Kevés annál szebb és varázslatosabb látvány van, mint amikor a nap sugarai átragyognak a faleveleken. Van abban valami végtelenül megnyugtató, ahogy a szélben hintázó levelek között táncol a napfény, bújócskát játszva velünk. A fákban azonban több van, mint a puszta szépségük: a fák nélkülözhetetlenek. Oxigént termelnek, miközben elnyelik a szén-dioxidot, és otthont adnak számtalan élőlénynek. Lassítják a szelet, és hűtik a levegőt, elmesélik a múltat, és megvédik a jövőt. És mégis úgy tűnik, mi emberek képtelenek vagyunk felhagyni a pusztításukkal.

környezettudatos tippek a fák védelme Impulzív Magazin
Bár a világban annyi minden történik most, ami leköti a figyelmünket, a klímaváltozás problémája továbbra sem szűnt meg létezni – itt van, és talán sürgetőbb, mint valaha. Ahogy a klímaváltozás, úgy az erdőirtások sem álltak le csak azért, mert a világ lelassulásra kényszerült. A WWF (Természetvédelmi Világalap) legújabb erdőirtás-jelentés sokkoló mértékű pusztításról számol be. Ezek a kiirtott erdők lehet, hogy tőlünk távol éltek, lehet, hogy nem látjuk az utánuk maradt kopárságot, de mégis mindannyiunkat érintenek. Kihatnak a levegőre, amit beszívunk, és a klímára, amelyben élünk. Az élőhelyek megszűnésével pedig egyre nagyobb lesz a kockázata annak is, hogy bizonyos betegségek átterjedhetnek az állatokról az emberekre – újabb világjárványokhoz vezetve.

környezettudatos tippek a fák védelme Impulzív Magazin
Mindez nem azt jelenti, hogy nyugodtan hátradőlhetünk, mert a világ így is, úgy is pusztulásra van ítélve, sőt. Most jobban, mint valaha, itt az ideje, hogy mindannyian tegyünk valamit a mindennapi életünk szintjén. Mert az apró lépések összeadódnak, és mégsem várhatjuk mindig mástól a megoldást. Mi magunk is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csökkentsük a fogyasztói igények miatti fakivágásokat. Ehhez adunk most tippeket.

Legyünk digitálisak
Sok kicsi sokra megy – klisé, de igaz. És ha már úgyis rendelkezésünkre áll a technológia, használjuk ki. Könnyedén átállhatunk az e-számlákra, így a szolgáltatóinknak például nem kell minden hónapban papír alapon kiküldeniük a csekkjeinket. Sok szolgáltató ráadásul jutalmazza is ezt az átállást egyszeri vagy rendszeres jóváírásokkal, esetleg csökkentett havi díjjal.

környezettudatos tippek a fák védelme Impulzív Magazin
Nyomtassunk felelősen
Tényleg ki kell ezt nyomtatni? Legyen ez a kérdés ott a fejünkben, mielőtt megnyomnánk a nyomtató gombját. A válasz a legtöbb esetben nem. Egy darabig például kinyomtattam minden receptet, ami a szemem elé került és megtetszett, aztán ezek a nyomtatott lapok csak gyűltek, és a legtöbbet soha nem is próbáltam ki. Ehelyett ma már Pinterestet használok, és már nem is emlékszem, mikor nyomtattam ki utoljára feleslegesen egy-egy receptet. Mindig van alternatíva.
Ha mindenképpen nyomtatunk, nyomtassunk kétoldalasan, és használjunk újrahasznosított papírt, vagy keressük az FSC minősítést. Az FSC egy olyan szervezet, ami a fenntartható erdőgazdálkodásért lép fel globálisan, és az FSC-tanúsítvánnyal rendelkező termék garantáltan megfelel a környezettudatos elvárásoknak. Termék, mert nem csak papír, hanem például könyv és bútor is lehet FSC minősítésű.

