A nyár fogalma felénk egyet jelent a hideg görögdinnyével: nem telhet el ez az évszak a karunkon végigcsorgó, ragacsos dinnyelé nélkül. És mivel az a bizonyos kánikula nemcsak megérkezett, de itt is maradt, ezért különösen jól esik egy kis görögdinnyés lehűlés – ezúttal saláta formájában.

Ez a tökfélék családjába tartozó növény technikailag zöldség, ami átverésnek hangzik, de fogadjuk el, hogy így van. A legjobb hűtve fogyasztani, harapni, hagyni, hogy nyakig dinnyések legyünk, de a jól nevelt felnőtt embernek ezt a luxust már ritkán engedjük meg, így marad a késsel szabdalós verzió. És bár megunhatatlan és magában is tökéletes, néha jó egy kis változatosság.

görögdinnye saláta recept Impulzív Magazin
Ha csak nagyon egyszerűen akarunk csavarni egyet a görögdinnye elfogyasztásán, akkor turmixoljuk össze vízzel, adjunk hozzá egy kis citrom- vagy lime-levet, egy kis mézet, és hűtsük le jó hidegre – így egy ízletes, frissítő italt kapunk.
Ha viszont kicsit extrább módon dobnánk fel, akkor jöhet a bazsalikomos görögdinnye-saláta, amiben egyébként nem is a bazsalikom, hanem a feta sajt kapja a főszerepet, persze a görögdinnye mellett. Nagyon gyors és egyszerű (Hello, Impulzív Falatok!) receptről van szó, és a salátát akár magában, akár köretként is fogyaszthatjuk. Ráadásul, ha egyszer rákapunk a görögdinnye és a sajt kombinációjának az ízére, valószínűleg a további kísérletezéshez is lesz kedvünk. Lila hagyma, menta, rukkola, dió, uborka – ezek mind nagyon jól állnak a görögdinnyének. Első lépésként pedig lássuk a bazsalikomos-fetás verziót.

görögdinnye saláta recept Impulzív Magazin
Hozzávalók:

  • 4-5 nagy marok felkockázott, kimagozott görögdinnye
  • 100-150g feta vagy krémfehér sajt
  • pár levél friss bazsalikom
  • bors
  • balzsamecet
  • egy evőkanál citrom- vagy lime-lé

görögdinnye saláta recept Impulzív Magazin
Elkészítés:

  1. A dinnyét kockázd fel és magozd ki, majd tedd egy tálba.
  2. Morzsold rá a fetát/sajtot.
  3. A megmosott bazsalikomleveleket aprítsd fel és szórd a tálba.
  4. Mehet rá a citrom- vagy lime-lé.
  5. Egy jó nagy csipet sót és borsot is hints rá.
  6. Ezután óvatosan forgasd össze, majd tedd hűtőbe a salátát.
  7. Tálaláskor öntsd nyakon balzsamecettel és már lehet is enni!


görögdinnye saláta recept Impulzív Magazin
Tippek:

  • A dinnye-sajt arányt nyugodtan változtasd saját ízlésed szerint.

  • Ezek csak nagyjábóli mennyiségek, mivel salátáról van szó, semmi sincs kőbe vésve.

Minden falat egyszerre édes, sós és fanyar ebben a salátában, amit a bazsalikom különleges íze koronáz meg. Bár elsőre furcsának tűnhet, adj egy esélyt neki – meghálálja!

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma

 

Szerző