A bőrünk, testünk legnagyobb szerve, mely számos funkciót lát el, ezért elengedhetetlen, hogy jól hidratált és egészséges legyen. Mivel folyamatosan veszít kollagén- és hialuronsav-tartalmából, ezért rugalmassága és hidratáltsága csökken az idő múlásával. Ezt a folyamatot tovább rontják a külső környezeti hatások – a szél, az UV-sugárzás és a szmog –, hiszen a bőr nedvességellátása nagymértékben függ ezektől is.

Amennyiben bőrünk dehidratálttá válik, akkor elveszíti természetes fényét, csökken a rugalmassága, sérülékenyebb és durva tapintású lesz. Ilyenkor már fiatalabb életkorban is megjelenhetnek a ráncok. Ezeket a jellemzőket tovább erősíthetik a már említett időjárási jelenségek és az évszaknak nem megfelelő bőrápolási szokások.

Ősszel egyik bőrtípusnak sem kedvez az irritáló hatású szeles, hűvös, csapadékos idő és a kevés napsütés. Éppen ezért nagyon fontos, hogy még időben elkezdjük bőrünk ápolását, hidratáltságának helyreállítását, még mielőtt megjelennének a bőröregedés első jelei. Ebben nyújtanak segítséget számunkra a hidratáló, vitalizáló arckezelések, melyek értékes hatóanyagokat juttatnak a bőrbe, amely így pontosan azt kapja, amire szüksége van:

  • nedvességgel és vitaminokkal töltődik fel,
  • helyreáll a hidro-lipid egyensúlya,
  • regenerálódik a természetes védekezőrendszere,
  • rugalmasságot, selymességet és ragyogó frissességet kap.

Az ősz beköszöntével kifejezetten jót tesz a bőrnek egy hialuronsavas tű nélküli vagy tűs mezoterápia kezelés. A hialuronsav természetes vízmegkötő anyag, az emberi szervezetben is megtalálható. Növeli a sejtek vízfelvevő képességét, ezért kitűnően feltölti az arcbőrt, kisimítja a ráncokat, és csökkenti a bőrszárazság kellemetlen tüneteit. A kezelés hatására a bőr hidratált és telt lesz, szinte azonnal látható és érezhető a finomabb tapintás és a bársonyos simaság, valamint a kezelt terület harmonikusabb kontúrjai. A módszernek nincsenek mellékhatásai – nincs vérzés, fájdalom és gyógyulási idő. A hidratáló kezelések kiegészíthetőek rádiófrekvenciás arcfeszesítéssel, amely fokozza a bőrben a kollagén termelődését, így az feszesebb és rugalmasabb lesz.

A fényszegény, hidegebb hónapokban a hidratáló, tápláló arckezelések hatékonyságát növelhetjük a mikrodermabráziós bőrmegújítással. Ez fokozza a bőr hatóanyagfelvevő-képességét, elősegíti a bőrlégzést, és sejtmegújító hatása is van. A mikrodermabrázió – ismertebb nevén mikrokristályos bőrcsiszolás – a bőrünk fájdalom nélküli mechanikai-fizikai leradírozását jelenti. A bőrfelszín elszarusodott hámrétegének kíméletes eltávolítása számos kozmetikai bőrproblémára nyújt megoldást. Fokozza a vér- és nyirokkeringést a bőrben, ezáltal az élettel telibbé és feszesebbé válik. Hatására megnő a bőr tápanyag- és oxigénfelvevő képessége, ezért a bőrtípusnak megfelelő krémek még látványosabb eredményt produkálnak, hiszen áthatolva a hámrétegen, eljutnak a mélyebb szövetekbe is.

Az őszi-téli kozmetikai ápolás legkedveltebb módszere a gyümölcssavas bőrfiatalító, bőrmegújító kezelés, mellyel komplex hatást érhetünk el, hiszen minden bőrproblémára megoldást nyújt. Kiválóan hidratál, feszesít, nagyon jó hatással van a fiatalok aknés bőrére és a fénykárosodott, öregedő, pigmentfoltos bőrre is. Egyértelmű javulás várható a bőr állapotában – a pórusok összehúzódnak, az apró ráncok eltűnnek, a mélyebb barázdák finomodnak. Megváltozik a bőr színe, a pigmentfoltok halványodnak, az aknés tünetek csökkennek, és az arc egész megjelenése fiatalabb lesz. Az eredményt tovább növeli a célzott, speciális szérumokkal, peptidekkel és őssejtekkel történő problémamegoldó utókezelés.

Mindennemű koptatással vagy a hám sebzésével járó eljárás kötelező utóápolási lépése a fényvédelem, amely nem maradhat el még az év napfényben szegényebb időszakaiban sem, hiszen az UV-sugarak folyamatosan próbára teszik a bőrünket.

Bár a lehetséges kozmetikai kezelések és anyagok száma végtelen, mégis magabiztosabban igazodhatunk el a szépségipar által felkínált lehetőségek között, ha a bőrünk működésének alapvető összefüggéseit megértjük.

A cikk írója: Bagó Ági – mesterkozmetikus 

Szerző