Legújabb epizódunkkal elstartol a Jelenlét különkiadás-sorozata, amely az igencsak árulkodó Női Lét címet viseli. Ezeknek az epizódoknak az a célja, hogy elmerülhess olyan témákban, amik kifejezetten nőkről nőknek szólnak. Sorozatindító adásunk vendége a hormonokról és azok életünk valamennyi korszakára, valamint vetületére kihatással bíró szerepéről beszél.

Főszerkesztőnk, a Női Lét ötletgazdája, Panna ezúttal Szőtsné Vadász Ildikó hormonegyensúly- és funkcionális táplálkozási tanácsadóval ült a mikrofon mögé, hogy együtt próbálják megfejteni és értelmezni a női test jelzéseinek üzenetét.
Ildikó feleségként és három felnőtt gyermek büszke édesanyjaként mutatkozik be honlapján, megemlítve, hogy eredeti végzettsége szerint angol-francia szakos nyelvtanár. A hormonok világába 2000-ben csöppent bele, miután orvosaitól olyan diagnózist kapott akkori állapotára vonatkozóan, amelyre „nincs segítség”. Ő ezt nem tudta elfogadni, így elindult egy másik ösvényen. Erről is mesél legújabb epizódunkban, olyan hívószók kíséretében, mint: hormonháztartás, menstruáció, termékenység, stressz és elhízás.
Olvass bele a beszélgetésbe, majd kattints a lejátszóra a teljes epizód meghallgatásáért!
– Laikusként is fontos megértenünk, hogy számos hormonális zavart nem fogamzásgátló szedésével, azaz gyógyszerrel kellene megoldanunk.
– Sőt, azzal sokszor csak a szőnyeg alá seperjük a problémát!
– Szintén lényeges beszélni a menopauzáról.
– Így van, hiszen ez egy olyan átmeneti időszak az életünkben, amely sok veszélyt és kockázatot is rejt magában. Ezért érdemes ilyenkor felkeresni egy hormonegyensúly-tanácsadót, hogy a problémák ne súlyosbodjanak. Persze vannak olyan vitaminok és természetes készítmények, amelyek hasznosak lehetnek. Talán kevésbé ismert például az ómega-7 zsírsav, amelyet a nyálkahártya-szárazságra ajánlanék, de az ómega-3-at is említhetném, ami gyulladáscsökkentő anyag, mérsékli a hőhullámokat és fontos táplálékkiegészítő.
– Melyek a menopauza felé való haladás legjellemzőbb tünetei?
– A menstruáció rendszertelenségbe csap át, akár a ciklust magát, akár a vérzéses napok hosszúságát nézzük. Elkezdhetnek hízni, vizesedni és puffadni a hölgyek, ilyenkor ugyanis már nincs progeszterontermelődés a női szervezetben.
– Említetted az elhízást. E mögött is állhat hormonális elbillenés?
– Abszolút! Ebben az ösztrogéndominancia az egyik felelős, mert ez a hormon megköti a zsírt, ugyanakkor a zsírsejtek ösztrogént termelnek. Ezen kívül a pajzsmirigy-alulműködés is vezethet elhízáshoz, és ott van még a stressz. A magas kortizolszint miatt ugyanis több zsírt fog raktározni a testünk, ráadásul ilyenkor olyan egészségtelen ételeket kívánunk, mint amilyen a keksz, a chips vagy az édesség. Az alváshiány ugyancsak az elhízás irányába hat, hiszen a kialvatlan ember szervezetében csökken a jóllakottságért felelős leptinhormon szintje.Szerző