Két évvel ezelőtt, amikor az első fügés Impulzív Falatok recept készült, még nem szerettem a fügét, sőt. Amikor az azt követő évben egy újabb remekmű született a fügeszezon alatt, akkor sem rajongtam érte. Aztán idén, talán azért, mert megbékéltem a gondolattal, hogy már csak ez a gyümölcs terem meg a szüleim kertjében a klímaváltozás miatt – szóval, ha házi termést akarok enni, akkor csak ez van –, vagy csak egyszerűen, mert megértem az ízére, azon kaptam magam, hogy sorra falom a frissen szedett fügét. És bár magában is lecsúszik, csavartunk rajta egyet: íme, a fügés naan kenyér.

füge naan recept Impulzív Magazin
Ezt a kenyérféleséget már ezer éve szerettem volna elkészíteni, de csak most jött el az ideje, mert a családból más is szemezni kezdett vele. Előre szólok, függőséget okoz, szóval csak óvatosan. Erre kerül rá a friss füge, ami édes, mint a méz, aztán egy erős ízvilágú sajt, és bamm! Már nincs visszaút.

Azt tudjuk, hogy édeset sóssal párosítani nem csak kiváló ötlet, hanem kötelező program mindenki konyhájában, ha jót akar az ízlelőbimbóinak. A füge brutális édességének pedig egy jó erős sajt ízénél semmi nem áll jobban.

Azt pedig talán mondanom sem kell, hogy egy rendkívül egyszerű és gyors receptről van szó, még úgyis, ha a lepénykenyér elkészítését is bevállaljuk. Naant egyébként vehetünk készen is, de mi ezt a receptet vettük alapul – 200 ml vizet adtunk hozzá, ebből lett 8 darab kenyerünk. Ezután jön a fügés móka, lássuk is a receptet.

füge naan recept Impulzív Magazin
Hozzávalók:

 • pár szem friss füge, felszeletelve
 • mozzarella sajt
 • kecskesajt vagy krémfehér sajt
 • olívaolaj
 • só, bors
 • friss bazsalikom
 • balzsamecet

füge naan recept Impulzív Magazin
Elkészítés:

 1. A naan kenyeret/kenyereket tedd egy sütőpapíros tepsibe, és kend meg olívaolajjal.
 2. Tépkedd/morzsold rá a mozzarellát és a kecske- vagy krémfehér sajtot.
 3. Tedd rá a füge szeleteket.
 4. Sózd, borsozd.
 5. 190°C-ra előmelegített sütőben süsd 15 percet.
 6. Ha kivetted a sütőből, tépj rá friss bazsalikomot és locsold meg balzsamecettel, mielőtt mindenki rávetné magát.

füge naan recept Impulzív Magazin
Tippek:
 • Ha nincs kedved naant sütni, és venni sem tudsz készen, akkor tortillalapot vagy akár pizzatésztát is használhatsz.

 • Bár a negyed óra kb. pont elég, azért nézz rá menet közben, nehogy megégjen.

 • Konkrét mennyiségek nincsenek a receptben, szóval gondolj rá pizzaként: mindenből annyit tegyél rá, amennyit szeretnél.

Mint megtért fügekedvelő, mindenkit bátorítok ennek a receptnek a kipróbálására – ki tudja, még a végén másokat is levesz a lábáról ez a mézédes, ragacsos, furcsa kis gyümölcs.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma

Szerző