A nyár nemcsak a forróság és a hűs hullámok ideje, hanem az esküvőké is. Természetes, hogy minden jegyespár egy gyönyörű, emlékezetes, tökéletes nagy napra vágyik, és a számtalan szervezési feladat labirintusában talán a fenntarthatóság az utolsó, amire gondolunk. Pedig, sajnos az esküvők köztudottan sok hulladékkal járnak. Ezek az egyszerű tippek segítenek abban, hogy csökkentsük az esküvő ökológiai lábnyomát anélkül, hogy bármiről is le kéne mondanunk ezen a különleges, megismételhetetlen napon.


1. Vásárlás helyett bérlés
Ha környezettudatos esküvőre vágyunk, érdemes a szervezéskor szem előtt tartani a három „R”-t: reduce-reuse-recycle, azaz csökkenteni, újra használni és újrahasznosítani. Számtalan dolgot bérelhetünk, ezzel újra felhasználunk, tehát már nem termelünk vele újabb hulladékot. Székek, dekorációs elemek, ruhák – hosszú azoknak az elemeknek a listája, amiket vásárlás helyett bérelhetünk is, ráadásul ezzel még a költségekből is faraghatunk.

fenntartható esküvő Impulzív Magazin

2. Kevesebb papír, jobb papír
Egy esküvő szervezése sok papírral is jár, gondoljunk csak a meghívókra és ültetőkártyákra. Ha szeretnénk a nagy napon a fákra is gondolni, sok opció közül választhatunk: küldhetünk digitális meghívót, vagy elkészíthetjük azokat újrahasznosított papírból, vagy – és ez a személyes kedvencem – a meghívókat, ültetőkártyákat, menüket akár magpapírból is készíthetjük, amit utána elültethetünk, hogy esküvői emlékeinkből színes-illatos növények cseperedjenek.

3. Lebomló konfetti, szárított rózsaszirmok
Az ifjú pár köszöntése rizs vagy rózsaszirom szórással egy szép hagyomány, ami a termékenységet szimbolizálja. Ma gyakran színes konfettit vagy zacskóban kapható műanyag rózsaszirmokat használnak ehhez, amik nem éppen környezetbarát megoldások. Helyettük választhatunk lebomló konfettit, vagy igazi, szárított rózsaszirmot is. Apró cserék ezek, amikért a bolygó nagyon hálás lesz.


4. Zöld köszönőajándék és adományozás
Természetes, hogy a pár szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik velük ünnepeltek. Ez is egy olyan része az esküvőnek, ahol könnyen zöldíthetünk: válasszunk olyan köszönőajándékot, amit használni tudnak majd a vendégeink, akár kis cserepes növényeket, akár magbonbonokat, de akár olyan ehető ajándékban is gondolkozhatunk, aminek nincs műanyag csomagolása – például teakeverék kis üvegben. Köszönőajándékunk más formát is ölthet: az összeget, amit erre fordítanánk, felajánlhatjuk vendégeink nevében egy választott jótékonysági szervezetnek is.

5. Dekor, amit később is használhatunk
Ha nem bérlünk, akkor válasszunk tartós dekorációs elemeket, amiket utána akár otthonunkba is hazavihetünk. Az újra felhasználás szellemiségében érdemes akár már használt díszítésben gondolkodni, vagy pedig az esküvő után a saját dekorunkat továbbadni, hogy máshol leljenek új otthonra és funkcióra.


6. Mondj nemet a lufira
Bár látványosak, a lufik jó tulajdonságainak a listája itt nagyjából meg is áll. Ráadásul, ha eleresztjük őket, könnyen lenyelhetik őket madarak és más állatok, ami a halálukhoz is vezethet. 

7. Maradékok adományozása és komposztálás
Az ünneplés után megmaradt ételeket gyakran egyszerűen kidobják, erre is érdemes figyelni: amit lehet, komposztáljunk, vagy keressünk egy jótékonysági szervezetet, akinek odaadományozhatjuk. Ugyanez igaz a virágokra is – nekik is kereshetünk akár új otthont is, akár egy kórházzal vagy idősek otthonával is felvehetjük a kapcsolatot, így az esküvői virágaink másoknak is örömet szerezhetnek.


A nap végén…
A sok apró részlet, dekor és finomság mind-mind szebbé teszik a nagy napot. Amitől azonban igazán tökéletes lesz az esküvő, azok Ti vagytok, és a veletek ünneplő szeretteitek. Minden más már csak hab a tortán – és miért is ne lehetne az a hab a bolygóhoz is kedves?

Szerző