Bár kevesebb van hátra a télből, mint amennyi már eltelt belőle, ilyenkor februárban talán a legnehezebb elviselni a hideget és a sötétet, hiszen már a küszöbön a tavasz, amit mindenki türelmetlenül vár. Addig is, ez az almás morzsa kiváló arra, hogy elárasszon egy kis melegséggel.
Ez tényleg az a fogás, amibe, amikor először beleharap az ember egy hosszú, borongós nap után, egyből jobban érzi majd magát. Mivel viszonylag könnyű az elkészítése, ezért már az magában is kikapcsol, aztán miközben sül, szállnak az illatok… És milyen illatok! Sülő alma, fahéj, vaj és szerecsendió keveréke, amiből akár parfümöt is készíthetnének. Ez az az illat, ami azt kiáltja: itthon vagy, lazulj el, minden rendben.
Az íze ugyanilyen otthonos: puhára sült alma, megkaramellizálódott cukor, finom fűszeresség, mindez vegyítve a zab enyhe roppanásával. Talán túlzásnak tűnhet, de az a süti, főleg frissen, melegében, olyan, mint egy ölelés. Arra pedig mindenkinek szüksége van.
Hozzávalók
  • 5 nagy alma, hámozva, felkockázva
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió
  • 2 csipet só
  • 35g kristálycukor
  • 150g barnacukor
  • 120g liszt
  • 95g nagy szemű zabpehely
  • 113g hideg vaj, felkockázva
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

Elkészítés
  1. A meghámozott és felkockázott almát egy tálban keverd össze a citromlével, 1 teáskanál fahéjjal, gyömbérrel, szerecsendióval, egy csipet sóval, és a kristálycukorral. Jól keverd el.
  2. Vajazz ki egy sütőedényt, majd borítsd bele az almát és oszd el egyenletesen.
  3. Egy tálban keverd össze a lisztet, zabot, 1 teáskanál fahéjat, csipet sót, barnacukrot, és vaníliaaromát.
  4. Add hozzá a felkockázott hideg vajat, és kézzel gyúrd össze a keveréket, amíg morzsa állagú nem lesz.
  5. Öntsd az alma tetejére a morzsát úgy, hogy mindenhova jusson.
  6. Előmelegített sütőben süsd kb. 40 percig, amíg a széle barna és bugyogós nem lesz.
  7. Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen.

Tippek
  • Ha nem szereted a fűszereket, kicsit kevesebb gyömbért adj hozzá, mondjuk csak fél teáskanálnyit
  • Az almákat akár szeletelheted vékonyra is, úgy még jobban összesül majd
  • Tálaláskor adhatsz hozzá akár még egy kis vanília jégkrémet, vagy mézes görögjughurtot is, de magában is megállja a helyét.
  • A receptet könnyen vegánná is változtathatod: vaj helyett használj kókuszolajat.
Ha valamihez hasonlítanom kéne ezt a desszertet, azt mondanám, olyan, mint az almáspite – elég ránézni, beleszippantani a levegőbe, mikor az ember kiveszi a sütőből, és máris mintha egy kicsit minden jobban rendben lenne a világban.
Fotó: Emma