Amikor a nyár már karnyújtásnyija van, mindig felmerül a kérdés: hova mentek nyaralni? Mostanra már könyékig vagyunk a nyárban, és az én válaszom a kérdésre továbbra is az, hogy nem tudom, ami, legyünk őszinték, a gyakorlatban leginkább azt jelenti, hogy sehova. És ez teljesen rendben van – nem én leszek az egyetlen, aki idén ilyen-olyan okokból nem megy nyaralni. Ami már annyira nincs rendben az az, hogy a nyár lassan elrepül, és még alig használtam ki – és lefogadom, hogy ezzel sem vagyok egyedül. A jó hír az, hogy még van idő belesűríteni a meleg időbe mindazt, amire a két pillantás múlva beköszöntő tél folyamán majd nosztalgiával tekinthetsz vissza. Íme néhány tipp az én otthon töltött nyaramtól a tiédnek.

Olvass, és ha már olvasol, olvass a szabadban
A könyvekben az egyik legjobb dolog, hogy bebarangolhatod velük az egész világot, sőt, akár hátra is hagyhatod azt. Úgyhogy olvass, bármit, amihez csak kedved van, és szakadj ki kicsit a valóságból. És bár persze olvasni nem csak nyáron lehet, a szabadban olvasni mégiscsak ilyenkor a legjobb, úgyhogy fogj egy plédet és irány a napsütés, akár a kertben, egy parkban, vagy egy erkélyen – van annak egy igazán szívmelengető hangja, amikor a szellő megborzolja egy könyv lapjait (bocsi, e-könyv pártiak, így jártatok). És ha úgy érzed, nincs mit olvasnod, válogass mondjuk ezek közül a klasszikus világirodalmi gyerekkönyvek közül, amik felnőttként is garantáltan elvarázsolnak majd.

hozd ki a nyárból a legtöbbet tudatos életmód nyár Impulzív Magazin tippek
Fűszerezd meg a hétköznapokat
A helyzet az, hogy nagyon sok hétköznapi, unalmasnak ítélt dolgot könnyen fel lehet dobni, ha rászánsz két percet. Ott van például a víz: a víz uncsi, ugye? Nem.  A víz valószínűleg az egyik legmenőbb dolog a világon, úgyhogy tessék egy kis tiszteletet mutatni (és meginni napi legalább két litert, mert kiszáradsz!). De ha már unod a sima vizet, akkor dobd fel egy kicsit, gyümölccsel, zöldséggel, fűszerekkel. Vagy készíts egy adag cold brew-t otthon. Most pedig fogd a jéghideg italod, és irány olvasni a napsütésben, mert az élvezetek kombinálva a legjobbak.

hozd ki a nyárból a legtöbbet tudatos életmód nyár Impulzív Magazin tippek
Ugyanez vonatkozik az ételekre is: szánj rá egy kis időt és készíts valamit, ami kicsit feldobja a napod, legyen az egy jó kis meggyes galette vagy egy finom scone, mert nem csak akkor lehet új dolgokat kipróbálni, amikor nyaralni van az ember, hanem otthon is.

hozd ki a nyárból a legtöbbet tudatos életmód nyár Impulzív Magazin tippek
Menj el sétálni és vedd észre, amit máskor nem
Mindegy, hogy egyedül, vagy másokkal, de egy séta mindig jó ötlet. Fedezd fel a környéked, amikor már nincs annyira meleg (vagy, ha szeretsz izzadni, mehetsz a legnagyobb napsütésben is, csak használj naptejet), de térj le a rutinszerűen használt utakról és nézz körbe, keresd a részleteket. Garantálom, hogy minden egyes alkalommal fel fogsz fedezni valami újat.


Szakadj le a szociális médiáról
Egyrészt persze az élet a képernyőn kívül zajlik, másrészt viszont, és ez a lényeg, ha úgy érzed, hogy csak rossz kedved lesz attól, ha megnézed az Instagramot vagy a Facebookot, akkor jobb, ha kicsit félreteszed a telefont. Az évnek ebben a szakaszában mindkettő tele van számtalan nyaralós képpel, és könnyen azon kaphatod magad, hogy keserű szájízzel nyomod meg azt a szívecskét vagy like gombot. És ez normális, néha akaratlanul is másokhoz hasonlítjuk a saját helyzetünket. Ilyenkor jusson eszedbe, hogy egyrészt mindenki szociális médiája olyan, mint egy gondosan összeállított fényképalbum, a legszebb pillanatokkal, másrészt pedig ne feledd, hogy csakis rajtad múlik, mennyire vagy jelen a pillanatban – a saját pillanatodban.

hozd ki a nyárból a legtöbbet tudatos életmód nyár Impulzív Magazin tippek
És ha már Jelenlét…
Hallgass idén nyáron podcastet – akár séta, akár napozás közben. A legutóbbi Jelenlét adásban mi is kitárgyaltuk a terveinket idén nyárra, vegyítve egy kis napsütéses nosztalgiával.

Fotó: Emma

Szerző