Szégyen helyett erő, tabu helyett öröm, tünet helyett egészség. Hivatalos oldalán ezzel a három gondolatébresztő ellentétpárral foglalja dióhéjba Kriston Andrea a Kriston-módszer és az ugyancsak nevével fémjelzett intim torna lényegét. Utóbbit röviden olyan különleges eszköztárként jellemzi, amely a hasi szervek funkcióinak csúcsformába hozását szolgálja. Podcastunk legújabb adásában az élet gyakran tabusított szeletéről beszélget Andreával főszerkesztőnk, Gillich Panna.


Érdekesség, hogy bár ez az igen sokrétű módszer évtizedek óta él a köztudatban, ismereteink róla jellemzően felületesek, sőt, félrevezetőek. A laikus azt gondolná – félig-meddig joggal – hogy a Kriston-torna egy gyakorlatsor, amelyet elsajátítva akár otthon, a nappaliban, vagy éppen a buszmegállóban végezve is elérhetjük a kívánt hatást. Andrea és Panna beszélgetéséből azonban kiderül, hogy a nem csak nők részére (újabb újdonság!) kidolgozott módszernek mindössze csak egy komponense a kapcsolódó mozgásformák, gyakorlatok elsajátítása. Ennél ugyanis sokkal mélyebb és komolyabb, önismereti munkát is igénylő eljárás is kapcsolódik hozzá, amely túlzás nélkül állítható, hogy összességében egy boldogabb, izgalmasabb és elégedettebb életet ígér.

Segít például egy-egy régi traumából erőforrást kovácsolni, egészségügyi problémákat megelőzni, de izgalmasabbá teheti a szexualitás életünket, vagy könnyebbé a szülés után rehabilitációt. Mindezt a teljesség igénye nélkül emeltük ki az egyórás beszélgetésből, amely bőven ígér még meglepetéseket és érdekfeszítő részleteket. Az alábbi, néhány kiragadott gondolatot kedvcsináló gyanánt idézzük!

Sokan megelőzésképp fordulnak hozzád, de gondolom, legalább ugyanennyien vannak, akik nem látnak kiutat abból az élethelyzetből, amibe kerültek.
– Abszolút! Gondoljunk csak nőkre, akiknek a méhét, vagy férfiakra, akiknek a prosztatáját távolították el, és most inkontinenciabetétre szorulnak. De említhetném a termékenységi problémákat is. Ezek olyan helyzetek, amelyekben az ember nagyon nehéznek érzi az életét. Ekkor ígér ez a módszer egy könnyedebb, optimistább, reményteli világlátást. Jó látni a hallgatók tekintetét, hogy ezután mennyire másképp néznek magukra és a lehetőségekre.
Erre már a közös tréningek kezdetén rámutattok?
– Igen. A Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia tanszéke minden csoportomban végzett felmérést, amelyből egyértelműen kiderült a módszer pozitív irányú, áthangoló hatása, még a nagyon súlyos esetekben is. Ennek már önmagában gyógyító ereje van, hiszen tudjuk jól, hogy nem mindegy, hogyan gondolkodunk, és látunk-e kiutat a helyzetünkből. Ilyenkor viszont gyakran olyan mondatokat kell felülírnunk, melyeket hiteles emberektől, vagy akár orvosi rendelőben hallott az illető, aki hozzánk fordul. Nemrég egy férfi mesélte nekem, hogy úgy jött el az alaptréningünkre, hogy meg volt róla győződve, hogy genetikai okokból kevés tesztoszteronhormon termelődik a szervezetében. Húsz éve szeretnének babát a párjával, és már mindenféle gyötrelmes vizsgálaton túlestek. Az alaptanfolyamot követően elkezdett rendszeresen gyakorolni, és megváltoztatta az önmagához fűződő viszonyát is, mi több, átesett a ló túloldalára. Most már a feleségének is jönnie kell a tréningre…
…hogy ő is fel tudja venni a ritmust!
– Így van! Ez a férfi kimondta, hogy életében először most látja bizonyítva, hogy szó sem volt arról, hogy genetikailag lenne alacsony a tesztoszteronszintje.

Szerző