Bőrünk a korunkról, az egészségünkről és az életmódunkról egyaránt mesél – kiváltképp, ha avatott szemek vizsgálják. Magazinunk podcastjának aktuális vendége, Kormanik Andrea kozmetikus és bőresztéta éppen így tekint a bőrre, és őszintén vallja: valódi törődéssel valós eredmények érhetők el, és nem csak a bőrápolás terén.

Mielőtt Andrea rátalált volna élete hivatására, és elindította volna önálló vállalkozását, lapigazgatóként dolgozott, de úgy érezte, hogy valami hiányzik az életéből. Kozmetikus, majd bőresztéta lett, aki holisztikus szemlélettel tekint a bőr jelzéseire, elváltozásaira. Mint azt főszerkesztőnknek, Pannának elmondja, számára egy kezelés sosem merül ki a hagyományos panelekben, mert szerinte a hozzá fordulókkal folytatott elbeszélgetés legalább olyan fontos a várt eredmény elérése érdekében, mint a különböző lokális és otthoni bőrápolási rutinok.

Hitvallása, hogy munkája nyomán szebbé, jobbá és harmonikusabbá tegye vendégei életét. Mivel azonban ez a terület annyira dinamikusan változik, hogy a szakembert nem engedi hátradőlni és belekényelmesedni a megszerzett tudásba, így önmaga irányában lényeges elvárás, hogy folyamatosan bővítse és fejlessze szakmai ismereteit.

Mindezek mellett olyan embert ismerhetsz meg Andrea személyében, aki örömmel mesél önazonosságról, szépségideálokról, természetes filterekről, és abban is készséggel nyújt segítséget, hogy ki tudd szűrni az influenszertengerből rád zúduló bőrápolási tippgarmadák hasznos elemeit.

Olvass bele a beszélgetésbe, hogy megtudd, miért érdemes egy szűk órát rászánnod az idődből!

– Mit jelent számodra a bőrtudatosság?
– Azt, hogy odafigyelünk a bőrünkre, arra, hogy mit üzen nekünk. Sok probléma hátterében a bőr dehidratáltsága, vagyis a vízhiány áll. Ez jobb esetben csak felszíni jellegű, máskor viszont a mélyrétegeket is érinti, és ilyenkor sokszor éppen ez lesz a felelős a megjelenő gyulladásos folyamatokért. Tévhit, hogy a gyulladt bőrt mindig szárítani kell. Amikor én kamasz voltam, az orvos még 96 %-os szalicilos alkoholt írt fel nekem, amitől 24 óra alatt leesett az arcom, de akkor még ott tartottunk… Hozzáteszem, hogy 40 éve voltam tini. Azóta rengeteg ismeretet szereztünk a bőrről, és ma már tudjuk, hogy minden szárítja: például a klóros csapvíz, az élelmiszerek konzerválóanyaga vagy az állandó fűtés. Tehát, ha elkezdünk hidratálni, akkor a problémának egy nagy százalékát megoldhatjuk. A tudatos bőrápolás egyébként a megfelelő tisztítással kezdődik, amit én nem szeretek túlgondolni. Vannak influenszerek, akik ezeknek az anyagoknak egész arzenálját ajánlják…
– Igen, velem szembe is tömegével jönnek az ilyen típusú reklámok…
– … és azt veszem észre, hogy a bőrhöz lassan már mindenki ért, és vele kapcsolatban a szakembereken kívül mindenkire hallgatunk. Én egyébként nem szeretem a bőrápolást túlzásba vinni: az élhető módját az alapos letisztítás és a 12 hónapos fényvédelem jelenti – hiszen a fénykárosodástól folyamatosan védeni kell a bőrt –, az éjszakai bőrápolás pedig a nyugalmi fázis miatt fontos, amit megtámogathatunk szérumokkal. Nem kell folyamatosan intenzív savakat használni – a kevesebb mindig több.
– Gondolom, hogy vásárláskor érdemes a természetes anyagokat előtérbe helyeznünk. Vagy előtte inkább kérdezzünk meg egy szakembert erről?
– Véleményem szerint mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Egy drogériában vagy gyógyszertárban senki nem fog a bőrünkről bőrdiagnosztikát felállítani, de egy szakember fel tudja mérni, mi áll az adott problémánk hátterében. Én a bőr azonos hatóanyagokban jobban hiszek, mert ezeket a bőr sokkal inkább a magáénak tudja, így hatékonyabban be tudnak épülni, viszont mindenféleképp mentesnek kell lenniük a bőrt terhelő hatóanyagoktól.

Szerző