Úgy érzem, egy fügés receptet nem is indíthatok mással, mint egy vallomással: nem szeretem a fügét. Ám meglepő módon a történet itt nem ér véget. De kezdjük inkább az elejéről, ami nem más, mint a kertünkben lévő szép nagyra nőtt fügefa, ami ilyenkor, szeptemberben, telis-tele van érett, kövér fügékkel, amik, részben a fenti vallomás miatt is, nagyon nehezen fogynak. Idén az aszalással próbáltuk kiküszöbölni ezt a problémát, aztán kiderült, hogy aszalva sem fogy túlságosan rohamtempóban a füge. És itt jön a képbe a fügés muffin, ami, ha őszinték akarunk lenni, inkább fügés kenyér.

fügés ricottás muffin recept az Impulzív Magazin oldalán
Ránéztem ugyanis a sok aszalt fügére és azt mondtam, amit Micimackó szokott: gondol, gondol, gondol. Mi az, ami gyorsan és egyszerűen kész van, ráadásul még olyasmivel is finom lehet, amiért amúgy nem nagyon rajongok? Galette? Pite? Nem, a muffin! Így született meg a fügés muffin receptötlete egy kis keresgélés után. Összekotyvasztottam, megsütöttem, aztán megláttam és azt mondtam, ez bizony nem muffin, hanem kenyér. Kóstolás után pedig gyanúm be is igazolódott, ugyanis mintha csak egy banánkenyérbe haraptam volna – banán helyett fügével.

fügés ricottás muffin recept az Impulzív Magazin oldalán
Mégsem gondoltam meg magam. Lehet, hogy ez a muffin kenyér akart lenni, de azért ízig-vérig muffin is. Gyorsan és könnyen elkészíthető, jó reggelire, tízóraira, uzsonnára, vagy csak úgy, desszertnek, ráadásul könnyen szállítható is. Nem egy tipikus példája a muffinnak, ám mégis tagadhatatlanul az. Ráadásul, és itt jön a csavar, hiába fügés, mégis ízlett, így bátran ajánlom mindenkinek, aki, hozzám hasonlóan, idegenkedik a füge ízétől.

fügés ricottás muffin recept az Impulzív Magazin oldalán
Hozzávalók:

  • 300g aszalt füge
  • 80g méz
  • 250g liszt
  • 2 ½ teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • kis csipet só
  • kis csipet szerecsendió
  • 80ml olaj (én olívát használtam)
  • 250g ricotta
  • 2 tojás
  • 1 púpos evőkanál tejföl
  • 3 friss füge

Elkészítés:

  1. Aprítsd fel az aszalt fügét és egy lábosban add hozzá a mézet plusz két evőkanál forrásban lévő vizet. Keverd meg és hagyd állni nagyjából 10 percet.
  2. Keverd össze a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, sót, szerecsendiót és fahéjat egy tálban.
  3. Add hozzá az aprított fügés mixet, olajat, ricottát, tejfölt és a tojást (előtte felverheted a tojást egy csészében).
  4. Keverd össze az egészet, aztán mehet a muffinformákba. Még sütés előtt negyedeld/nyolcadolt fel a friss fügéket és tegyél mindegyik muffin tetejére egy darabot.
  5. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sül meg, akkor jó, ha már tisztán jön ki belőle a fogpiszkáló/hústű.
fügés ricottás muffin recept az Impulzív Magazin oldalán
Tippek:
  • Ha nincs aszalt fügéd, próbáld ki friss fügével – esetleg előtte egy lábasban kicsit főzd össze a feldarabolt fügét.
  • Vagy vajazd ki a muffinsütő formát, vagy használj muffin papírt, esetleg szilikonos formát.
  • Ne lepődj meg, nem nőnek túl nagyra a muffinok, épp ezért nyugodtan teletöltheted a formákat.
  • Ha nincs muffin formád, nyugodtan használj egy kisebb tepsit, esetleg püspökkenyér formát.
fügés ricottás muffin recept az Impulzív Magazin oldalán
Ha kenyered a füge, ha nem, próbáld ki ezt a fügés muffint, ami kenyér akart lenni és hagyd, hogy meggyőzzön!

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma