A tizedik Jelenlét podcast felvételére hadd áruljunk el egy kis kulisszatitkot: kilépve az elmúlt heteket meghatározó karantén-üzemmódból, végre nem monitorok és fejhallgatók útján beszélgettünk és rögzítettük a műsort, hanem újra egy asztal köré gyűltünk, kivéve Adélt, aki még mindig Angliából erősíti a csapatot. Az örömteli találkozáshoz szívet melengető témával készültünk: a tizedik podcast-adás ugyanis egy „csak csajok” műsor lett, mint az önelfogadásról szóló epizódunk. Ezúttal a szeretetnyelvek világba mélyülnek el a lányok – erre a frissítő és gondolatébresztő „merülésre” invitálunk a héten.

A beszélgetés alapját a Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó és lelkész „Az öt szeretetnyelv” című könyvébe foglaltak adták. Az internet nagy közösségi enciklopédiája a könyvről elárulja, hogy a szeretetnyelv egy pár- és pszichoterápiai fogalom, amelyet Chapman alkotott meg 1992-ben, és szerinte a szeretetnyelv az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet. Elmélete szerint az öt alapvető szeretetnyelv: az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés.

Persze mindezek amolyan „alapfogalmak”. Magától értetődő, hogy az emberi szeretet megnyilvánulási formáit nem lehet öt kategóriába felsorakoztatni, azonban érdekes kicsit a mélyére nézni, hogy vajon tisztában vagyunk-e azzal, önmagunknak felé melyek a legelemibb igényeink, illetve mire lehet szüksége párunknak, gyermekünknek, szüleinknek, barátainknak az „ötösfogat mezsgyéjén” gondolkodva.

A beszélgetést, mint mindig, Gillich Panna főszerkesztőnk vezeti, és szokásosan magazinunk szerkesztői és írói a társai. A „húsz másodpercig anyát ölelő” Panna ezúttal „kiölelem belőled a mufurcságot” Enzsel Adélt, „rájöttem, hogy ez a szeretetnyelv-dolog nem is humbug” Póli Emmát, és „adni legalább olyan izgalmas és jó, mint kapni” Szécsényi Szilvit kérdezi – alább, a lejátszóra kattintva. Légy velünk jelen ismét, ha pedig Te magad is kitöltenéd az adásban emlegetett szeretet-nyelv tesztem, ami az epizód alapjául szolgált, kattints IDE .

Szerző