Az olykor még borús, kissé hűvösen induló napok ellenére is kedvet kaptam a nyárhoz – legyen az spontán egynapos kirándulás, előre megtervezett utazás, nyaralás a barátokkal vagy családi programok. Íme 10 Impulzív-ötlet nyárra, a teljesség igénye nélkül.

1. Csomagold a családot!
Ha eddig csak külföldön tudtuk elképzelni a nyaralást, akkor most van itt az ideje, hogy saját hazánk megismerése céljából a hazai turizmust válasszuk. Talán nem vagyok egyedül, ha a nyárról egyből a vízpart jut az eszembe. Igazuk volt honalapító ősatyáinknak, amikor a Kárpát-medencét választották. Kevés olyan ország van, amely ilyen vízrajzzal rendelkezik, mint Magyarország. Akármerre indulunk, előbb-utóbb vízparton lyukadunk ki. Temérdek szálloda és üdülő biztosít gyermekbarát programokat és szolgáltatásokat. De ha az ezer éve nem látott rokonokat, ismerősöket látogatnánk meg, akik az ország másik felén laknak, az is óriási élményt nyújthat az egész famíliának. Induljon a kaland, felfedezés, túra és pancsikolás!


2. Tábor! Nem csak gyerekeknek!
Bizony, ha eddig eszünkbe sem jutott, hogy gyermekeinken kívül saját magunk is táborozhatunk, épp itt az ideje elgondolkodni rajta. Érdemes akkorra tervezni, amikor a csemeték is távol vannak, hogy elkerüljük a szokásos „Na, de ki vigyáz a gyerekre?!” dilemmát. Bátran keressünk az érdeklődési körünkhöz közel álló témát. Csak néhány példa: jógatábor, lovas tábor, alkotótábor, ökotábor, népművészeti tábor, varrótábor, horgász tábor. Aki pedig inkább a gyerekével töltené az időt, azoknak ott az önkéntesség lehetősége, ugyanis mindig keresnek segítőket a különböző gyermektáborokba. Ha pedig szűkre szabott a pénztárcánk, vagy a kívánt program törlése miatt meghiúsulni látszik egy kiszemelt program, a barátokra biztosan számíthatunk. Legyünk kreatívak, kérdezzük körbe, kinek van kedve az otthonából kézműves tábort, kötögetőklubot, vagy tesztkonyhát kialakítani. Az interneten pedig minden segédanyag megtalálható ahhoz, hogy tökéletesre fejlesszük egy-egy régóta dédelgetett álmunkat.

3.A partra vetett bálna”
Mindig is úgy éreztem, hogy a Duna közelsége egy kicsit alulértékelt. Pedig vannak olyan ismerőseim, akikkel a városban soha, a Duna-parton viszont minden nyáron találkozom. Ők szinte a meszesi strand állandó „kellékei”. Persze érthető, hogy vannak, akik kifogásolják a víz minőségét és ódzkodnak a természetes vizektől – őket nem is áll szándékomban meggyőzni. Annyit azonban biztosan mondhatok, hogy 30 éve minden évben a nyarak egy részét a Meszesi- vagy a Mosoni-Duna vízében és partján töltöm. Jó hír azoknak, akik a nyári feltöltődést vízparton, a homokban heverészve képzelik, hogy Kalocsáról és környékéről kocsival, bicajjal, de akár gyalog is (nem lehetetlen!), fél órán belül már a parton süttethetjük a hasunkat. Igaz, nem tengerpart, de legalább a sós víz intenzív ízétől és a medúzacsípéstől sem kell tartanunk. A homok ugyanolyan forró, a víz hűsít, a nap pedig ugyanúgy barnít, mint bárhol máshol. Gyerekkel, kutyával, könyvvel vagy mindezek nélkül is élvezhetjük a semmittevést, és közben csak azon kell törnünk a fejünket, hogy mikor forduljunk a hasunkról a hátunkra napozás közben.


4. Kocsiba be, ablakot le!
Szedjük össze a barátokat, keressük meg azt, aki önként felajánlja a kocsiját és sofőri szolgálatait, dobjuk össze a benzinpénzt, tekerjük fel a hangerőt, majd induljunk el együtt a végtelenbe és tovább! Kalandvágyóknak a sátor is megteszi, a kényelemre vágyók pedig nyugodtan foglaljanak szállást, pihe-puha ággyal, reggelivel. De egy hajnali indulással, késő esti érkezéssel akár egy egynapos kiruccanás is több a semminél! A lényeg az együttlét és a kaland, akár 20  vagy éppen 70 éves az ember. Szerintem.


5. Tekerj körbe itthon!
Nincs autód, se jogsid, de a gyaloglás sem a te műfajod? Sebaj! Pattanj biciklire, buszra vagy vonatra! Kis hazánk tele van fantasztikus úti célokkal, és kiépített biciklitúra útvonalakkal. A legnépszerűbbek a Balaton környéki bicajtúrák, de ott van még a Kiskunság, Gemenc, a Tisza-tó, Szigetköz, az Őrség, a Velencei-tó… Az interneten 3 kattintással jobbnál jobb útvonalakat lehet találni, és kerékpárbérlésre is van lehetőségünk a legtöbb helyen. Biciklizés közben garantáltan elénk tárul majd olyan látvány, ami más körülmények között talán soha. Két kerékre fel!


