Bár már sokszor hallottam a nevét, egészen mostanáig nem találkoztam a tápiókával. Nemrég azonban kaptam ajándékba egy jó nagy adag tápióka gyöngyöt, úgyhogy belevágtam a pudingos kalandba. Akiknek még hozzám hasonlóan nem volt szerencséjük a tápióka gyöngyökhöz, ne lepődjenek meg: pontosan úgy néznek ki, mint a kis hungarocell golyók, de akkor válik igazán furcsává a dolog, amikor elkészül a puding.
tápióka puding reggeli recept gasztro Impulzív MagazinAz a helyzet ugyanis, hogy a tápióka puding, jobb szó híján, takony állagú. Tényleg. Így ismeretlenül kicsit meglepő volt először belekanalazni, főleg mivel fogalmam sem volt, mire számítsak. Könnyű azonban megbarátkozni az állaggal, ami egyébként nagyon hasonló a chia pudingéhoz. Ráadásul annyi jó tulajdonsága van ennek a desszertnek, hogy azokkal bőven kárpótol minket kevésbé vonzó halmazállapotáért.

Az egyik ilyen szuper tulajdonsága a variálhatósága (kérdem én, létezhet Impulzív Falatok recept e szó nélkül? Aligha!): mivel maga a puding abszolút semleges ízű, így csak a fantáziánk és kísérletező kedvünk szab határt annak, hogy milyen ízélmény vár majd ránk a pudingos pohárba kanalazva.
tápióka puding reggeli recept gasztro Impulzív MagazinAz én fantáziám ezúttal ilyen irányba vitte az ízt: egy kevés áfonyalekvárt kanalaztam két réteg puding ölelésébe, aztán egy hatalmas maroknyi frissen szedett ribizlit egy serpenyőben alacsony lángon összefőztem két evőkanál barnacukorral, amíg szószos állagú nem lett, végül ezzel koronáztam meg a pudingokat. Így lett benne egy kis édes és egy kis savanykás íz is. Határozottan ajánlom. 

Aztán ne felejtsük el, hogy könnyű és gyors az elkészítése (további kedvenc szavaim, ha egy receptről van szó), ráadásul szuper laktató is. Ráadásul gluténmentes is, szóval azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik gluténmentes étrendet követnek. És ennyi dicsérő szó után jöjjön maga a puding.

Hozzávalók

  • 150g tápióka gyöngy
  • 5dl víz
  • 1dl tej (sima vagy növényi)
  • juharszirup vagy méz

tápióka puding reggeli recept gasztro Impulzív Magazin
Elkészítés

  1. Egy lábasban áztasd be 15-20 percen keresztül a tápióka gyöngyöket az 5dl vízbe.
  2. Öntsd hozzá a tejet is és kezd el főzni alacsony lángon. Közben kevergesd.
  3. Ha már kocsonyás állagú és a gyöngyök fehérből átlátszóra váltanak, akkor kész.
  4. Vedd le a tűzről és adj hozzá ízlés szerint juharszirupot vagy mézet.
  5. Kanalazd edényekbe vagy poharakba és add hozzá a kiválasztott ízesítéseket.
  6. Hagyd kihűlni, majd akár a hűtőbe is teheted pár órára, hogy igazán hideg legyen.

tápióka puding reggeli recept gasztro Impulzív Magazin
Tippek

  • A víz helyett használhatsz tejet akár az áztatáshoz is, illetve akár teljesen ki is hagyhatod a tejet és használhatsz ahelyett is vizet.
  • Ha adsz hozzá egyéb édes “tölteléket” is, akkor a juharszirupból/mézből elég egy-két evőkanál.
  • Gyümölcs illetve lekvár helyett adhatsz hozzá akár kakaóport vagy fahéjat is (vagy akár a gyümölcs mellé is nyugodtan, bátran lehet kísérletezni).
  • Ebből a mennyiségből 4-5 emberre elég adag jön ki, attól függően, hogy mekkora tálkákba kanalazod.
  • Akár meg is várhatod, hogy teljesen kihűljön a puding, mielőtt hozzáadnád pl. a lekvárt, úgy szebb rétegeket kapsz.

tápióka puding reggeli recept gasztro Impulzív Magazin
Egy pohár hideg tápióka pudingot kanalazni a kánikulában kifejezetten jóleső élmény, úgyhogy ne riasszon vissza senkit a furcsa kinézet és állag – ez az ismeretlen terület ízletes csalódás lesz.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, akkor az itt találod !

Fotó: Emma