A közelmúltban színre lépett Kalocsán egy szokatlan nevet és logót viselő, ám annál jobban ismert célokat a zászlajára tűző civil szervezet, az Octopus Egyesület. Jelenleg az alapító ötletgazdák – Bagó István, a városi kórház addiktológiai konzultánsa és a menedzseri-stratégiai gondolkodást valló Zsáki Viktor, akinek a családneve a helyi kereskedelemben emblémának számít –, azon dolgoznak, hogy minél többen megismerjék induló csoportjukat. Ebben persze segítik őket az Octopus „további csápjai”, akik közösségének hosszú távú célja különleges, formabontó akciók, a város életébe új színt hozó kezdeményezések megvalósítása. A Kalocsa Octopus elsők között a fiatalságot szeretné „felrázni”, kreativitásukat megmozgatni, biztonságukról gondoskodni, „életrevalóságukat” segíteni, de a „nagyokra” is lesz gondjuk – ígérik. Mindehhez persze idő kell, és az, hogy egy korlátozásokkal kevésé terhelt időszakot éljünk, viszont a „kreatív életjobbítók” ebben a helyzetben is igyekeznek meglátni a fényt az alagút végén: most legalább van egy kis idő arra, hogy ezeket a célokat konkrét tervekké, majd startra kész akciókká érleljék.

Octopus kalocsai egyesület kreatív életjobbítók
– Hogyan született meg az igény és az ötlet, ennek a civil szervezetnek a megalapítására? Volt egy konkrét pillanat, amikor ezt elhatároztátok, vagy egy sokáig érő folyamat eredménye?
BI: Maga az elhatározás, mondhatni spontán volt. Az utcán beszélgettünk egymással, azt sorolva, hogy „ez is jó lenne”, „erre is szükség volna”. Majd egyikünk feltette a kérdést: „Akkor miért nem alakítunk egy egyesületet ezeknek a megvalósítására?” A közösség felé fordulás és a közösségért való tenni akarás, egyébként is régóta foglalkoztatott minket.
ZSV: Tényleg egy spontán beszélgetés eredménye mindez. Ekkortájt iratkoztam be egy pályázatíró tanfolyamra, amit megemlítettem Pistinek. Mivel mind a ketten tettre kész emberek vagyunk, rögtön tovább gondoltuk, hogy ebből milyen jó dolgokat lehetne kihozni.
– Honnan a névadás? Miért pont Octopus?
BI: Jó ideig válogattunk a nevek között, és kerestük, hogy mi is lenne az, ami a legjobban kifejezné, mit is akarunk. Felmerült jó pár név, de valahogy egyik sem volt az igazi. Az octopus konkrétan Viktor ötlete volt, nekem pedig egyből megtetszett. Maga az élőlény egy elképesztően alkalmazkodó, intelligens és „kreatív figura”. Nem mellesleg mindketten a tengerek fanatikusai vagyunk.
ZSV: Fontos volt, hogy olyan neve legyen az egyesületnek, amire felfigyelnek és emlékeznek az emberek, valamint kifejezi a sokszínűségét és a tagok széleskörű szakértelmét.


– Kiket és milyen területekről igyekeztetek bevonni a szervezet égisze alá?
BI: Tudatosan válogattuk és szólítottuk meg a jelenlegi tagjainkat. Olyan emberekkel akartunk együtt dolgozni, akik szakmailag és emberileg is hitelesek. És nem mellesleg van még bennük valami plusz a kreativitásból, az elhivatottságból és reményeink szerint a kitartásból is. Persze szempont volt az is, hogy az élet minden területéről legyenek „csápjaink”.
ZSV: Olyan lokálpatriótákat kerestünk meg, akik nem csak ismertek, de hitelesek is a szélesebb közönség körében, de nem állnak kapcsolatban semmilyen politikai párttal.
– Kreatív életjobbítást hirdet a logótok. Ezt kifejtenétek egy kicsit?
BI: Jó hosszú és összetett tevékenységi célt fogalmaztunk meg a bírósági bejegyzés során. Erre az egyik tagunk hümmögve azt kérdezte: oké, de hogy mondjam el ezt pár szóban a feleségemnek? Körbe ülve egy asztalt, egymást kiegészítve próbáltuk elmagyarázni neki a tutit. Erre ő azt mondta: „Értem már! Mi vagyunk a kreatív életjobbítók.”  Azonnal beleszerettünk ebbe a szófordulatba, és rögtön a magunkénak éreztük. Mi egy olyan csapat akarunk lenni, aminek a legfőbb célja, hogy kreatív, akár formabontó eszközökkel is, megpróbálja egy kicsit jobbá tenni sokak életét, hétköznapjait.
ZSV: Annyira sok mindennel szeretnénk foglalkozni, hogy egyszerűen ki kellett találnunk egy olyan mottót, ami összefogja és átadja ezt a gondolkodásmódot.


