Amikor a nyár eléri a tetőpontját, és szinte már elviselhetetlen a hőség, akkor robban be a füge. Ez az egyszerű fügés-mézes desszert tökéletes kiegészítője a balzsamos nyári estéknek és az árnyékvadászós forró napoknak is.

fügés mézes piskóta desszert recept Impulzív Magazin
Van egy fügefa a szüleim kertjében, amely július végétől egészen szeptember végéig ontja magából a duzzadt, édes gyümölcsöket. Bármilyen idillien is hangzik, ez valójában szomorú: ugyanis már semmilyen más fa nem hoz gyümölcsöt a kertben, hiába van többféle is. Gyerekkorom almái, körtéi és szilvái már mind a múlté, édes emlékek, melyek a klímaváltozás áldozatai lettek.

E szomorú felvezetés után jöjjön a vallomás, amit minden fügés recept elején muszáj megosztanom: személy szerint nem szeretem a fügét. Ettől függetlenül minden évben kísérletezek vele, így készült el a fügés ricottás muffin és a mennyei fügés szendvics, melynek receptje az Otthon a konyhában receptfüzetbe került bele.

fügés mézes piskóta desszert recept Impulzív Magazin
Idén, miután már minden energiámat kiszívta a szűnni nem akaró kánikula, ismét főszerepet kapott az egyszerűség: így készült el ez a gyors fügés-mézes piskóta, amit a móka kedvéért tortaformában sütöttem ki. Egyszerű összeborítós-elkeverős-kisütős süti ez, egy ragacsosan édes, tökéletes nyáresti társ.

fügés mézes piskóta desszert recept Impulzív Magazin
Száraz hozzávalók:

  • 260 g liszt
  • 180 g kristálycukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 25 g olvasztott vaj
  • 230 ml tej
  • 1½ evőkanál méz
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • pár szem friss füge

fügés mézes piskóta desszert recept Impulzív Magazin
Elkészítés:

  1. Keverjük össze a száraz összetevőket egy edényben.
  2. Adjuk hozzá a nedves összetevőket és keverjük alaposan össze.
  3. Öntsük vajazott-lisztezett tortaformába vagy tepsibe.
  4. Szórjuk meg a tetejét a felszelt fügével, majd előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig.
  5. Ekkor vegyük ki, locsoljunk rá egy teáskanál mézet, majd süssük még 5-10 percig, amíg aranybarna nem lesz.
  6. Hagyjuk kihűlni tálalás előtt.

fügés mézes piskóta desszert recept Impulzív Magazin
Tippek:

  • Extra ízért akár a piskótába is csempészhetünk apró fügedarabokat.
  • Szúrjunk a közepébe fogpiszkálót vagy hústűt, mielőtt kivennénk a sütőből: ha tisztán lehet kihúzni a tésztából, akkor kész.
  • Ez a mennyiség kb. 6-8 főnek elegendő.
  • Nagyon édes sütiről van szó, így ha nem vagyunk édesszájúak, nyugodtan tegyünk bele kevesebb cukrot.
  • Bátran borítsuk be akár a torta egész tetejét fügeszeletekkel.

fügés mézes piskóta desszert recept Impulzív Magazin
Gyors, egyszerű, édes, mint a méz és a füge házassága – ilyen ez a fügés piskóta, ami miatt még a kánikulában is érdemes begyújtani a sütőt.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig további gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma

Szerző