A jógaterápiában és az ájurvédában is rengeteg módszer létezik, amely a női betegségek alternatív, kiegészítő kezelését segíti. Azonban vannak olyan esetek, amelyekben ez már kevés lehet, és ez nem a probléma súlyosságtól függ, hanem attól, milyen mélyen gyökereznek a kiváltó okok.

Hosszú évek óta vagyok jógagyakorló és -oktató, az utóbbi öt évben pedig főként nőkkel dolgozom együtt. Az a tapasztalatom, hogy a bennünk lévő nagyon mély, akár kollektív szintű blokkokat, több eszköz alkalmazásával is oldhatjuk. Például a nőiség sebeinek gyógyításakor a jóga ászanáin túl, a tánc elemeit is érdemes bevonni, hiszen a tánc a női minőséghez kapcsolódó elemi dolog. Sokan talán már ismerik a Nia táncban rejlő gyógyító potenciált. Amikor egy nő elkezd táncolni, feltárja magában azokat a régen bezárt, blokkolt, elfeledett energiákat és minőségeket, amelyekről talán még saját maga sem tudott. Amikor egy nő táncol, akkor gyógyul, és amikor gyógyul, akkor mindenki gyógyul a környezetében.

Minél jobban elmerültem a hozzám forduló nőkkel és a saját nőiségemmel folytatott munkában, annál jobban megtapasztaltam, hogy a tánc meghívása a női jógaórákba, megsokszorozott hatást képes elérni. Többféle irányzata létezik, sokféle képviselővel, és ezek mindegyike csodás, hiszen ez a mozgásforma olyan tereket és minőségeket is képes megnyitni és gyógyítani, amelyeket a jóga önmagában nem képes. A két módszer által a szabad, belülről irányított tánc – azaz a yin energia – és a szabályozott, stabilitást adó jóga – avagy a yang energia – egyesítése által hatékonyabban gyógyítható a női esszencia.

jóga tánc impulzív magazin
Manapság sokféle nehézséggel szembesül egy nő: férfiként helytállni a munkahelyén, egyensúlytalanságot megélni a női szerepei között (anya, szerető, leány, bölcs asszony), diszharmonikus ciklussal és termékenységi problémákkal megküzdeni és még sorolhatnánk. A lényeg mégis az, hogy ezek a folyamatok sok esetben fizikai szinten, betegség formájában horgonyoznak le. Sajnos sokszor már csak ilyenkor szentel egy nő elég figyelmet a saját nőiségének.

Ezt azonban egy kis tudatossággal megelőzhető, mégpedig a mozgás segítségével. Fontos azonban, hogy mindig a szabad, belülről jövő mozdulatokat kövessük, mert ezek nyitják ki a bensőnkben elzárt tereket. A tánc például segít eljutni oda is, ahová korábban nem mertünk, azaz a tánc felszabadít. Meghívja az eredendő vagy ősi női erőt, amelyet a jóga Shaktinak nevez. Erőteljesen hat a petefészkek és a méh egészségére, hozzájárul a hormonális egyensúlyhoz, emellett visszahozza az életünkbe a vidámságot, az önelfogadást és a játékosságot. Eközben a jóga képes rendezni a hormonrendszert, feloldani a stresszt, megtanítani a tudatos légzést és a lazítást. Az igazi csoda pedig akkor születik, amikor összekapcsoljuk a két rendszert – ez pedig a mozgással elérhető legteljesebb hatás.

Minden nőtársamnak ajánlom, hogy kezdjen el valamilyen formában táncolni, mert ezzel alapjaiban támogatja egész női rendszerét. A tánc által gyógyul és kiteljesedik a nőiségünk, és nemcsak fizikai szinten, hanem azon túl, mélyen a belső világunkban is. Ennek a csodálatos egységnek a megismerése most az én közvetítésemmel is lehetséges: minden csatlakozni vágyó hölgyet szeretettel várok induló csoportomban.

Szerző