Nyomaszt a tudat, hogy én is pusztítom a Földet… Nincs mese, mutogathatunk egymásra, de ezzel csupán a felelősséget toljuk el magunktól. Dermesztő adatokat osztott meg velünk hazánk nemzetközileg elismert klímakutatója, Ürge-Vorsatz Diána, a klímaváltozással kapcsolatos szegedi előadásán. Miközben hallgattam, egyre szorongóbbá váltam, mintha egy óriási súlyt vettem volna a vállamra, melynek a cipelését képtelenség elviselni. Miután kiderült, hogy talán van még esélyünk arra, hogy megmentsük a Földet, fellélegeztem és rájöttem, hogy mindenkinek „csak” azt a pár lépést kellene megtennie. Most! Nem holnap, nem egy hét múlva, hanem most! Mert minden nap számít!

Összegyűjtöttem pár könnyedén kivitelezhető környezettudatos tippet, amit akár most ősszel is becsempészhetsz a hétköznapokba. A sort végtelen hosszan lehetne folytatni, de valahol el kell kezdeni.

1. Válaszd a természet kincseit!

környezet környezettudatosság Föld megóvása öko tippek Impulzív Magazin

Aki igazán egészségtudatos életvitelt szeretne folytatni, az a helyi szezonális zöldségek és gyümölcsök közül válogat. Ugyanis a természetes körülmények között érett kerti alapanyagok több értékes vitamint és tápanyagot tartalmaznak, mint az éretlenül leszedett, majd gyorsított eljárásokkal utóérlelt társaik. De vajon miből válogathatunk? Mese habbal című rovatunkban minden hónap elején megmutatjuk, hogy mit ad nekünk a természet. Ha pedig szeretnél új inspirációhoz jutni, akkor Póli Emma szerkesztőnk egyszerű és nagyszerű Impulzív falatok receptjeit ajánlom, melyekben a főszerepet, kivétel nélkül az évszak sztárjai kapják.

2. Komposztálj ősszel is!

környezet környezettudatosság Föld megóvása öko tippek Impulzív Magazin
Nem elég eljátszani a komposztálás gondolatával, lépj a tettek mezejére! Ha van kerted, akkor kézenfekvő megoldás a komposztálás, de ma már nem lehetetlen küldetés mindezt a balkonon megvalósítani. Minden egyes évszakban rengeteg hulladék kerülhet az értékes kupacba. Ha kifejezetten az őszre fókuszálunk, akkor ebben az időszakban a konyhai hulladékokon kívül, az egynyári növények is könnyen a szemetesben landolhatnak, miközben a komposztban értékes humusz válna belőlük. Próbáld ki, és meglátod, milyen pompás érzéssel tölt el, hogy egy hét alatt fele annyi szemét gyűlik össze a kukában, csak azért, mert komposztálsz! Ha még többet szeretnél megtudni erről, akkor olvasd el Adél cikkét (itt).

3. Darázsgarázst minden kertbe!


„Megfigyelték már, ha autóval közlekednek, akkor manapság egyre kevesebb bogarat kell lemosni a szélvédőről?” – teszi fel a kérdést a klímakutató. Nem véletlen, ugyanis egyre kevesebb a rovar, mert pusztulásuk óriási mértéket öltött az emberi beavatkozás miatt, annak ellenére, hogy nélkülük nincs élet a Földön. Ha már az élőhelyük egy részét tönkretettük, akkor tartozunk annyival, hogy új otthont teremtünk nekik. A darázsgarázsba olyan beporzók költöznek be, mint a pókok és a katicabogarak, melyek sok apró kártevőt pusztítanak el a környezetünkben. De otthonra lelhetnek a méhek, a darazsak vagy akár a pillangók is. Cserébe ezek a szorgos állatok elvégzik az élővilág szempontjából létfontosságú feladatot: a beporzást.

4. Ültessünk növényeket, akár a balkonra is!

környezet környezettudatosság Föld megóvása öko tippek Impulzív Magazin
Az előző ponttal szorosan összefügg a növények ültetése is. Ha már darázsgarázst vagy más néven méhecskehotelt építünk, akkor ősszel is varázsoljuk színessé a kertünket változatos virágokkal, növényekkel. A klímakutató is külön kiemelte, hogy attól, hogy emeletes házban élünk, nem szabad lemondanunk a természet közelségéről, a növények színkavalkádjáról. Minél változatosabb növényekből varázsolunk kertet magunk köré, annál több rovarnak adunk munkát, amiért ők rettentő hálásak lesznek.

5. Éljen a műanyagmentesség!

környezet környezettudatosság Föld megóvása öko tippek Impulzív Magazin
Ha nem szeretnénk vagy nincs időnk minden egyes nap valami ínycsiklandozót főzni, akkor marad a házhoz szállítás. A finom falatok után pedig csak tuszkoljuk a műanyag dobozt a kukába, ami pillanatok alatt megtelik. Gyakorlatilag egy használat után… De hogyan lehetne ezt kivédeni, mi lehet az áthidaló megoldás? Ha megfordul a fejemben a rendelés ötlete, akkor veszem a fáradságot és tartós műanyaggal a kezemben ugrok el az ebédért. Ma már mindig van nálam pár ilyen edény – a kulacson kívül – , ezért bármikor kérhetem, hogy abba csomagolják az ételeket, így egy csomó kidobható műanyagtól szabadítom meg a bolygót. Apróság, de gondoljunk csak bele, csupán egy hét alatt, mennyi műanyag doboz végzi a kukákban.

6. Ne égessük el a faleveleket!

környezet környezettudatosság Föld megóvása öko tippek Impulzív Magazin
És ezt még fokozni is lehet, ugyanis az avar gereblyézése sem ajánlatos, sőt egy igazán kedves gesztust teszel a talajnak, ha a lehulló leveleket hagyod a földön heverészni. A színes avarszőnyeg nemcsak a szemet kápráztatja el, hanem óvóhelyet nyújt az őshonos rovaroknak és más vadon élő kisállatoknak. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mi lesz így a zöldellő fűvel? A szakemberek azt ajánlják, hogy hagyjunk a kertben egy részt, ahol a lombtakaró lágyan befedi a talajt, így nyújtva élhető otthont az állatoknak, és csak a jól látható helyeken gereblyézzük össze a faleveleket. Az összegyűjtött avart pedig ne égessük el, hanem terítsük el a fák törzse körül vagy tegyük a komposztálóba. Ugye gondolatban már el is kezdtél komposztálni?

Ne arra várjunk, hogy a világ változzon meg körülöttünk, tegyük meg mi az első lépést a változás felé. „Na persze, és vajon mi fog történni, ha csak néhány ember változtat?” – kérdik sokan. Éppen ezt a hozzáállást kellene elfelejteni, hiszen ha sokan vágunk bele ebbe a világmegmentő projektbe, akkor már komoly eredményt érhetünk el! Mi pedig apró, mégis roppant hasznos tippekkel szeretnénk segíteni, ezért minden hónapban újabb ötletcsomagot állítunk össze, hogy egyre környezettudatosabban szemléljük a világot.

Fotó: Emma

Szerző