Bármennyire is szeretem a nyarat, mindig örülök az ősz érkeztének. Ez a melankolikus, ám gyönyörű évszak olyan jól tud esni az ember lelkének. Szeretek úgy gondolni az őszre, mint egy utolsó nagy hajrára, mielőtt mind elcsendesednénk, és eltennénk magunkat télire. Hát nem egészen olyan a természet is, amikor felölti őszi színeit, mintha még utoljára borulna ragyogó lángba a téli hónapok csendje előtt? Az a sok sárga és piros, a sok gyűjtögetni való dolog… Varázslat van ilyenkor a levegőben, ahogy az alacsonyan járó nap átragyog a barnuló levelek között, ahogy a hideg kezdi megcsípni az arcunkat reggel, és ahogy hamarosan köd ül majd a tájon a korai órákban.

Szóval szeretem az őszt, de mint minden jó, az ősz is hajlamos két szempillantás alatt elrohanni mellettünk. Hogy ez ne így legyen, és ne arra ocsúdjak fel, hogy már december van, szeretek listát írni azokról a dolgokról, amik nélkül nem telhet el ez az évszak. Azokról az apróságokról, melyek segítenek újra és újra beleszeretni ebbe a színes, szagos, szívmelengetően szomorú évszakba. Íme egy őszi bakancslista, amivel igazán átélheted az őszt.

itt van az ősz - őszi bakancslista az Impulzív Magazin oldalán
Gyűjtögetni és alkotni
Ősszel a legjobb gyűjtögetni: gesztenyét, makkot, csipkebogyót, színes leveleket, mindenféle termést és növényt. Annyi mindent ad ilyenkor a természet, melyek segítségével becsempészhetjük az őszt az otthonunkba: legyen az egy koszorú, egy falevelekből álló füzér, vagy akármilyen más apró, ám nagyszerű kreatív ötlet.


Sütni-főzni
Ahogy egyre korábban sötétedik, és egyre hűvösebb lesz odakint, annál hívogatóbbá válik a konyha fénye és melege. A nyári hőségben kínzás sütni, ám az ősz hűsében szinte öröm újra begyújtani a sütőt, és finom illatokkal megtölteni a házat – na meg finom falatokkal a hasunkat. Az egyik kedvenc őszi receptem ez az almás morzsa, amely tényleg megmelengeti az ember lelkét.

Tökölni, amennyit csak lehet
Nálam nem múlhat el az ősz tök nélkül. Szeretem dekorként, faragva vagy csak simán, szeretem sütve és csak úgy magában, vagy süteménybe csempészve. Sőt, idén kifejezetten célom minél több ételbe (és italba) belecsempészni ezt a finomságot.

itt van az ősz - őszi bakancslista az Impulzív Magazin oldalán
Kuckózni – könyvvel, filmmel, sorozattal
A kuckózás művészetét a hidegebb hónapokban lehet igazán művészi magaslatokba emelni: szükséges hozzá egy puha pléd, egy finoman illatozó gyertya, egy csésze forró ital (akár tea, akár forró csoki) és választható kiegészítőként egy jó könyv, egy izgalmas film, vagy egy szórakoztató sorozat.

itt van az ősz - őszi bakancslista az Impulzív Magazin oldalán
Kirándulni és csodálni a tájat
Ősszel igazán jó kirándulni! Már nincs olyan meleg, de még nincs túl hideg sem, a táj változatos, hullanak körülötted az őszi falevelek, a talpad alatt ropog az avar, és közben akár még gyűjtögethetsz is – hát kell ennél több? Legyen az akár séta egy mesés parkban, túra a természetben vagy időutazás egy várban, az ősz tökéletes hátteret biztosít minden kiruccanáshoz.

A te őszi bakancslistádon mi szerepel?


Fotó: Emma

Szerző