Fa helyett bambusz
Ha már bútor, egyre népszerűbb a fa helyett a bambusz használata. A bambusz egy sokkal inkább fenntartható növény, ráadásul sokkal gyorsabban nő, mint a fák. Bambuszból is készülhet bútor és papír, de akár fakanál (elnézést, bambuszkanál) vagy szívószál is. Szuper növény ez, számtalan felhasználási móddal.

környezettudatos tippek a fák védelme Impulzív Magazin
Tudatos vásárlás
Szavazz a pénzeddel, szokták mondani. Keress tudatosan olyan termékeket, amiket környezettudatosan termelnek. A már említett FSC-tanúsítvány mellett keresd a Rainforest Alliance békás logójával ellátott termékeket: ez is egy garancia arra, hogy az adott termék előállítása felelősen történt, mind a környezetre (legfőképp az esőerdőkre), mind a munkaerőre és az emberi jogokra nézve. Találhatsz ilyen „békás” kávét, csokoládét, de akár banánt is, ráadásul még különösebben kutatnod sem kell utána, hiszen sok szupermarketben is jelen vannak az ilyen opciók.
Kozmetikumok terén is érdemes odafigyelni és tudatosan választani: egyrészt kereshetjük az olyan termékeket, melyek előállítói nem járulnak hozzá az erdőirtáshoz, másrészt választhatjuk azokat a márkákat, amelyek aktívan tesznek is azért, hogy pozitív változást lássunk ezen a téren.
Amikor nemrég a Lush meglepett minket egy csomaggal, kicsit jobban beleástuk magunkat a márka hátterébe, és boldogan olvastunk arról, hogy aktívan tesznek az erdősítésért, és az esőerdőkben tett károk helyreállításáért. És szerencsére nincsenek egyedül – egyre több márka köteleződik el a fenntarthatóság mellett, a mi felelősségünk pedig az, hogy őket válasszuk, mert ezzel a környezetet választjuk.

környezettudatos tippek a fák védelme Impulzív Magazin
Újrahasznosítás
A papír újrafelhasználása igen sokoldalú. Ha papírterméket vásárolsz, próbálj újrahasznosítottat választani. Gyűjtsd az ajándéktasakokat, és később használd fel őket újra. Tedd félre a különböző termékek védőborítását is, amit ajándékcsomagoláskor ismét elővehetsz. És természetesen gyűjtsd szelektíven a papírhulladékot. Újrahasznosítás az is, ha használtan veszel például bútort, nem róva ezzel egy új darab előállításának a terhét a környezetre.

Egyszerű cserék
Vannak olyan kényelmi termékek, amikhez már annyira hozzászoktunk, hogy szinte elképzelhetetlen nélkülük az élet – ilyen például a papír törlőkendő, amit könnyedén lecserélhetünk konyharuhára, pont úgy, ahogy a nagymamánk is csinálta. Vagy például, ha rendszeres „elviteles” kávéfogyasztók vagyunk, akkor számtalan eldobható papírpohártól kímélhetjük meg a Földet egy hordozható csésze vagy termosz vásárlásával. Apró változtatások ezek, amik hosszútávon mégis sokat jelentenek, főleg, ha minél többet vezetjük be őket a hétköznapjainkba.

környezettudatos tippek a fák védelme Impulzív Magazin
Ami az asztalra kerül
A fakivágások jelentős része mezőgazdasági okokkal történik – pálmaolaj, marhalegeltetés, szója és avokádótermelés, csak hogy párat említsünk. Ezen a téren is sokat tehetünk a fákért: tartsunk húsmentes hétfőt, válasszunk szezonális alapanyagokat, támogassuk a helyi termelőket. Essünk szerelembe mindazzal, amit a föld kínál ott, ahol élünk, az ezernyi ízzel, amit a saját környezetünk kínál. És mint mindig, válasszunk tudatosan!

Ültess fát – akár internetes kereséssel is
Ha van kerted és lehetőséged, ültess fát! Ha nincs, de szeretnél tenni valamit, keress olyan alapítványokat vagy szervezeteket, amelyek ilyen téren tevékenykednek. Egy nagyon egyszerű lépés, amit bárki megtehet, hogy ezt az internetes keresőt használja: nagyjából 45 keresés után ültetnek egy fát a Föld legkiszolgáltatottabb részein, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. És ahhoz, hogy ehhez hozzájáruljunk, csak annyit kell tennünk, hogy ezen a felületen intézzük az internetes kereséseinket – egyszerű, nem?

környezettudatos tippek a fák védelme Impulzív Magazin
A nap végén…
Mit tehetünk tehát a fákért, a bolygóért, a jövőnkért? Változtathatunk. Lehetünk tudatosak. Tanulhatunk. Felismerhetjük, hogy ezek nem lehetőségek, hanem lassan már-már kötelességek. Nézhetjük a fák levelei között táncoló napfényt és mondhatjuk azt, hogy szeretnénk, ha ezt a csodát még sokáig nézegethetnénk – és aztán megtesszük, amit a saját életünkben megtehetünk annak érdekében, hogy ez így is legyen.

Egy fenntarthatóbb életről beszélgettünk a Jelenlét podcastadásunkban is.

 Fotó: Emma

Szerző