A nyár oly közel áll a szívünkhöz – ilyenkor talán a szabadidőnk is több, élvezhetjük a napsütést, egy jó könyvvel a kezünkben kikapcsolódhatunk a strandon, barangolhatunk a természetben… Kétségtelen azonban, hogy nyaralás közben sokkal nehezebb az étrendünkre figyelni, de nem lehetetlen – és ezt fontos tudatosítani magunkban. Óriási a finomabbnál finomabb falatok csábítása, nem győzünk ellenállni, miközben szerencsére egyre több kitűnő megoldás létezik már az egészséges táplálkozás terén is. Mondhatni gomba módra szaporodnak a kézműves vállalkozások, így a különböző ételérzékenységgel vagy allergiával küzdők is válogathatnak az alternatívák között. Örömmel tölt el, amikor látom, mennyi kreatív vállalkozó van, akik segítenek abban, hogy jó döntéseket hozzunk a szabadság ideje alatt is, ha szeretnénk odafigyelni közben a helyes étkezésre. Ugyanakkor mindenki tud tenni azért, hogy egészen olcsón, végtelenül egyszerűen és nem mellesleg az egészségét szem előtt tartva töltse a nyári szünetet. Ebben szeretnék most a segítségedre lenni néhány gyakorlati tanáccsal.

egészséges életmódtipp nyár szezonális tudatos táplálkozás Impulzív Magazin

1. Legyen nálad mindig víz!
Érdemes tudatosan odafigyelned a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztására, ugyanis a szervezet számára nélkülözhetetlen, különösen a nyári melegben. Ha egy idő után mégis unalmasnak találod, ízesítsd bátran, így csak a fantáziád szabhat határt a lehetőségeknek. Ha otthon a kertben terem gyümölcs vagy gyógynövény, már is feldobhatod velük az ízét. A levendula, a bodza, a citromfű, a menta és a rózsa vagy bármilyen gyümölcs – málna, meggy, eper –, de pár csepp belecsepegtetett citrom is csodákra képes. Ezeket a finomságokat akár össze is turmixolhatod, de néhány szem gyümölcsöt szimplán is beledobhatsz a poharadba. Abszolút nem szükséges, hogy szörpként vagy cukrosan készítsd el az italod, sőt natúran még egészségesebb is, ha pedig fűszerekkel bolondítod meg, kifejezetten különleges. Ha ilyen koktélokat kortyolgatsz a nyáron, akkor sokkal könnyebben megy majd, hogy elegendő vizet fogyassz, ugyanakkor kevés plusz kalóriát viszel be a szervezetedbe.

egészséges életmódtipp nyár szezonális tudatos táplálkozás Impulzív Magazin

2. Alkoholt csak mértékkel fogyassz!
Nyáron gondot szokott okozni a cukros, édes gyümölcslevek mellett a túlzott alkoholfogyasztás is. Ilyenkor ugyanis könnyebb beleesni abba a csapdába, hogy a barátokkal sörözgetés vagy egy üveg bor mellett beszéljük meg az élet fontos dolgait. A helyzet az, hogy a sör, a bor, de még a pálinka is egészen kis mennyiségben valóban „gyógyszer” – ezért nem is ellenzem, mint táplálkozási tanácsadó. Mértékkel fogyasztva olykor beleférhet az étrendedbe, de valóban kis adagról legyen szó, és a kellemes hangulatot érdemes inkább más módon biztosítanod. Saját tapasztalatból mondom, ahhoz jól érezd magad és önfeledten táncolj, még egy korty alkoholra sincs szükséged. A koktélokat kérheted cukor és alkohol nélkül, a borból pedig elég lehet a 2dl is. Ha így teszel, akkor időnként igenis belefér, hogy alkoholt fogyassz, hiszen a mértékletesség mindig megtérül.

egészséges életmódtipp nyár szezonális tudatos táplálkozás Impulzív Magazin

3. Mozogj rendszeresen, töltsd az időt a szabadban, amikor csak lehet!
A nyár lehet tikkasztó vagy akár hűvösebb is, attól függően, hol élsz, vagy éppen hol töltöd a szabadságodat. Ha napközben kánikula van, akkor lehetőség szerint húzódj árnyékba és pihenj. Viszont hajnalban és este mindenképpen érdemes sportolni, mozogni, kint lenni a szabadban. A hőségben véletlenül se válassz intenzív mozgást, tökéletes lehet egy lendületesebb séta vagy az úszás is, ha viszont társaságra vágysz, akkor csapatban is edzhetsz. Ebben az időszakban tudod leginkább feltölteni a szervezetedet energiával, éppen ezért fontos, hogy ne csak az étkezésre, hanem az aktivitásra is odafigyelj. A lényeg, hogy tudatosan keresd a lehetőséget a mozgásra.

