Ebben a ködös, hideg, orcát megcsípő, korán besötétedő időben egyre inkább beszorulunk a négy fal közé. Beszűkül ilyenkor kicsit a világ, minden lecsendesedik, lelassul. Nem kell azonban az otthonlevésnek büntetésnek érződnie – miért is lenne az, hiszen véleményem szerint az otthon az egyik legszebb szó a nyelvünkben, és nem véletlenül illetjük az édes jelzővel. Persze sok mindent jelent az otthon a tényleges lakókörnyezetünkön kívül: a szeretteinket, az emlékeinket, ízeket, érzeteket, szokásokat, a kedvenc könyvünk lapjait. Összegyűjtöttünk pár tippet, amikkel maximumra járathatjuk az otthonlevést az őszi-téli hónapokban.

Társasjáték minden mennyiségben
Ha még nem ugrottál fel a társasjáték-vonatra, pont itt az ideje, hiszen nem véletlenül élik reneszánszukat. Egyszerre szórakoztatóak, közösségiek, tornáztatják az agyat és segítenek minőségi időt eltölteni a szeretteinkkel. Persze ott a nevükben a társas szó, amit mostanában leginkább a távolságtartással asszociálunk, de sok-sok két- (minden idők egyik legnagyszerűbb játéka, a tetrisz például), sőt egyszemélyes társas is elérhető. És ami még jobb, hogy ezek közül jó párhoz teljesen ingyen is hozzájuthatunk, maximum a nyomtatásra kell költenünk. Csak egy dologra kell odafigyelnünk – nehogy túlzásba vigyük a versengést, mert bizony könnyen elragadja az embert a játék heve.

Így töltsd el az estéket a négy fal között – szabadidős tippek otthon az Impulzív Magazin oldalán
Meditáció puzzle segítségével
Egy sok-sok darabos kirakón dolgozni kisebb meditációval is felér – na jó, kivéve, ha épp pont az a darab nincs meg, amelyik kéne. Eltekintve a kisebb bosszankodásoktól, ez is olyan tevékenység, ami akár több estén át is kitart, egyedül vagy családilag is művelhető, és a végén nem marad el a sikerélmény sem. Sőt, munkánk gyümölcsét akár szépen be is keretezhetjük, és már mehet is a falra. Ezzel pedig el is jutottunk a következő pontunkhoz.

Otthoncsinosítás
Ha már úgyis több időt töltünk otthon, miért ne próbálnánk meg környezetünket a lehető legkellemesebbre, legotthonosabbra varázsolni? Jelentsen ez egy-két díszpárnát, új képet a falon, esetleg egy szép cserepes növényt, ami akár még a szobánk jobb levegőjéhez is hozzájárulhat. Vagy pedig irány a Pinterest és az ott fellelhető számtalan otthoncsinosító ötlet.

Csináld-magad projektek
El is érkeztünk a következő tipphez: vágj bele egy (vagy több) csináld-magad projektbe. Legyen az valami dekoratív apróság, vagy akár valami nagyobb hangvételű dolog, mint mondjuk egy jó kis bútorfelújítás. Akárcsak a kirakósnál, itt is garantált a sikerélmény. Még ha nem is lesz épp tökéletes a végeredmény, az egész folyamatot végigkíséri az alkotás öröme, és az elkészült darab pedig az otthonunkat csinosíthatja.

Így töltsd el az estéket a négy fal között – szabadidős tippek otthon az Impulzív Magazin oldalán
„Mélytakarítás” és rendszerezés
Talán nem mindenki tudja könnyedén rávenni magát a pakolásra (ne vedd sértésnek kedves Olvasó, most magamról beszélek), de tagadhatatlan, hogy a rendszerezett, rendezett és tiszta környezet hatalmasat tud dobni az ember közérzetén. Elő a szanaszét kallódó garanciajegyekkel, őrizendő blokkokkal és számlákkal, vagy irány a kamra, és tegyünk rendet a bontott fűszerkészletünk egyféle darabjai között – mert biztosan mindenki talál az otthonában valamit, aminek a rendezésével kicsit ellehet. Fontos, hogy erre ne szükséges rosszként gondoljunk, lebegjen inkább a szemünk előtt egy csillogó-villogó, reklámfilmbe illő otthon képe.

Legendás filmek és megfigyelésük
Biztosan mindenkinek vannak a filmes listáján olyan megnézendő, régi alkotások, amikre eddig még sosem került sor – mert nem volt rá idő, mert volt valami frissebb megjelenés, amiről épp mindenki beszélt, és persze mi sem akartunk lemaradni róla. A hosszú estéken viszont tökéletes társaság egy-egy régi remekmű, amely időtálló, és olyan jól tud esni, mint egy puha pléd, amibe beleburkolózhatunk. Talán a letűnt korok iránti nosztalgia, talán az innen egyszerűbbnek tűnő idők szelleme miatt van ez így, de igazából mindegy is. A lényeg, hogy a filmválasztásnál bátran nyúljunk vissza a régmúltba, a film hőskorába, mert nem fogunk csalódni.

Így töltsd el az estéket a négy fal között – szabadidős tippek otthon az Impulzív Magazin oldalán
Olvass, olvass és olvass!
A könyvek varázslatát nehéz felülmúlni, és ilyen vészterhes időkben talán ez még inkább igaz, mint máskor. A lapokon megelevenedő történetek segítenek magunk mögött hagyni a hétköznapokat, az aggasztó híreket, és elrepítenek minket más világokba – ahol a mi bajaink eltörpülnek vagy akár tükröződnek. Ha nem tudod, mit olvass, mi segítünk: ajánlunk kuckózós könyveket, korosztálytól függetlenül élvezhető gyerekkönyveket, és inspiráló önéletrajzokat. Ha nem tudod rávenni magad az olvasásra – nos, abban is segítünk hasznos gyakorlati tanácsokkal. Sőt, annyira szeretjük a könyveket, hogy még egy podcastadást is szenteltünk az olvasásnak.

Így töltsd el az estéket a négy fal között – szabadidős tippek otthon az Impulzív Magazin oldalán
Süss (fel nap)!
Ha pedig hideg és sötét, akkor végtelen mennyiségű sütés. Mert meleggel tölti meg a konyhát és a szívünket, a lélekmelegítő illatokról nem is beszélve. Kedvenc receptjeinket megtaláljátok Impulzív Falatok rovatunkban.

Így töltsd el az estéket a négy fal között – szabadidős tippek otthon az Impulzív Magazin oldalán
Kezdj bele valamibe, amibe mindig is bele akartál vágni
A mostnál nincs jobb alkalom, mondják a bölcsek, és a hosszú sötét esték tökéletes hátteret nyújtanak az új projektek számára, legyenek akármilyen aprók vagy éppen nagyok. Mindannyiunk fejében van valami régóta motoszkáló ötlet, amit mindig is szerettünk volna megvalósítani. Miért is ne éppen most vágjunk bele? Hiszen a mostnál tényleg nem kell jobb alkalom.

Fotó: Emma

Szerző