Egészséges testkép, szépségideálok, pszichés zavarok – mind a címben jelölt témánk kísérő jelenségei, kulcsfogalmai, melyeket Szászi Beáta pszichológussal tárgyalunk ki. A Női Lét vendége a plasztikai beavatkozások lélektanának specialistája, aki egy sebész mellett dolgozva szerzett több éves tapasztalatot, így első kézből válaszol a témában felmerülő valamennyi kérdésünkre.

Plasztikai sebészhez fordulni a hétköznapi halandó számára talán úri mulatságnak tűnik, pedig, mint minden az életben, ez a terület sem magától értetődően fekete vagy fehér. Mi több, megannyi árnyalat, értelmezés, megélés és sors színezi – derül ki főszerkesztőnk, Panna és Szászi Beáta beszélgetéséből.
Pszichológus vendégünk több kapcsolódási ponton mutat rá, miképp tudnak a szépészeti beavatkozások kéz a kézben járni a pszichológiával, sőt, bizonyos esetekben miért elengedhetetlen, hogy a két terület kiegészítse egymást. Az adás során az is kiderül, hogy talán többször kellene összefonódniuk, mint ahogy az a mai magyarországi gyakorlatban megtörténik.

Már a beszélgetés kezdetén kiderült, hogy a terítékre kerülő átalakító műtéteket érdemes két nagy csoportra, rekonstrukciós és esztétikai beavatkozásokra bontani. Míg előbbiek a születési rendellenességeket, illetve balesetek során szerzett testi hibákat hivatottak korrigálni, utóbbiak körébe a szépészeti jellegű operációk tartoznak.

De hogyan kerül a képbe a pszichológus, és egyáltalán miért kell bevonódnia egyik vagy másik beavatkozás esetén? Milyen kapcsolódó fogalmakat érdemes tisztázni a témában, és vajon mindig magától értetődő-e, hogy az orvossal folytatott konzultációt a szike vagy az injekció használata követi? Többek között ezekre a kérdésekre, és még megannyi felvetésre kapsz választ a Női Lét aktuális epizódjában.Alább egy kis ízelítő az egyórás beszélgetésből:
– Hogyan kapcsolódnak az esztétikai beavatkozások a pszichológiához?
– Sokszor a plasztikai sebészek is rámutatnak arra, hogy munkájukkal nemcsak a testet, de a lelket is formálják. Ebben sok igazság van! A testkép ugyanis az énkép része, tehát bármit is alakítunk a külsőnkön, az kihat a bensőnkre. Ettől a személyiségünk ugyan nem változik meg, de mindenképp hatással lesz arra, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Az is egyértelműen látszik, hogy ezek a beavatkozások befolyásolják a mentális egészségünket. Ezért inkább az a kérdés, hogy kellően összefonódik-e a plasztikai sebészet és a pszichológia, mint ahogy az is fontos tényező, hogy a plasztikai sebészet két ága, a rekonstrukció és az esztétika, milyen mértékben kapcsolódnak egymáshoz.
– Mivel minden történet más, ezért biztosan eltérő motivációval fordulnak az emberek plasztikai sebészhez. Ha lehet általánosítani, akkor a nők elsősorban milyen okok miatt fordulnak orvoshoz?
– A rekonstrukciós sebészeti pácienseknél gyakran egyértelmű a külső defektus, míg az esztétikai problémák már kevésbé nyilvánvalóak. Ezeknél a pácienseknél leggyakrabban az öregedés okozta testsúlyváltozásból eredő esztétikai hibák helyreállítása a cél, de gyakori a szülés és szoptatás utáni mell-, és hasdeformitások helyreállítási szándéka is. Jellemzően ezek a külső okok. Természetesen léteznek belső motivációk is, és ezek feltárása a legfontosabb feladatunk. Hiszen, ha valaki azzal érkezik, hogy az új külsejével szeretne majd új életet kezdeni, akkor máris érezhető, hogy ez egy irreális elvárás, mert erre egyetlen beavatkozássorozat sem képes. Ilyenkor kellene, hogy megjelenjen egy felkiáltójel a sebész fejében, hogy a páciens teljesíthetetlent kér tőle.
– Feladata az orvosnak, hogy rávilágításon erre a felkiáltójelre?
– Ez nehéz kérdés. Számos pontja van a konzultációs folyamatnak, amikor a sebész olyan kérdéseket tehet fel, amelyek közelebb viszik a pácienssel kapcsolatos igazsághoz. Világszinten azt tapasztalom, hogy a pszichológia és a pszichiátria nyitott arra, hogy segítse a szépészeti kezelésekkel foglalkozó szakorvosokat, hiszen egyre nagyobb létszámban özönlenek hozzájuk a páciensek, akik sokszor olyan igényeket fogalmaznak meg, amik jóval meghaladják azt a szolgáltatási kört, amit a plasztikai sebészet képes nyújtani.

Szerző