– Kik azok elsősorban, akiknek szeretnétek „kreatívan jobbítani” az életén és hogyan?
BI: Mindenkién. Természetesen kiemelt célcsoport az ifjúság, de úgy érezzük, hogy a többi korosztály számára is tudunk majd lehetőségeket nyújtani. A céljainkat elsősorban kulturális és közösségi programokkal, de szükség szerint oktatással, előadások szervezésével vagy éppen tanácsadói tevékenységek segítségével szeretnénk megvalósítani.
ZSV: A legelső programjaink majd a környékbeli fiatalokat célozzák meg, de – ahogy Pisti is említette – minden korosztály számára tartogatunk meglepetést.
– A terveiteket, elképzeléseiteket mennyire rajzolta át az időközben kialakult járványhelyzet?
BI: Egy igazi octopusnak az alkalmazkodás a legfőbb erénye, és nekünk most pont egy krízishelyzetben kell elindulnunk, ehhez kell alkalmazkodnunk. Természetesen voltak olyan – számunkra nagyon fontos – tervek, események, amelyeket képtelenség a jelen körülmények között megvalósítani. Ilyenkor jön az azonnali újratervezés! Maradt az online tér, ötleteink pedig már vannak. A legnagyobb nehézség ebben a pillanatban, hogy a tagjaink a munkájukból kifolyólag extrán leterheltek, ráadásul a járványhelyzetben nehéz akár középtávon is tervezni…
ZSV: Nem könnyű most, de ez is csak egy élethelyzet, amihez alkalmazkodni kell és a maximumot kihozni belőle.
– Megszületett az egyesület, most éppen a bemutatkozás fázisában vagytok. Merre tovább?
BI: Az első nagy projektünk elindítása már a küszöbön áll. Felső tagozatosok és középiskolások számára szeretnénk mielőbb meghirdetni egy kreatív videofilm-készítő versenyt, ösztönözve őket az alkotásra, az önkifejezésre, mondhatni a kreatív életjobbításra.
ZSV: Talán nem szaladok nagyon a dolgok elébe, ha annyit még elárulok, hogy már tényleg csak az utolsó simításokat végezzük ezen a filmes projekten.


– Hogyan lehet megtalálni benneteket, és kiket vártok a soraitokba, ha valaki úgy érezné, hogy hozzá tud járulni a „kreatív életjobbító” célok megvalósításához?
BI: Várjuk az önkéntesek jelentkezését, de természetesen az anyagi hozzájárulásoknak is nagyon örülünk. Nonprofit szervezet vagyunk, de a terveink megvalósításához szükségünk lesz forrásokra is. Ha valaki úgy érzi, szívesen támogatná majd egy-egy projektünket a szabadidejével, az eszközeivel, a forrásaival, azt örömmel vesszük. Annyit elárulhatok, hogy az első önkéntesünk már megvan, egy kreatív és hasznos vállalással. A helyi vállalkozók figyelmébe ajánlom a videópályázatunkat, de nagyon szeretnénk egy közösségi stúdiót is létrehozni, amiről akkor tudunk majd többet elárulni, ha körvonalazódnak a konkrétumok. Az utóbbival kapcsolatban gyűjtés indításában gondolkodunk.
ZSV: Jelenleg az első számú felület, amin elérhetőek vagyunk, az az Octopus Egyesület Facebook oldala. Készül a weboldalunk is, és terveink szerint a veszélyhelyzet végével, fizikailag is megtalálhatóak leszünk egy állandó helyen azok számára, akik személyesen keresnek bennünket.


– Végezetül: Kalocsán az utóbbi években a „civil szervezet” kifejezés kicsit alternatív többlettartalommal színeződött, hiszen számos ilyen szervezet alakult, ami előbb-utóbb jelölőszervezetként lépett elő a választásokkor. Meg tudjátok erősíteni, hogy a ti Octopusotok nem szeretné politikai babérok felé kinyújtani segítő csápjait?
BI: Rögzítettük az alapszabályunkban, hogy egyik tagunk sem lehet pártpolitikai kampány aktív részese. Véleménye természetesen mindenkinek lehet, ezt nincs jogunk korlátozni. Ha valamelyikünk mégis az aktív politikai közélet részese kíván lenni, akkor megszűnik a tagsága. Nem hatalmat szeretnénk, hanem lehetőségeket adni másoknak. Valódi civil szervezet kívánunk lenni, amelynek a tagjai a cselekvés erejében szeretnék megélni a szabadságukat. Nem akarunk másokat véleményezni, korlátozni, rávenni semmire. Hasonlóan egy sport-, vagy kulturális egyesülethez, nem az a célunk, hogy választásokon szerepeljünk.
ZSV: Ezt sokak fenntartással fogadják, pedig tényleg igaz! Amikor az első alkalommal összeültek az alapító tagok, a nagyrészük a széke felé sem lépett addig, amíg ki nem jelentettük, hogy semmilyen mértékben sem politizálunk. Az alapszabályunk szerint, aki közben mégis politikai babérokra tör, annak automatikusan ki kell lépnie az egyesületből! A legtöbb alapító tag karrierjét egyébként nagy valószínűséggel nem is befolyásolná jó irányba, ha bármilyen politikai párttal összefüggésbe hoznák.
– Hol látjátok magatokat és az egyesületet jövő ilyenkor?
ZSV: Egy sokkal pezsgőbb, programokkal és lehetőségekkel telibb Kalocsán.
BI: Turbulens változásokat és egy brutális krízist élünk meg, amelyben nehéz egy évre előre tekinteni. Viszont, ha lenne három kívánságom, akkor azok a következők lennének: Minden tagunk legyen egészséges és éppen ennyire lelkes, mint jelenleg! Legyen egy hely, ahol mindig elérhetőek vagyunk, amit képesek vagyunk tartalommal, programokkal, lehetőségekkel megtölteni! Végezetül pedig úton-útfélen állítsanak le minket, hogy megkérdezzék, mi lesz a következő lépésünk!

Cikkünk születése óta az egyesület meghirdette az első online akcióját, ami egy videós pályázat általános- és középiskolás diákok számára. Erről részletesebben itt tájékozódhatsz:
http://octopusegyesulet.hu/2020/11/30/kalotuber2020/

Fotó: Emma

Szerző