szó segítségével: Milyen módon élem az életem? Ezen a ponton kezdődik az életmódváltás. Megvizsgálom, hogyan élem az életem, és ha nem vagyok elégedett, egészséges, boldog, kiegyensúlyozott, akkor itt az ideje az életem vezetésének a megváltoztatására.
Addig mindenki eljut, hogy ha szeretne pár felesleges kilótól megszabadulni, a sikeres fogyásnak két kardinális pontja van. A sikeres fogyókúra érdekében képesek vagyunk akár patika mérlegen is mérni a bevitt kalória mennyiségét, így pontosan nyomon követjük a tápanyag mennyiségét és mindeközben figyelünk a minőségre is. A másik oldalon pedig nem kérdés, hogy a sport tölt be fontos szerepet, hiszen a biztos siker érdekében a diéta mellé mozgásnak is kell társulnia. Ez így mind szép és jó, de egy dolgot sokan figyelmen kívül hagynak. A fogyókúra esetében rövid távú célt tűzünk ki magunk elé, ezért amint a mérleg bíztató számot mutat, abba is hagyjuk az erőfeszítést, és rögvest visszatérünk a régi szokásainkhoz, ezzel pedig a kilók is visszaszaladnak ránk. Ebben más az életmódváltás – részletezi Anett. –  Nem csupán egy-két hetes periódusra kell rátekinteni, hanem a mindennapok menetére. Az életmód egyáltalán nem egy rövidtávú kilépés a megszokott folyamatokból, hanem a hibás megszokások kijavítása. A régi rendszer helyébe egy jobban működőt állítunk fel, mint ahogyan az elavult eszközök helyett is hatékonyabbakat veszünk. Tehát az életmódváltás a test-szellem-lélek egységének hatékonyságnövelő eszköze.
Az, hogy kinél mikor kerül az utolsó csepp a pohárba, és dönt úgy, hogy végre életmódot vált, az egyén függő, ezt erősíti meg Anett is. – Az elhatározás ideális esetben saját belső késztetésből jön, mert felismerjük, hogy valami nem működik megfelelően az életünkben. Ez a ritkább eset. A gyakoribb verzió az, hogy tervezgetünk, tipikus esetben mindig a következő hét első napján indul az életmódváltás. Ez zsákutca, hiszen mindig találunk kifogást, ezáltal pedig egy héttel későbbre tesszük a startot, és valójában ezt játsszuk éveken keresztül, így sosem jön el az idő a kezdéshez. A vendégeimnél azt tapasztalom, ha valamilyen jelzést kapnak a környezetüktől vagy a szervezetüktől – sajnos sok esetben már a betegség az intő jel, hogy változtatni kell –, akkor kitartóbban írják felül a szokásaikat annak érdekében, hogy újra megtalálják az egyensúlyt.
– Az elhatározás mellett ki kell tűzni a reális célokat és az oda vezető utat lépésről-lépésre érdemes építeni. Ezek a cselekedetek óhatatlanul kihatnak életünk minden egyes területére. Nem csupán egy étkezésről van szó, hanem az életed módjának a megváltozásáról, amihez elköteleződés szükséges saját magad felé, azaz saját magad életének módjáért kell felelősséget vállalnod. Ugyanis mindenki saját maga felel a test-szellem-lélek egyensúlyáért – zárja le Anett az első életmódváltó cikkünket. Ha kérdésed merült fel, vagy szeretnéd megosztani saját tapasztalatod, akkor írd meg nekünk kommentben vagy az impulzivmagazin@gmail.com címünkre.