Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne lenne érintett hosszabb-rövidebb időre valamilyen alvási problémában. Sokszor ráfogjuk a frontra vagy valamilyen más külső tényezőre. Ha pedig már krónikussá válik az alvászavar, segítség után nézünk, ami valamilyen készítmény, általában altató formájában érkezik hozzánk. A jógaterápiában azonban igyekszünk a dolgok mélyére hatolni, és megtalálni a valódi okot.

A kutatást ott kell elkezdeni, hogy mi okozza az egyensúlytalan állapotot. Általában minden kibillenés a stresszre vezethető vissza. Nézzük meg, mit is ír róla a legkönnyebben elérhető tudásforrás az interneten: „A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség”, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenálló képességét.”

alvási problémák stresszoldás jóga relaxáció Impulzív Magazin
A szervezet szempontjából vizsgálva a stressz egyfajta támadás, amelyre készenléti helyzettel reagál, védekező üzemmódba kerülve minden energiát erre összpontosít. Ezt a folyamatot a vegetatív idegrendszer szimpatikus rendszere irányítja, amelynek fő hormonja az adrenalin. Tehát állandó stressz hatása alatt, jelentősen megnő az éberségi szint a szervezetben, így a homeosztázis – a változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó képesség – sérül. Ilyenkor a vegetatív idegrendszernek a nyugalmi helyzetért felelős paraszimpatikus része nem tud kielégítően működni, pedig ez az, ami a fenntartást, a növekedést és a pihenést irányítja. Tehát idővel összeomlik a rendszer. Többek között az alvási gondok is erre az egyszerű tényre vezethetőek vissza.

alvási problémák stresszoldás jóga relaxáció Impulzív Magazin
Mit tehetünk?
A legfontosabb felismerni a káros stresszfaktorokat az életünkben. Érdemes rálátni, hogy minden nyugtalan állapotot külső tényezők hoznak létre, különféle félelmek, aggodalmak, feszültségek formájában. Ezek feloldásának legegyszerűbb lehetősége a relaxációs technikák elsajátítása, amelyeket a jóga világában rendszeresen tanítunk, és gyakoroljuk is őket. Ezen technikák támogatnak bennünket az egyensúly megtalálásában.
A következő lépés az elfogadás. Elfogadni azt, hogy ezeket én magam generálom. Amikor egy fa alatt ülve csak nézelődsz, elcsendesedsz, csak jelen vagy a pillanatban, akkor semmi problémád nincs. Valójában ez vagy Te. Ezt az állapotot tudatosan is létre lehet hozni, mert tanulható folyamat.
Akik rendszeresen küzdenek az álmatlansággal, és azt nem szervi baj okozza náluk, ott a túlfeszített idegrendszer, a nem megfelelő életmód lesz a fő kiváltó ok. „Mindössze” ezeket kell korrigálni.
Az életmód tekintetében a legfontosabb lépés a lefekvés megfelelő időpontjának a kiválasztása, amely ideális esetben este 10 – fél 11, ilyenkor a legkönnyebb ugyanis az elalvás. Az ébredés optimális ideje pedig kb. reggel 4-6 óra között van.

alvási problémák stresszoldás jóga relaxáció Impulzív Magazin
Tudatos feszültségoldás = tudatos pihenés
A relaxációs technikák elsajátítása a modern kor embere számára elengedhetetlen feladat. Sokan azért nem alszanak jól, mert az elméjük folyamatosan pörög, gondolathullámokon vergődnek egész éjjel. Ahhoz, hogy fel tudjuk oldani ezt a feszültséget, tudnunk kell, hol található pontosan a testünkben. Ilyenkor a koncentráció létrehozása, és a figyelem irányítása elengedhetetlen, ugyanis innen indul el a munka: tudatosan megfigyelni testünk különböző részeinek állapotát.
Ha valaki túl nagy feszültség alatt van, számára a legjobb a regionális dinamikus relaxáció, amely során a feszült és ellazult állapotokat tudatosítjuk egy egyszerű technikával: feszítés-lazítás, tematikusan haladva testrészről tesztrészre.
Ha már elég koncentráltak vagyunk, és bele tudunk lazulni, akkor érdemes finomabb technikákat keresni. Ilyen progresszív relaxációs technika például a 31 pontos relaxáció, melynek célja már nem csupán a durva test érzékelése, hanem a finom fizikai testre is fókuszál, egy vizualizációs módszer segítségével.
Ezek a gyakorlatok készítenek fel a tudatos alvásra, azaz a jóga nidrára. A nidra szanszkrit szó, álom nélküli alvást jelent, azaz mély alvást. Ezt a módszert olyankor érdemes alkalmazni, amikor teljesen felborult már a testi-lelki egyensúlyunk, és a feszültségeket nem tudjuk normál eszközökkel levezetni. Ebben az állapotban tud a legjobban pihenni a szervezet, így könnyen helyreállhat az egyensúly. Ez a gyakorlat megtanulható, és tudományosan igazolt a hatásossága. Érdemes ezt a technikát egy vezető segítségével elsajátítani, hiszen meg kell tanulni tudatossá válni a testünkkel kapcsolatban, ugyanis az elcsendesedés állapotába ezzel a tudatos passzivitással kell megérkezni.
Ezeken túl a jóga eszközeiből a légzőgyakorlatok is kiváló lehetőséget nyújtanak a feszültségoldásra. Erről korábban készítettünk egy videós összefoglalót, érdemes lehet felidézni.

alvási problémák stresszoldás jóga relaxáció Impulzív Magazin
A legfontosabb azonban, hogy a probléma feloldása belülről induljon, azzal a szándékkal, hogy teszek valamit magamért. A cél, hogy tudatosan képessé váljak a stresszes állapotok kezelésére. Ha ugyanis tudatos vagyok a szervezetemben zajló folyamatokkal kapcsolatban, lehetőségem nyílik rá, hogy a külső kiváltó okokra átgondoltan reagáljak. Ezáltal a testem működése újra egyensúlyba kerülhet, képes ellazulni, pihenni. A minőségi alvás állapotában a sejtmemóriában elraktározott emocionális blokkok, traumák, félelmek feloldódhatnak, ezáltal nem érintenek meg többé a külső környezet negatív hatásai, és így nem alakul ki tartós stresszes állapot. A kulcs tehát: nem azonosulni a külső körülményekkel, nem idegeskedni miattuk, és nem engedni, hogy mások határozzák meg azt, hogyan érezzük magunkat.

Fotó: Panna

Forrás: Ayurvedic yogatherapy – dr. Mukunda Stiles;
Anaya női jóga oktatóképzés – jegyzet;
Rinpocse: A gyógyulás valódi forrása

Szerző