Mivel a nyári szünet idejére sem szerettük volna hallgatóinkat Jelenlét nélkül hagyni, ezért is született a Jelenlét-Lélekmelegítők Extra. Első vendégünk Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus után, ismét egy igazán inspiráló személyiséggel beszélgettünk, akit egyébként jól ismerhetsz a tévéképernyőről, vagy a „könyves” világból.

Soron következő podcastepizódunk vendége nem más, mint Szabados Ági híradós, riporter, blogger és irodalomterapeuta, a tízezrek által követett „Nincs időm olvasni” netes kihívás (NIOK) ötletgazdája és motorja. Ő az olvasónapló formájának és fogalmának megreformálója, ugyanis ilyen formátumú kiadványt is készített már, segítve olvasásnépszerűsítő misszióját, amelyet évek óta űz hatalmas sikerrel.

Online könyvklubjában hónapról hónapra meghatározott tematika szerint navigálja az olvasókat a könyvek tengerén, ahol ránk is fér a segítség. Tudtad, hogy hazánkban minden tizennyolcadik percben megjelenik egy könyv? Na és azt, hogyha a csábító borító alapján választasz könyvet, akkor nagyot koppanhatsz? Azt talán különösképpen magyaráznunk sem kell, hogy napjainkban miért jobb egy egzotikus utazás helyett, inkább egy jól megválasztott olvasmánnyal kiszakítani magunkat a hétköznapi mókuskerékből. Szabados Ági ebben is a segítségünkre lesz. Íme, egy kis ízelítő Vörös István szerkesztőnk vele folytatott, igazán impulzív beszélgetéséből.

– Jól érzékelem, hogy ma már egyáltalán nem ciki a vízpartról egy koktélos szelfi helyett egy könyves szelfit posztolni?
– Én vallom, hogy sokkal menőbb egy könyvvel szelfizni a tengerparton, ha nyaralunk – ami mondjuk nem az idén történik -, mint egy koktéllal. Igenis az intelligencia szexi, olvasni szexi, és szeretném, ha ezt minél többen így gondolnák! A fiatalok például a gimiben nagyon kegyetlenek tudnak lenni egymással, sok és igen mély, akár felnőttkorig hordozott sérelmünk származik a tinikorból. Pedig ha valaki olyan szerencsés, hogy már ilyen fiatalon rátalál a könyvek világára, nem lenne szabad hagyni, hogy attól eltávolodjon, mert a tudás hatalom, a könyvekben pedig tudás van.
– Egy korábbi interjúban úgy fogalmaztál, hogy talál nincs is olyan kérdés az életben, amire nem írták már meg a választ egy könyvben!
– Ezt így is gondolom. Egy jó könyv olyan tud lenni, mint egy jó pszichológus, hiszen minden egyes példányuk egy lépés az önismeretünk felé. Szerencsés korban élünk, mert nagyszerű kortárs szerzőink vannak, ugyanakkor elképesztően sok könyv jelenik meg, ami olvasóként nehézséget okozhat. Ezért kellenek a jó véleményvezérek, a közösségi csoportok, ahol tanácsokat, útmutatást kaphatsz, hogy mit érdemes olvasni, és iránytűt adnak a kezedbe, hogy tájékozódni tudj a könyvek végtelen tengerén.
– Miről szól az irodalomterápia?
– Úgy működik, hogy minden csoporttalálkozóra viszek magammal egy irodalmi szöveget, verset, novellát, vagy regényrészletet, amelyek mind-mind valamilyen emberi problémával foglalkoznak, a féltékenységtől, a szüleinkkel való kapcsolatunkon át a vágyainkig, álmainkig, döntéseinkig. Viszont a csoportban nem arra a kérdésre keressük a választ, hogy miért írt le valamit a szerző, hanem, hogy hol vagyok „én” ebben a szövegben, milyen érzéseket vált ki „belőlem” a könyv olvasása? Ez a módszer kiváló indikátor, ami beindít egy olyan beszélgetést, ami kezdetben a műre fókuszál, majd onnan csúszik át szinte észrevétlenül a személyes problémákra.

Hallgasd meg a teljes epizódot Szabados Ágival, és kövesd az Impulzív oldalát, valamint közösségi csatornáit az Instagramon és a Facebookon, a podcast további részeit pedig keresd a Spotify-on, az Apple Podcaston és a Soundcloudon! Hamarosan újabb Jelenlét – Lélekmelegítők Extra résszel jövünk, természetesen egy újabb neves vendéggel. Tarts velünk akkor is!


 

Szerző