A héten ismét virtuálisan összeült magazinunk podcast-csapata, hogy – a veszélyhelyzetre tekintettel továbbra is önkéntes karanténból – beszélgessen egy jót, ezúttal olyan témát járva körül a „Jelenlét” e heti adásában, amiről mindannyiunknak van véleménye, kinek markánsabb, kinek szolidabb. A műsor középpontjában az online jelenlét, azon belül is a közösségi média felületeinek használata.
„Már az ötszázadik gügyögős gyerekvideót posztolja” – kikövetem. „Már megint terméket reklámon” – törlöm. „Már megint nélkülem ment bulizni és még képet is tett fel róla” – megszakítom vele a kapcsolatot. „Már megint politizál” – letiltás!
Ismerős helyzetek? Minden bizonnyal a random említett példák közül legalább egy olyan akadt már, ami benned is az idézett reakciót váltotta ki, de ha a szívedre teszed a kezed, annyit bevallhatsz, hogy legalábbis elgondolkodtál rajta.
Ilyen, és ehhez hasonló online szituációkról, felhasználói attitűdökről, online viselkedési kultúráról (vagy annak hiányáról), kritikus tartalomböngészésről és megosztásról (vagy a szelektáló szem hiányáról) beszélget a teljesség igénye nélkül szörfölve a témák között Gillich Panna főszerkesztőnk, Póli Emma szerkesztőnk, a messzi Angliából ismét műsorunkban vendégeskedő Enzsel Adél szerkesztőnk, illetve e sorok írója, Vörös István.
Ki posztolta Instagramra egy cuki kislány képét „Ne kekeckedj!” felirattal? Ki az, aki minden posztolt fotó és sor előtt alaposan átgondolja, hogy mi a célja az adott poszttal, mielőtt közzé tenné? Ki az, aki vállaltan minden képét effektezi posztolás előtt? És ki lehet az, aki szórakoztatni, gyönyörködtetni, esetleg megnevettetni szeretne képeivel, kisvideóival? Nemsokára megtudod!
Elöljáróban annyit fontos tudni, hogy a választott téma szerteágazóságára, mélységére, és a komolyságára tekintettel minden korábbinál komolyabban aláhúzzuk, hogy a teljesség igénye nélkül igyekeztünk néhány gondolatébresztő perccel megajándékozni – a műsorban elhangzó felvetések, vélemények jól tudjuk, hogy önmagukban is további mély beszélgetések origói lehetnének.
Kattints az alábbi lejátszóra és tölts néhány tartalmat percet Adéllal, Emmával, Pannával és Vörivel, aztán, ha jól végeztük a dolgunkat, talán folytatod a beszélgetést pároddal, szüleiddel, gyerekkel, barátokkal – vagy csak jól esően teszed félre a kávéscsészét, várva a jövő heti műsort! Tarts velünk, légy jelen!

Szerző