„A Nő misztérium. Minden életkorában szépséges. Elfogadja és szereti testét. Nem dől be holmi divatnak, trendnek, őrült kívánalmaknak. A Nő maga a változás, mert megéli az elengedést és újjászületést.„ – Kornhoffer T.
28 éves koromra értettem meg, hogy a nőiség kérdése nem merül ki egy szép ruhában, magas sarkú cipőkben, egy szép sminkben vagy a tökéletes hajkoronában… Minderre a matracomon ülve egy ashtanga – intenzív, főképp surya, azaz férfi energiákat erősítő jógatípus – óra után jöttem rá.
Ez a felismerés további kutatás felé vitt a nőiség kérdéskörét vizsgálva. Mivel jógatanárként ez tölti ki a mindennapjaimat, nem meglepő, hogy a női jóga felé fordultam, hogy megértsem ezt a misztériumot, mit is jelent nőnek lenni – a szó igazi, nagybetűs értelmében. Az eltelt idők során tanulom a magam nőiségét, amely a folyamatos változások által állandóan új kérdéseket ad, új megvalósításokat hoz. A munkám során is rengeteg nővel van kapcsolatom – fiatalok és érettebb hölgyek egyaránt. Általánosságban véve egy közös pont van az ő életükben: küszködnek azzal a kérdéssel, mit is jelent nőnek lenni, s hogyan kellene azt megélni.
Ezért fontos feltenni önmagunknak időről időre a kérdést, „hogy hogyan is vagyok én a nőiségemmel?” Nőnek lenni változás, így nincs folyamatosan stabil válasz, fontos az önreflexió: Mit is hoz fel bennem egy adott életszakaszban a nőiség kérdése?
A női jóga sokat tud nyújtani a nőiség útvesztőjében kutató nőknek, mert megteremti a lehetőséget, hogy mind fiziológiai, mind mentális, mind lelki szinten nézzen szembe önnön nőiségével.
Ebbe a folyamatba szeretnék betekintést adni, hiszen sok eleme akár otthon is gyakorolható, és segít bennünket az úton.
Egy óra alatt kimondottan nagy hangsúlyt kapnak a csípőnyitó és csavaró gyakorlatok, hiszen ezekkel a női szerveket érjük el, hozzájárulva azok kiegyensúlyozott működéséhez, fokozva vitalitásukat. Sokan nem hinnék, de a jóga ászanái segítik a hormonális egyensúly fenntartását vagy kialakítását. Segíthetnek egy görcsös menstruáció enyhítésében, sőt harmonizálják a ciklust is.
Mentális síkon a női kör, a női közösség támogató ereje felbecsülhetetlen. Hiszen egy olyan helyen lenni, ahol mindenkinek ugyanaz a célja, mindenki más tapasztalatokkal és megélésekkel bír, az megsokszorozza a tudást és annak megosztását. Sok nőnek ez a valahova tartozás érzése is hiányzik az életéből, pedig fontos lenne a közösségi támogató erő.
Az óra nem tradicionálisan vezetett jógaóra, megjelennek benne a táncból hozott finomabb áramló mozdulatok, sok csípő- és mellkas-mobilizációs gyakorlat, amellyel a testen kívül hatunk a tudattalan lévő női zabolátlan energiák felszabadítására. Ez vezet a saját testünk elfogadása felé, amely, mint mindenki tudja, hatalmas nehézséget okoz manapság. Pedig ez esszenciálisan fontos ahhoz, hogy valóban megvalósuljon, és belülről áramoljon a sugárzó, teremtő és vonzó női erő.
Sokak nem tudják, pontosan mi hiányzik, de érzik mélyen legbelül, hogy valami nincs a helyén, még nem teljesedett ki. Ebben segítenek a különféle imaginációk és megerősítések, amelyek sok esetben „betalálnak” és megadják az irányt, ami felé menni kell, amibe még munkát kell tenni. Sokan kétkednek a megerősítő mondatok fontosságában, pedig működnek. Akár te magad is megfogalmazhatsz saját gyakorlásodhoz egyet. Képzeld el például, hogy egy intenzív mellkasnyitás közben azt hallod, hogy „Engedem szívem dallamát szabadon szállni, szabad utat engedek neki”, milyen érzés lenne. Vagy pedig egy békésbaba-pózban azt hallod, hogy „Csodálatos, szerethető vagyok, biztonságos önmagamnak lennem”. Nem mindenkinél ugyanaz a megerősítés fog működni, hisz mind az út más-más pontján járunk. Elég, ha meghallod azt az egy mondatot, ami neked szól.
Ezen túlhaladva a nőiség négy vérmisztériumát is megismerjük, amely sokaknál a mélybe van száműzve. Ez a négy mérföldkő egy nő életében: az első menstruáció, az első szex, az első gyermek születése, majd a menopauza. Mindegyikkel kell foglalkozni akkor is, ha még nem éltük meg, mert mind a női lét része. A nőiség középpontja pedig a vér – a vérzés, hisz az egész életünk ekörül forog. Fontos megismerni testünk folyamatait, hogy az azokhoz kapcsolódó mentális történések könnyebben érthetővé és felismerhetővé váljanak. Fontos tudnunk, hogy ciklikus lények vagyunk, így jobban tesszük, ha ezt elfogadva ehhez igazodunk. A négy vérmisztérium egy-egy archetípushoz is köthető: a leány, a szerető, az anya és a bölcs asszony. Ez a négy időszak folyamatosan áramlik egy nő életében, harmóniában a hormonszint-változásokkal akár havi, akár életszakaszokat szemlélve.

A női jóga olyan jógagyakorlásra rendezkedett be, amely figyelembe veszi a női test ciklikus természetét, a fent felsorolt kérdéseket is magába olvasztja, így egy rendkívül komplex eszköz a kezünkben. Nem csupán testmozgás, de pszichés és önismereti útként is tekinthetünk rá – csak a gyakorlón múlik, mire használja.

Fotó: Panna