Szeptember végén és október elején ünneplik a kávé napját szerte a világban. Ez a nap nemcsak szeretett italunk népszerűsítéséről szól – nem mintha szükség lenne rá, anélkül is oda van érte a fél világ –, hanem annak tudatos fogyasztásának a terjesztéséről is. Ez a nap emlékeztető arra, hogy odafigyeljünk, milyen kávét veszünk: keressük a csomagoláson a fair trade címkét, ezzel hozzájárulva, hogy egy picit igazságosabb legyen a világ.


Ha már beszereztük az alapanyagot egy etikus forrásból, akkor jön a java: maga a kávé. Ezt az italt sokan sokféleképpen isszák. Ki röviden és feketén, ki keserűen, ki édesen, ki tejjel, ki vízzel, ki sziruposan, ki habbal, ki hidegen, ki melegen. Ahány ember, annyi kávéfogyasztási szokás.
Mi most őszre hangoljuk még a kávénkat is, ezért összegyűjtöttünk három őszies ízvilágú receptet. Mindegyiket készíthetjük hidegen és melegen, sima vagy alternatív tejjel. Aki pedig nem szívleli a tejet a kávéjában, az nyugodtan próbálja ki nélküle a recepteket, egy kis extra ízért a feketéjében.


Almás latte

Hozzávalók:

  • egy alma
  • 60 g barna cukor
  • 50 ml almalé
  • 2 dl víz
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • fél teáskanál vaníliaaroma
  • tej ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Szeleteld fel az almát, majd tegyél minden összetevőt egy kis lábasba.
  2. Forrald fel, majd főzd addig, míg szirupos állagú nem lesz.
  3. Öntsd a szirupot egy kis edénybe.
  4. Tegyél egy csészébe vagy bögrébe 1-2 evőkanálnyit a szószból, attól függően, mennyire édesen szereted a kávédat.
  5. Adj hozzá egy adag frissen főzött eszpresszót, majd öntsd nyakon habosított tejjel. Szórd meg a tetejét fahéjjal, esetleg adj hozzá még egy kis szirupot, és már kész is.



Sós juharszirupos latte

Hozzávalók:

  • egy evőkanál juharszirup
  • egy adag eszpresszó
  • egy evőkanál víz
  • egy csipet só
  • tej ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy bögrében alaposan keverd össze a juharszirupot, az eszpresszót, a vizet és a sót. Akár kézi tejhabosítóval is felverheted a keveréket.
  2. Öntsd nyakon a kedvenc tejeddel, hintsd meg egy kis sóval, és már ihatod is.

Tipp: Ennek a verziónak kifejezetten jól áll a jég, amivel tökéletes lesz a vénasszonyok nyarára.



Pumpkin spice latte

A tökös kávé már lassan alapkelléke az ősznek. Nekünk is van már jól bevált pumpkin spice latte receptünk, ami nélkül nem telhet el ez az évszak.


Hidegen vagy melegen, tejjel vagy anélkül, ezek az őszi kávék megfűszerezik kicsit az egyre rövidebb és egyre hűvösebb hétköznapokat. Ajánljuk őket késő délutáni kuckózásokhoz és ködös őszi reggelekhez. Ha érdekelnek a kávézás alapszabályai egy táplálkozási terapeuta szemével, akkor itt találod cikkünket ebben a témában. Ha pedig kávéalternatívákat keresel, itt gyűjtöttük őket össze.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma

 

 

 

Szerző