Irigylem azokat az állatokat, akik téli álmot alszanak, nekem ugyanis úgy érzem, a nyár elmúltával vannak a legálmatlanabb éjszakáim. Ez persze több okból kifolyólag sem túl előnyös: kialvatlanul szembenézni például egy hétfővel elég kellemetlen, hosszú távon pedig egyéb következményei is lehetnek annak, ha valaki nem alszik eleget vagy elég jól, ezt pedig senki nem akarja. Épp ezért gyűjtöttem össze pár személyes trükköt azoknak, akik hozzám hasonlóan a rosszul alvók táborát erősítik, és azoknak, akik szeretnék csipkerózsikai magasságokba emelni az alvás művészetét.

tippek a jobb alvásért, így tudsz jobban aludni
Telefon off
Tedd félre a telefont! Tudom, ezt könnyű mondani, és igen, én is szoktam fél órán keresztül teljesen értelmetlenül görgetni az Instagramot/Pinterestet, satöbbit, de nem véletlenül mondják, hogy lefekvés előtt mondjuk fél órával vagy egy órával már nagyon nem kéne nyomkodni a kijelzőket. A kék fény ugyanis, amit a hőn szeretett kütyüjeink kibocsátanak, összevissza kuszálja azt a hormont, ami szabályozza az alvási mintáinkat. Szóval, akármilyen nehéz is, tedd félre a telefont! Sőt, akár kapcsold is ki, hogy ne legyen olyan erős a csábítás.

Olvasás on
A telefonnyomkodás helyett jó alternatíva az olvasás, nálam legalábbis bevált. Fél óra olvasás elalvás előtt kifejezetten hasznos, egy kicsit legalább tornázik a szem is, és addig sem a másnapi teendőkön agyal az ember. Ha nem tudod, mit olvass, válassz egyet innen.

Több növény
A szobanövények segíthetnek abban, hogy jobb legyen a levegő a hálószobában, ami szintén hozzájárulhat, hogy jobban tudj aludni. Kifejezetten hasznos ebből a szempontból állítólag az anyósnyelv és a vitorlavirág is, és szerencsére egyik sem igényel különösebb erőfeszítést az életben tartáshoz.

tippek a jobb alvásért, így tudsz jobban aludni
Teaidő
Egy csésze forró tea lefekvés előtt segíthet ellazulni, kicsit kikapcsolni az agyat. Csapj belőle egész kis rituálét: tea, könyv, betakarózás és egy fél óra lefekvés előtt csak magadra. Csak arra figyelj, hogy koffeinmentes legyen a tea. Egyébként rengeteg „alvós” fajtája van, melyek többnyire különböző gyógynövénykeverékek filterezett verziói. Nálunk a citromfű, a borsmenta és a kamilla a három kedvenc.

Időben fekvés
Ha teheted, próbálj meg időben lefeküdni aludni. Valószínűleg úgysem este fogod megváltani a világot, szóval lehet, hogy érdemesebb lenne megpróbálnod hamarabb ágyba kerülni (és esetleg korábban kelni? Próbáld ki!).

tippek a jobb alvásért, így tudsz jobban aludni
Levendulás álmok
Ha nagyon nem megy az elalvás, hívd segítségül az illóolajokat: vannak különböző illatosító sprayk, amikkel bepermetezheted a párnádat, ezek mind az aromaterápiára alapoznak. A levendulát mindig a nyugtató hatásáért magasztalják, ezért a legtöbb ilyen sprayben is megtalálható ez az illóolaj. De akár párologtathatod is a levendulaolajat elalvás előtt, vagy esetleg fellógathatsz az ágyad mellett egy kis zsák szárított levendulát.

Ágyban, párnák közt
Simán okozhat gondot az is, ha nem jó párnát használsz, vagy az ágyad matraca nem megfelelő. Nem olcsó dolgok ezek, de gondolj rá hosszú távú befektetésként. Ugyanígy zavarhat az alvásban a rosszul megválasztott ágyneműhuzat is, de ez is olyasmi, amit elég egyszer megvenni, főleg ha jól időzíted a mosást. Szóval ez mind olyasmi, amibe érdemes lehet befektetni, cserébe a csipkerózsikás álmokért.

Megfelelő hőmérséklet
Ez biztos mindenkinél máshogy működik, de én például nem tudok túl melegben aludni, főleg télen, amikor a fűtés szanaszét szárítja a levegőt. Szóval akár a szoba hőmérsékletével is megérheti kicsit eljátszadozni addig, amíg meg nem találod az ideális „alvós” melegséget vagy hűvösséget.

tippek a jobb alvásért, így tudsz jobban aludni
Végső soron pedig talán az lehet a leghasznosabb, ha kiépítesz egy saját kis esti rutint, amit, amennyire lehet, betartasz minden este. Ha pedig csak néha-néha vannak álmatlan éjszakáid, akkor érdemes lehet ezek közül a tippek közül kipróbálni egyet-egyet, hátha beválik.

Fotó: Emma

Szerző