egészséges életmódtipp nyár szezonális tudatos táplálkozás Impulzív Magazin

4. Használd ki azt a bőséget, amit a természet az asztalodra tesz ebben az évszakban
Pár éve előfizettünk egy kosárközösségben, így a környékünkről házhoz szállítják a szezonális biozöldségeket és -gyümölcsöket. Ez számomra mindig is fontos volt, hiszen én is gyakorlatilag egy bio kertészkedésben nőttem fel. Sokat segítettem a szüleimnek a kertben és ezt az élményt viszem tovább a szakmámban is. Rengeteget számít ugyanis, hogy minőségi élelmiszer kerüljön az asztalunkra. Ha nincs is kerted vagy időd a kertészkedésre, azért jó, ha ebben is keresed az egészséges megoldásokat. Fogyassz friss zöldségeket és gyümölcsöket, változatos formában. Nyáron a szervezeted úgyis jelez, ilyenkor kevesebb húst és zsiradékot kíván, hallgass bátran rá. Amire viszont szinte sosem figyelmeztet automatikusan, az a feleslegesen bevitt finomított cukor. Ezért is érdemes odafigyelned arra, hogy a tejtermékek és a hús mennyiségének a csökkentésével egyidejűleg a cukrot is iktasd ki minél inkább az étrendedből. Tudatosan keresd a természetesebb eredetű cukrokat, például gyümölcsök formájában. Az egyik kedvelt nyári finomság a dinnye, amely fagylalt helyett is remek megoldás. De ha már nagyon szeretnél fagyizni, akkor inkább válaszd a sorbetet – akár otthon is könnyen elkészítheted. Azonban a nyaralás során elfogyasztott egy gombóc fagyos édesség azért még nem a világ vége, de ha teheted, akkor a természetesebb, alacsonyabb cukortartalmú és tejmentes változatokat fogyaszd. Ha gond van az emésztéseddel, akkor mindenképp kerüld a jéghideg dolgokat – egyébként senkinek sem tesznek jót a jeges ételek, főleg a jeges italok. Alkalmanként persze ez is belefér, de ne váljon szokásoddá, ha mégis megkívánod a hideget, akkor jól fog esni, ha nyers gyümölcsöt vagy zöldséget viszel magaddal egy hűtőtáskában. Átmeneti megoldás lehet a házi készítésű fagylalt, amit te is könnyedén elkészíthetsz bármilyen gyümölcsből. A strandokon, így a Szelidi-tónál is kedvelt finomság ebben az időszakban a főtt kukorica, ami sokkal jobb megoldás az éhség ellen, mint a lángos, a palacsinta vagy a fánk. Mérlegelj, kísérletezz és válaszd az egészséges, mégis könnyen elérhető és ízletes dolgokat, miközben még jól is érzed magad.

egészséges életmódtipp nyár szezonális tudatos táplálkozás Impulzív Magazin

5. Nyisd meg a szívedet az új élményekre
A hagyományos kínai orvoslás szerint a nyár a szív és a vékonybél, a késő nyár pedig a gyomor és a lép időszaka. Ebben az évszakban különösen hasznos a méregtelenítés és a változatos táplálkozás, hiszen annyi mindent ad a természet, amiből kedvedre válogathatsz. Ilyenkor akár a vegán étrend is jót tesz, ami sokaknak már önmagában is méregtelenítő hatású tud lenni. Ez persze nem azt jelenti, hogy örökre száműzd a húst az életedből, de a nyári időszakban a szervezetednek is jobban esnek a könnyebb ételek. Ilyenkor egészen könnyedén megszabadulhatsz pár kilótól is, mondhatni teljesen spontán. Rólam például ez alatt a három hónap alatt mindig lemegy 3-5 kg, különösebb erőfeszítés nélkül. Szintén fontos tanítás, hogy a szív motorja az öröm és az együttérzés. Ez azt is jelenti, hogy ne vidd túlzásba az élmények és az élvezetek hajszolását, de mindig vedd észre a szépet magad körül. Mutass több együttérzést, és figyelj másokra is, ugyanakkor ne csak az új impulzusokra legyél nyitott, hanem az egészségesebb táplálkozási lehetőségekre is.

A nyár kifejezetten aktív időszak, egymás követik a különböző programok és családi összejövetelek, ünnepek. Emlékezz arra, hogy az egyensúly megőrzése mekkora érték ilyenkor is, hiszen minden döntésed másokra is hatással van. Kísérletezz bátran és örömmel az új ízekkel, keresd meg a szépet a mindennapokban. Nyáron ugyanis könnyedén megalapozhatod a jó egészséget, ami elkísér a hűvösebb időszakban is. Nekem a meleg évszak mindig arról szól, hogy formába hozzam magam. Értékelem, hogy a szabad levegőn lehetek anélkül, hogy be kellene öltöznöm, jó érzés, hogy szandált hordatok, hogy több napsütés ér, és így egy nagy adag természetes D-vitaminhoz is hozzájutok.

egészséges életmódtipp nyár szezonális tudatos táplálkozás Impulzív Magazin


Nyári receptötletem –Házi készítésű mindenmentes fagyik
tej, hozzáadott cukor és tartósítószermentes

Három kedvenc otthon is elkészíthető fagyi recept:

1. Tápióka gyöngyök kókusztejjel vagy mandulatejjel 

  • A tápiókát tejjel megfőzzük, majd lehűtjük, és fagyasztott gyümölcsökkel turmixoljuk össze. Végül mélyhűtőbe téve megvárjuk, míg fagyi lesz belőle.

2. A banán

  • Vágj össze néhány érett banánt, és tedd őket a fagyasztóba kb. 2 óra hosszára. A megfagyott banánokat ezután dobd bele a turmixba, és addig turmixold amíg krémes állagú lesz. Amikor készen van, add hozzá a kakaót vagy más ízt. Utána fagyaszd le újra, és már készen is van a hűsítő finomság.
  • Ha szeretnéd más gyümölccsel kombinálni, akkor előzőleg azokat is fagyaszd le. Arra viszont ügyelj, hogy a hozzáadás előtt a gyümölcsök levét engedd ki, mert így a banán krémes állaga tud érvényesülni.

3. Kókuszjoghurt

  • A kókuszjoghurtot szintén fagyasztott gyümölccsel keverjük össze, majd újra hűtve fagyiként tálaljuk.

Az egészséges étrend és a megfelelően kialakított életmód kívül-belül erősít, ez pedig az immunrendszered működéséhez is elengedhetetlen. Tegyél magadért minden nap, töltsd meg a nyarat neked tetsző, örömteli dolgokkal!

Fotó: Emma, Panna

Szerző