A hűvösebb hónapokban még inkább megjelenik annak az igénye, hogy otthonunkba kellemes, meleg hangulatot varázsoljunk a mennyei illatú, fizikai és mentális gyógyító hatással is bíró illatokkal.

Az aromaterápia egy természetes gyógymód, amelyet már az ókorban is ismertek és használtak: a májbetegségre például rózsaolajat, míg a gyömbért a malária ellenszereként alkalmazták. Később egy francia vegyész és néhány társa fedezte fel, hogy a különböző olajok – mint például a levendulaolaj –, a sebeket is képesek begyógyítani, ezért elkezdték a különböző esszenciák hatásának pontosabb vizsgálatát. Napjainkban elsősorban a természetgyógyászok alkalmazzák, aki viszont igazán rajong érte, az házilag is használhatja, persze a megfelelő módszerek segítségével.

Mikor alkalmazzuk az aromaterápiát?
Akkor érdemes használnunk, amikor egy nehezebb időszak veszi kezdetét az életünkben, ezáltal stresszesebbek vagyunk, kevesebbet és rosszabbul alszunk, illetve akkor, ha hosszan tartó lehangoltságot érzünk magunkon, azaz a depresszió jeleit. Rendszeres használatával – ugyanis ez a titok nyitja – nemcsak az egészségügyi problémáinkat kezelhetjük, hanem a lelki eredetű tüneteinket is enyhíthetjük, vagy akár teljesen meg is szüntethetjük.

Mire használhatjuk még az illóolajokat?
– az energiaszintünk növelésére
– a gyógyulási folyamatok felgyorsítására
– amikor már nem hat a fájdalomcsillapító
– ha nyugodtabban szeretnénk aludni
– az immunrendszerünk megerősítésére
– emésztésünk vagy vérkeringésünk helyreállítására 

aromaterápia illóolaj Impulzív Magazin
Mire figyeljünk az illóolajok kiválasztásakor?
Nem mindegy, hogy mikor és melyik illóolajat használjuk. Az aromaterápia ugyanis attól függően, hogy milyen betegséget szeretnénk vele gyógyítani, serkentőleg vagy nyugtatólag is hathat a szervezetünkre. Azt is érdemes tudnunk, hogy valódi gyógyhatása csak a 100%-os illóolajoknak van, mindenképpen ezeket keressük a boltok polcain. Mivel ezek az olajok erősen koncentráltak, így a használatukkor csak néhány (5-6) cseppet tegyünk a párologtatóba, és kerüljük a bőrrel való érintkezést, ugyanis könnyen irritációt okozhatnak.

Mely olajok hatásosak a leginkább a különböző testi-lelki problémák esetén?
1. Stressz ellen a nyugtató hatású aromás vegyületek a legnépszerűbbek, amelyek segítenek lecsillapítani a lelkünkben dúló háborúkat. A leghatásosabb a citrom, a levendula, a bergamott, a borsmenta, a vetiver és az ylang-ylang illóolaj.
2. A depresszió elűzésére is azok az esszenciák a leghatékonyabbak, amelyek nyugtató tulajdonsággal rendelkeznek. A szakemberek véleménye szerint ezek a borsmenta, a kamilla, a levendula és a jázmin.
3. Mentális betegségek esetén is a segítségünkre lehetnek az illóolajok, különösen az idősebbeknél előforduló rövid távú emlékezet romlása ellen, illetve annak megőrzése érdekében. Ilyenkor nagyon hasznos lehet a sáfrányolaj, melynek jól ismert a memóriajavító hatása. Természetesen az Alzheimer-kór még mindig gyógyíthatatlan betegségnek számít, azonban ennek az állapotnak a lassítására is használhatjuk az aromaterápiát.
4. Az energiaszint növelésére a legjobb illóolajok a fekete bors, a kardamom, a fahéj, a szegfűszeg, a jázmin, a teafa, a rozmaring és zsálya.
5. Betegségek és műtétek után a szervezetünknek minél gyorsabb regenerálódásra van szüksége. Erre kiválóan alkalmazhatóak az antimikrobiális tulajdonságaikról ismert olajok: a levendula, a málna, a csipkebogyó, a szalmagyopár és a homoktövis.
6. Fejfájás ellen érdemes kipróbálni a borsmentát, az eukaliptuszt, a szantálfát és a rozmaring esszenciát. Azonban fontos tudnunk, ha a szervezetünk már hozzászokott a fájdalomcsillapítókhoz, akkor kevésbé fogjuk érezni az aromaterápia hatását. Ha mégis szeretnénk leszokni ezekről a gyógyszerekről, akkor tartsuk szem előtt a rendszeresség elvét, és adjunk magunknak időt, amíg a testünk átszokik az olajok használatára.
7. Ahogy a nevük is elárulja, a nyugodt alvás érdekében a nyugtató hatású illóolajokat válasszuk, úgymint a levendula, a kamilla, a jázmin, a benzoin, a neroli, a rózsa, a szantálfa, és az ylang-ylang.
8. Az immunrendszer erősítésére oregánót, tömjént, citromot, borsmentát, fahéjat és eukaliptusz illóolajat javasolnak a szakértők.
9. Emésztőrendszeri zavarok esetén a citrus ízek, a gyömbér, a kapor, az édeskömény, a kamilla, a sáfrány és a levendula a leghatékonyabbak, főleg székrekedésre, puffadásra és az anyagcserénk felgyorsítására.Hogyan használjuk az aromaterápiát?
Talán a párologtatás a legnépszerűbb módja, mert különleges légkört teremthetünk vele a környezetünkben, és a permetet belélegezve terápiás szempontból is hasznos. A párologtató használata nagyon egyszerű: mindössze egy aromamécsest kell beszereznünk, majd az edény felső részébe egy kis vizet öntenünk, és néhány (5-6, max. 10) csepp illóolajat hozzáadnunk, mielőtt meggyújtjuk a gyertyát.

A fürdővízhez hozzáadva megadjuk a bőrünknek azt a lehetőséget, hogy jobban magába szívhassa az adott illóolajat. Az előző módszerhez hasonlóan, a hígított olajat a meleg vízbe csepegtetjük, így a párolgását is elősegítjük. Arra azonban fokozottan figyelnünk kell, hogy még véletlenül se a bőrt irritáló olajokat válasszuk, hanem a levendulát és a német kamillát, melyeket közvetlenül is hozzáadhatunk a fürdővízhez. (Az többi illóolajat először az előírt alapolajban vagy egy csészényi teljes zsírtartalmú tejben kell felhígítani.)

Leginkább az aromaterápiás masszázsnál élvezhetjük ki az olajok jótékony hatásait, mivel így még inkább képesek megnyugtatni az idegeket.

Az inhalálás kiváló gyógymód köhögés, megfázás és torokgyulladás esetén, ennél egyszerűbb és praktikusabb megoldás nem is létezik a világon. Ugyanakkor a bőr tisztítására is nagyszerű megoldás. A forrásban lévő vízhez adjunk 3-4 csepp illóolajat, hagyjuk állni, majd hűlni 10 percig, ezután hajoljunk a tál fölé egy nagy törölközőt borítva a fejünkre, és lélegezzük be a gőzt, minimum 10 percen át.

Szeretném azonban minden kedves Olvasó figyelmét felhívni arra, hogy az illóolajok alkalmazása előtt, minden esetben konzultáljon a kezelőorvosával, illetve ügyeljen a fentebb említett minőségi feltételekre is.

Szerző