Megérkezett az igazi kánikula, és valljuk be: ilyenkor senkinek nincs kedve a sütő mellett olvadozni – harminc fok felett már egyik desszert sem éri meg. A jó hír az, hogy vannak sütés nélkül is elkészíthető édességek, és ez a hűsítő pohárkrém savanykás sárgabarackszósszal pont ilyen.

desszert pohárkrém recept Impulzív Magazin
Az egyik legjobb dolog a nyárban a végtelen mennyiségű zöldség és gyümölcs. Bár ezeket, úgy ahogy vannak, frissen az igazi befalni, néha azért jó belőlük készíteni is valamit. Ez a „megúszós” recept bármilyen szezonális, friss gyümölccsel jól működik, mi most sárgabarackkal készítettük el.

A jó dolgok mellé persze mindig jön valami kevésbé jó is, és a nyárban az egyik legrosszabb az, amikor a hőmérő már olyan magas értéket mutat, ami tényleg elviselhetetlen. Ilyenkor tárt karokkal fogadunk mindent, ami kicsit is segít lehűlni: ez a gyors és egyszerű pohárkrém éppen ilyen.

desszert pohárkrém recept Impulzív Magazin
Hozzávalók:

  • 100g vajas keksz
  • 25g kristálycukor
  • 40g vaj, felolvasztva
  • csipet só
  • 250g mascarpone
  • 200g habtejszín
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 60g porcukor
  • 400g sárgabarack vagy más friss gyümölcs, mosva, aprítva
  • 3 evőkanál barna cukor
  • csipet fahéj

desszert pohárkrém recept Impulzív Magazin
Elkészítés:

  1. Egy kis lábasban, közepes lángon főzd össze a gyümölcsöt, egy nagy csipet fahéjjal és a három evőkanál barna cukorral, amíg szószos állagú nem lesz, majd tedd félre kihűlni.
  2. A kekszet aprítsd össze, hogy morzsaállagú legyen. Ehhez vagy aprítót használj, vagy tedd a kekszet egy zacskóba, és egy sodrófával pofozd apróra.
  3. Keverd jól össze az olvasztott vajat, a kristálycukrot, egy csipet sót és a felmorzsolt kekszet, majd tedd félre.
  4. Verd fel a habtejszínt a porcukor felével.
  5. A maradék porcukrot és a vaníliaaromát verd fel a mascarponéval, majd egy spatulával finoman „hajtogasd” bele a habot.
  6. Vegyél elő 6-8 kis tálkát vagy poharat. Az aljukat töltsd meg egyenlően a kekszes keverékkel. Ezt kicsit nyomkodd össze kézzel, hogy tömör réteg legyen.
  7. Kanalazz rá egyenlően elosztva a mascarponés krémből.
  8. Ha teljesen kihűlt a gyümölcsszósz, akkor ebből is mehet a krémre, egyenlően elosztva az adagok között.
  9. A tetejére morzsolj még egy kis kekszet, esetleg hintsd meg porcukorral.
  10. Akár hűtheted is még pár órát, vagy egyből fogyaszthatod is.

Impulzív pohárkrém

Tippek:

  • A szószt már akár előre is elkészítheted, hogy biztosan teljesen kihűljön.
  • Ha édesebb szájú vagy, a krémbe tegyél kicsit több porcukrot.
  • Akár váltakozva is rétegezheted a habot és a gyümölcsszószt.
  • Hűtőben tárold!

A barack savanykás íze, a krém édessége, a keksz roppanása – ez a három egybeolvad egy-egy falatban, megkönnyítve kicsit a kánikula túlélését.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma

Szerző