Minden nő életében eljön az a pillanat, amikor a mindennapjait áthatja a gyermekvállalás gondolata, ugyanakkor napjainkban sokan szembesülnek a termékenységet érintő kihívásokkal. Ahogy az is nagyon gyakori, hogyha záros határidőn belül nem fogan meg a baba, akkor a nő máris megkapja a meddő címkét. A téma azonban sokkal összetettebb, minthogy csupán a hormonok táncának tudjuk be. Évek óta dolgozom nőkkel, többek között a termékenységet érintő kérdések kapcsán is, és sok esetben a holisztikus szemlélet hozza el az igazi áttörést.

Ma a termékenység fogalmát szinte kizárólag biológiai, azaz fizikai síkon értelmezik, ez viszont minimalizálja a nehézségekkel való megküzdés lehetőségeit. Amikor holisztikus módon közelítünk meg egy problémát, akkor a testi szinten túl a lelki, azaz érzelmi és szellemi, vagyis a felsőbb tudatossági szempontokat is vizsgáljuk. Három szinten dolgozni egy kihívással, sokkal előrevivőbb, mint csupán egy aspektust figyelembe venni. A legtöbb esetben az egyénen múlik, hogyan közelíti meg a saját állapotát. Ebben szerepet játszanak olyan tényezők, mint az egyéni hitrendszerek, a társadalmi elvárások, a transzgenerációs minták, az önismeret, az esetleges traumák feldolgozatlansága, az úgynevezett anyaseb és az életmód, illetve annak megváltoztatására való hajlandóság. Most csak néhányat említettem a leggyakoribb szempontok közül, de a lista persze sokkal hosszabb is lehet.

anyaság babavárás terhesség termékenység Impulzív Magazin
Első lépésben érdemes tágabb értelemben is megnézni, mit értünk termékenység alatt. A termékenység nem más, mint egy élethosszon át tartó kapcsolat Önmagunkkal. Hiszen egy ember rengeteg mindent hívhat életre, úgynevezett szellemi gyermekek sokaságát. Ennek kulcsa a saját magunkkal fenntartott kapcsolat és a kreativitásunk életben tartása. Ha ez a két tényező adott az életünkben, akkor szinte biztosra vehető, hogy nem külső nyomásra szeretnénk gyermeket vállalni. Sok esetben azonban mégis ez történik, mert úgy érezzük, hogy már itt az ideje, mert abban a korban vagyunk, a szüleink miatt, a párunk miatt, vagy mert azt gondoljuk, hogy jó lenne már babázni, esetleg egyszerűen hajt a késztetés, hogy éppen most kell nekünk egy gyerek a boldogsághoz – és még hosszasan sorolhatnám. Azt azonban a legtöbben elfelejtik, hogy egy fogantatás legalább három lélekről szól: az anyáról, az apáról és a leszülető gyermekről, így mindhármuk egyetértése kell ehhez a fontos életeseményhez.

A következő kihívás, amivel szemben találjuk magunkat az akarás. Sok esetben, amikor eldöntjük, hogy most már jöhet a baba, akkor rögtön akarjuk. Ha azonban nem sikerül azonnal a teherbe esés, elindul a szokásos folyamat: vizsgálatok, hormonkezelés, inszemináció, lombik. És gyakran még ezek után is hiába várjuk a gyermekáldást, mert nem értjük meg, hogy a lélek, azaz a gyermek csak akkor érkezik meg hozzánk, amikor ő úgy dönt, amikor a tér és az idő összeér, és alkalmas lesz erre a jelentőségteljes eseményre. A legjobb, ha ilyen esetekben az orvosi rutinvizsgálatok mellett egy mélyreható, őszinte önismereti munkának is nekikezdünk, és megnézzük a valódi motivációinkat, az esetleges blokkjainkat, mind a férfi, mind a női oldalról megvizsgálva.

Különösen azokban az esetekben érdemes az önmagunkkal végzett munkába belefogni, amikor nem áll fenn fizikai rendellenesség. Rengeteg segítő módszer létezik, amelyek ezt szolgálják, a kérdés csak az, hogy bele merünk-e vágni.

Ilyenkor sok esetben az életmód megváltoztatása is elkerülhetetlen. Talán erről a területről lehet a legtöbbet hallani és olvasni. Fontos elemei az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a stressz kezelése.

Az energetikai rendszerünk figyelembe vétele is rendkívül fontos, hiszen itt összegződnek az érzelmeink és azok hatásai, valamint egyéb finomfizikai tényezők. Ennek a rendszernek a központjai – az úgynevezett csakrák – fizikai síkon az endokrin mirigyeknek feleltethetők meg. Minden csakrának megvan a maga fő területe, amelyet érdemes az önismeret szintjén is megvizsgálni.

A legfinomabb szinten arra is érdemes ránéznünk, hogy ebben az életben feladat, terv-e számunkra a gyermekvállalás. Az ájurvédikus nézetek szerint a karmikus hatás (vagyis a korábbi cselekedeteink visszahatásai, ok-okozati rendszere) az esetek 2%-ában eredményezi, hogy minden erőfeszítésünk kudarcba fullad. Ennek az elfogadására is fontos felkészülni.

Tehát mindhárom aspektus – a testi, a lelki és a szellemi is – mélyreható témákat érint, amelyeket lehetetlen röviden összefoglalni. Ezekkel a gondolatokkal főképp az a szándékom, hogy kitekintést adjak a szigorú, protokolláris és általánosságban gondolkodó egészségügyi rendszeren túlmutató nézőpontokra. A saját termékenységünkért magunk felelünk, és érdemes a kémcsöveken túlra is néznünk. Mert metafizikai tény, hogy a látható anyag csak 4%, a többi pedig energia.

Szerző