6. Költözz ki a kertbe!
Aki kertes házban él, de eddig nem használta ki az udvar adta csodákat, az most talán elérkezettnek látja az időt, hogy ezen változtasson. Még a legapróbb vagy legelhanyagoltabb udvarból is ki lehet hozni valamit. Elő a fűnyíróval, a grillrácsokkal, a bográccsal, a botcsinálta nyársakkal és a tábortűzzel! A szalonnasütés soha nem megy ki a divatból, minden gyerek imádja, ha enni nem is, de sütni annál inkább. Poroljuk le a régi tollasütőket, heveredjünk le egy pokrócra, és csináljunk este kertmozit! Ha már unjuk egymást, hívjuk át a szomszédokat, rokonokat, barátokat. Szinte minden program, de még a munka is új értelmet kaphat, ha kivisszük a szabadba, akár a társasjáték, az olvasás, de még a telefon és a laptop fölé görnyedés is. Adjunk hálát, hogy itt van ez a kertnek nevezett kis oázis, ahol eltölthetjük a meleg nyári napokat.

7. A balkonkert romantikája, avagy mihez kezdjen magával a panelnindzsa?
Bár a nagyszülőknél mindig ott volt az udvar és a kert, gyermekkorom jelentős részét a lakótelepen töltöttem. Szerencsére a legtöbb panelház rendelkezik erkéllyel, balkonnal, és van a közelében legalább egy park vagy játszótér, ahova a panelnindzsák (ahogy egy kedves ismerősöm nevez minket) kiszabadulhatnak. Az erkély jobb esetben egy mini udvar szerepét tölti be, ám olyan is előfordul, hogy „nemtudommárhovarakni” kategóriájú lomok és kacatok tárhelyévé válik. De! Legalább nyáron vegyük a fáradtságot, és varázsoljunk valami újat az erkélyből. Láttam már felfújható pancsolót is babáknak, persze szigorúan biztonságossá kell előtte tenni a terepet, de megéri! Egy kis pakolás, pókhálózás, virágok, fűszernövények, néhány gyertya vagy égősor, egy kényelmes szék és voilá: kész a nyári szentély, és már indulhat is az erkélywellness. Ha pedig társaságra vágyunk, de az erkélyre már nem férünk el többen, ott a jó öreg közösségi tér. Gyerekkoromban még nem csak fogalomként létezett a lakóközösség, és annak összetartó ereje. A közös bográcsozások a beton pingpongasztal körül, amikor mindenki hozta otthonról azt, amije volt, kicsaptuk a kempingszékeket a placcra, és megismertük egymást. Ez vajon létezik még? Talán csak egy lelkes lakó kell, aki körbeinvitálja a szomszédokat, vagy egy üzenőfalra kihelyezett cetli: „A pénteki lakógyűlés elmarad, helyette bográcsozás lesz a játszótéren. Ülőalkalmatosságot és frissítőt hozz magaddal!”

8. Kisvárosi kultúra
Persze nem csak kisvárosiaknak! Ha falun, tanyán vagy egy több százezres városban laksz, a környék biztosan neked is tartogat még felfedeznivalót. Még élénken él bennem azoknak a nyaraknak az emléke, amikor anyukám osztotta be az időmet. Minden napra jutott valami kulturális élmény – múzeum, könyvtár, újabb múzeum, falumúzeum, kiállítás. Nem is érdemes mindent egy napba sűríteni, mert az ember agya (legalább is az enyém biztosan) megcsömörlik a túl sok információtól. De épp az imént, kíváncsiságból rákattintottam szülővárosom weboldalára, és ráeszméltem, hogy van olyan látnivaló, amiről most hallottam először. Egy pillanatra el is szégyelltem magam, de aztán rájöttem, hogy lesz még rá időm a nyáron! Ha e sorok olvasói között akad olyan kalocsai, aki még nem látta a Tájházat, a Schöffer Gyűjteményt, az Érseki-kincstárat, a Paprika Múzeumot, a Viski Károly Múzeumot, az Astriceum Érseki Múzeumot, a pingált vasútállomást, vagy bármely más látnivalót, szívből ajánlom neki, hogy tegye meg.

9. Vond ki magad a forgalomból
Mi van azokkal, akik utálják a nyarat, a szúnyogokat, és elegük van a hőségből, meg abból, ha rájuk akarják tukmálni a fent említett programok valamelyikét? Ők tegyenek be sok-sok jeget a fagyasztóba, készítsék elő a szúnyoghálókat és a ventilátort, mert bizony nyakunkon a nyár! De az is lehet, hogy nem magával az évszakkal van a baj, csak az elmúlt két év bizonytalansága mindenkire másképpen hatott. Biztosan van mit kipihenni szellemileg, lelkileg, fizikailag, és az otthon kényelméhez ragaszkodókat is megértem. Teljesen normális, ha valaki nem tartozik a nyárimádók közé, csak én még nem találkoztam ilyen emberrel. De biztosan köztünk élnek.


10. A romantikus mezítlábas
Azoknak a romantikus lelkeknek, akik mindig is közel érezték magukat a természethez, nem kell sok a nyári boldogsághoz. Tücsökcirip, búzamezők, napraforgók, vadvirágok illata és mezítelen talpak a fűben. A csillagos ég alatt tölteni az éjszakát, nézni az augusztusi csillaghullást, a tábortűz pattogására elaludni, és nem aggódni azon, ha ránk száll a füst. Élvezni a madárcsicsergést, és közben hagyni, hogy szabadon szárnyaljon a lelkünk a természetben.

Mindenkinek csodás nyarat kívánunk, és ha még szeretnél apró, nyári tippeket szerezni, illetve megtudni, hogy mi hogyan gondolkodunk a nyárról, akkor hallgasd meg korábbi Jelenlét-podcastadásunkat.

Fotó: Emma

Szerző