Az évszakoknak megfelelő étkezés ősi tudása ma is itt van velünk, de felgyorsult világunkban néha nehéz odafigyelni rá. Pedig a testünk gyakran jelzi, hogy mire van szüksége, és a természet is mindig gondoskodik rólunk, csak észre kell vennünk. Ez ősszel sincs másképp. Nekem az őszről először a szüret, majd Mindenszentek idején a kézmelengető, édes, sült gesztenye jut eszembe. És ki tudna ellenállni ilyenkor egy jó kis sütőtöknek? Szerencsére sok finomság közül válogathatunk ebben az évszakban is, és mindegyikük telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Az ideális az, ha a legtöbb tápanyagot az ételeinken keresztül visszük be. Természetesen adódhat olyan helyzet, amikor étrend-kiegészítőkkel kell pótolnunk a hiányt vagy éppen gyógynövényekkel, böjtöléssel megtisztítani a szervezetünket. A testünk folyamatosan jelzéseket küld nekünk, és ezekre érdemes tudatosan odafigyelni. Már jóval egy betegség kialakulása előtt tudhatjuk, ha valami nincs rendben odabent, ezért nagyon fontos néhány egyszerű szabályt betartanunk, az egészségünk megőrzése érdekében.
A nyarat követő, fokozatosan hűvösebbé váló őszi időjárás egyre inkább az otthon maradásra csábít bennünket. Ilyenkor kevesebb aktivitásra, több pihenésre van szükségünk, és egyre melegebben öltözünk.

Nézzük az őszre vonatkozó életmód tanácsokat!
1. A hagyományos kínai orvoslás ajánlásait tudatosan építettem be a saját táplálkozási tanácsadó gyakorlatomba, mert sok olyan eleme van, ami egyedülálló és rendkívül hasznos. Az egyik ilyen jellemző, hogy az ételeket nemcsak az ízük alapján, hanem a ránk ható melegítő vagy hűtő hatásuk alapján is osztályozza. Ősszel inkább a melegítő ételeket érdemes fogyasztani, szépen fokozatosan bevezetve őket az étrendünkbe. Ilyenek például a húsok közül a csirke, a bárány vagy a marha; a halak közül pedig a lazac és a pisztráng. Érdemes ezeket lassú tűzön, sokáig főzni, ezzel is elősegítjük, hogy a melegítő hatás érvényesülhessen.

2. Ez a levesek és a főzelékek időszaka is. A salátákat lassan vezessük ki az étrendünkből, és akkor vegyük elő őket újra, amikor a külső hőmérséklet ismét magasabb lesz.


3. Sokan azt hiszik, hogy az egészséges táplálkozás arról szól, hogy salátaféléket eszünk. Nyilván lehet a leveles zöldségeknek pozitív hatása, de ősszel alapvetően nem teszünk jót magunknak, ha hideg vagy nyers ételeket fogyasztunk, mivel energiahiányt okozhatnak – különösen igaz ez a hidegre érzékenyek esetében. A szervezetünk mindig egyensúlyt keres és mi az ételeink megválogatásával támogathatjuk – ha valami zavar van, akkor azt ki tudja javítani. Nyilván ekkor se feledkezzünk meg a zöldségekről, hiszen mindig szükségünk van rájuk, de lehetőség szerint készüljön belőlük valami meleg, vagy legalább langyos étel, egy párolt zöldség, egy főzelék vagy egy leves.


4. Az ősz nagyon alkalmas időszak a szervezet megtisztítására. Aki úgy érzi, hogy a teste túlterhelt, annak ilyenkor érdemes egy tisztítókúrát tartania, és ezt követően feltöltenie a tápanyag-, ásványianyag- és vitaminraktárait.

5. Többféle fűszert is használhatunk ilyenkor, például a szintén melegítő hatású fahéjat. De a gyömbér, a kurkuma, a paprika és a fokhagyma is fontos fűszerek ebben az évszakban, hiszen fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bírnak.


6. Ősszel fogyasztva nagyon jó hatásúak a savanyúbb ételek is. Ez az íz ugyanis serkenti a nyál termelődését, és a sejtmembránjainkra is jó hatással van, aminek következtében a nyálkatermelődés egyensúlyba kerül. Ez különösen fontos, hiszen ősszel jobban kivagyunk téve a hirtelen hőmérséklet-változásnak, a hidegnek. A savanyú ételek közül is főleg a természetesen savanyú gyümölcsökre és zöldségekre gondoljunk, mint a citrom, az alma, a csipkebogyó, a káposzta vagy az édeskömény.


7. Ne feledkezzünk meg az erjesztett, fermentált ételekről sem. Ilyenkor különösen jól esik a szervezetünknek az egészséges bélrendszert támogató baktériumok jelenléte, melyeket a legkönnyebben ezekkel a táplálékokkal vihetünk be. Sokféle zöldséget lehet fermentálni: ilyen a répa, az uborka és a cékla, de akár fermentált barna rizst is fogyaszthatunk.

+1 Ha mélyebbre ásunk a kínai gyógyászat ajánlásaiban, akkor megtudhatjuk, hogy ehhez az évszakhoz a tüdő és a vastagbél tartozik, ezért a légzésnek és a friss levegőnek is nagy szerep jut ebben az időszakban. Minél gyakrabban menjünk ki a szabadba, és ott végezzünk légzőgyakorlatokat. Fontos az is, hogy ne terheljük túl az emésztőrendszerünket, ezért kerüljük a zsíros ételek fogyasztását.

Figyeljünk mindig a helyes arányokra az életünkben, pihenjünk eleget és szeressük önmagunkat. Engedjük meg magunknak azt a luxust, hogy önmagunk számára is biztosítunk elég minőségi időt. A kiegyensúlyozott életmód a legjobb megoldás, a belső béke, a szeretet és az erő megtalálása pedig minden nehézségen át tud segíteni.

Fotó: Emma
Helyszín: PartBistro – Nálam ebédre?

Szerző