Nagyjából egy éve estem szerelembe a scone-nal, ezzel a végtelenül egyszerű és a végtelenségig variálható kis csodával – és aki régebb óta követi az Impulzív Falatokat, már valószínűleg rájött, hogy nálam ez a két tulajdonság kulcsfontosságú ahhoz, hogy igazán hozzám tudjon nőni egy recept. Csak azért nem nevezem süteménynek a sconet, mert bizony sósan is el lehet készíteni, ennyire sokszínű.
A tavalyi nyár scone mámorban telt, és van egy olyan érzésem, hogy ez idén sem lesz másként, a sconet ugyanis igazából bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük. Mehet bele a frissen szedett málna vagy szeder, vagy igazából bármi, ha kedvünk támad kísérletezni. Márpedig, kérem, a konyha arra való.

Az idei első scone a levendulaszezon közepén készült, így mi más is kerülhetett volna bele, mint levendula, és, hogy ne legyen olyan magányos az illatozó lila virág, egy kis mák és citrom is társult hozzá. A végeredmény nyárias, ízletes, laktató (!). Na, meggyőztelek már?

Mákos citromos levendulás scone recept Impulzív Magazin

Hozzávalók
  • 360g liszt
  • 30g porcukor
  • 4 teáskanál sütőpor
  • egy nagyobb csipet só
  • 90g hideg vaj, felkockázva
  • 2 evőkanál mák
  • 2 evőkanál levendulavirág
  • 2 citrom (6 evőkanál lé és 1 evőkanál héj lereszelve róla)
  • 1dl + egy evőkanál hideg tej
Mákos citromos levendulás scone recept Impulzív Magazin
Elkészítés
  1. Reszeld le a citrom héját majd facsard ki – 5 evőkanálnyit adj hozzá a tejhez, egyet pedig tegyél félre.
  2. Keverd össze egy edényben a lisztet, cukrot, sütőport és a sót.
  3. Add hozzá a felkockázott hideg vajat, és vagy kézzel, vagy robotgéppel keverd addig, amíg kicsit morzsaszerűvé nem válik.
  4. Add a mixhez a levendulát, mákot és citromhéjat és keverd el.
  5. Öntsd bele a tejet és egy kanállal keverd addig, amíg már gyúrható, épp csak kicsit ragadós tészta nem lesz belőle.
  6. A tálban nagyjából gyúrd össze a tésztát egy labdaszerűséggé.
  7. Borítsd ki/tedd át egy sütőpapíros tepsibe, és lapogasd el, amíg olyan 3 cm vastagságú és nagyjából kör alakú nem lesz.
  8. Egy késsel vágd félbe, aztán még egyszer és még egyszer. Kisebb szeleteket is vághatsz. A szeleteket nem kell széthúzni.
  9. Kicsit kend át a tetejét olvadt vajjal, aztán előmelegített sütőben süsd olyan 20-25 percig. Ha elkezded érezni az illatát és már szép színe van, akkor kész.
  10. Hagyd kihűlni valamelyest, közben a megmaradt kicsi citromléhez keverj annyi evőkanál porcukrot, amennyitől összeáll a lé és a cukor egy sűrű mázzá. Tálalás előtt ezzel öntözd meg kicsit a sconet. 
Mákos citromos levendulás scone recept Impulzív Magazin
Tippek
  • A tejjel érdemes vigyázni, először inkább csak a felét hozzáadni, nehogy túl ragadós legyen a tészta és szétfollyon a scone.
  • Ha kevésbé levendulás ízt szeretnél, elég csak egy evőkanál levendula.
  • A tetejét a vaj helyett akár egy kis tejjel is lekenheted, esetleg szórhatsz rá egy kis kristálycukrot is.
  • A citromhéj miatt figyelj, hogy biocitromot használj. Ha több a héj, mint egy evőkanál, az sem baj.
  • Ha ragacsos a tészta, az sem baj, akkor kevésbé lesz száraz a végeredmény, viszont kicsit nehezebb lesz dolgozni vele.
  • Elkészítheted a sconet más ízesítéssel is (pl. aszalt gyümölcsök, magvak, stb.), ekkor lehet, hogy egy kicsit több tejre lesz szükséged (majdnem 2dl), hiszen ugrik a citrom leve. A “tölteléket” (kb. egy bögrényit) ugyanúgy a vajjal való összemorzsolás előtt kell hozzáadni és belekeverni. Ilyenkor a citromlé helyett egy evőkanál tejjel keverd össze a porcukrot öntetnek.
És hogy milyen alkalomra jó a scone? Minden alkalomra! Reggelire, teával, tízóraira kávéval, uzsonnára csak úgy magában, de még szülinapi tortának is tökéletes. Úgyhogy süssetek sok sconet a nyáron – és utána is.

Még több receptért kattints ide!

Fotó: Emma