Van az úgy, hogy egy szép napsütéses délután elmereng az ember, hogy milyen jó is lenne kicsit kirándulni, kimozdulni valamerre, felfedezni egy szép, új helyet. Így kötöttünk ki nemrég Martonvásáron, egy takaros Fejér megyei városkában, ez a település ad ugyanis otthont a Brunszvik-kastélynak.

A kastély maga, fehér falaival, csúcsíves ablakaival és kecses tornyaival egészen meseszerű, azon se lepődne meg az arra járó, ha valamelyik szeretett Disney hercegnő ücsörögne az egyik ablakban. A kastély mögött húzódó park pedig legalább ugyanolyan varázslatos, sőt, mondhatni az az igazi fő attrakció. A hosszan terpeszkedő makulátlan pázsit, a különleges fák, a felhőket tükörként visszaverő tó hívogató, megnyugtató, ámulatba ejtő. Talán nincs is ennél egyszerűbb dolog, mint andalogni egy napsütéses parkban, és valahogy mégis olyan kedvesen simogatja meg az ember lelkét az itt töltött idő.


A hatalmas platánok és különleges ciprusok alatt kígyózó sétaösvényeket olyan lámpaoszlopok pettyezik, hogy attól az ember szinte Narniában érzi magát, és néha már tényleg azon se lepődnénk meg, ha a következő kanyarban előbukkan valami mesebeli, elvarázsolt lény.
Tökéletes hely ez arra, hogy csak úgy ne csinálj semmit és mégis feltöltődj. Vigyél magaddal egy plédet, egy könyvet, vagy valami elemózsiát egy rögtönzött piknikhez és egyszerűen csak élvezd, ahogy a fények táncolnak a tavon – kell ennél jobb program? Én azt hiszem, néha nem is kell ennél több.


A teljes képhez hozzátartozik még a park területén található Beethoven Emlékmúzeum, ugyanis a zeneszerző többször is járt Martonvásáron, azért, hogy zongorázni tanítsa a Brunszvik család lányait – egyikük állítólag kicsit meg is érintette a zongoraművész szívbillentyűit. A másik látnivaló az Agroverzum, ahol egy interaktív kiállításon keresztül ismerkedhetünk meg jobban az agrártudományok érdekességeivel.
Igazi rejtett kincs ez a hely, ahol egy séta is rendkívüli módon feltölt. Szóval ha legközelebb elmerengenél egy napfényes délutánon, hogy milyen jó is lenne kiruccanni kicsit, akkor irány Martonvásár.

A belépődíjakról, a nyitvatartási időről és az aktuális hírekről a település weboldalán tájékozódhatsz.

Fotó: Emma

Szerző