Általában nyáron jövünk rá, hogy bizony van mit formálni az alakunkon, de aggodalomra semmi ok, hiszen sosincs késő, hogy belevágjunk.
Most 4 jóga ászanát mutatok be, amelyeket érdemes beépíteni az alakformáló gyakorlatok közé.

1. Istennő ászana – Utkata Konasana, avagy a comb és a popsi formálója
Ennek az ászanának sok verziója ismeretes, de ez a fajtája az alapja mindegyiknek. Ebben a pózban a térdek kifelé néznek, a combok párhuzamosak a talajjal, míg a farokcsont puhán nyújtózik a föld felé, közben a medencefenék izmait megfeszíthetjük. Nagyon erőteljes, leföldelő póz. Vedd fel a testtartást, és próbálj minimum 10 teljes jóga légzésig benne maradni.

jóga ászana Impulzív Magazin
Variáció: Emelkedj közben lábujjhegyre, így fokozhatod a gyakorlat intenzitását. Vagy támaszkodj meg a térdeken, és lágyan csavarodj jobbra, majd finoman nyisd a mellkast az ég felé.

jóga ászana Impulzív Magazin
2. Csónak póz – Navasana, avagy a mély hasizmok gyakorlata
Ez az ászana nagy kihívás elé állítja a jógázót, de megéri rendszeresen gyakorolni, ugyanis segíti a test központját, azaz a hasi tér erőit összpontosítani.
Fontos, hogy végig az ülőcsontokon egyensúlyozz. A lábakat zárd, nyisd a mellkast, és a fejtetőn át nyújtózz az ég felé!

jóga ászana Impulzív Magazin
Variáció: Kezdő szinten hajlított térddel és a térdhajlatba kapaszkodva végezd a gyakorlatot.

jóga ászana Impulzív Magazin
3. Eke póz – Halasana, amely frissíti a vér- és nyirokkeringést, tehermentesíti a medencealapi izmokat
Figyelmeztetés: nyaki gerincproblémák, fej területén lévő gyulladás, menstruáció alatt ne gyakorold!
A lábakat emeld a fej mögé, ebben a pózban támaszd alá a hátadat, próbáld puhán a vállaid magad alá forgatni.
Fontos: a nyakon ne legyen testsúly, csak a vállad és a könyököd terheld.
Ha még nem ér le a lábujjad a talajra, akkor csak tartsd a levegőben és nyújtózz hátra a lábakkal.
Variáció: csípő lent marad a földön, és csak a lábak emelkednek (supta dandasana). Ha ez is nehéz, akkor a lábakat támaszd a falnak, amely minden életkorban, nemtől függetlenül kedvezően hat a vénás keringésre, visszerekre, nem mellesleg frissít és hűt.


4. Parsvakón ászana – amely a lábakat és a törzsizmokat erősíti, mindemellett kellemesen nyújtja az oldalunkat is, tehát erőt épít és lazít egyben
Csodás gyakorlat, amely kivitelezésénél a következő alapvető szabályokat tartsd be. A térd a boka fölött marad végig, közben húzd kifelé a kis lábujj felé, ne engedd bedőlni. A hátul lévő lábon ugyanakkora a testsúly, mint a másikon. A csípő és a mellkas oldal irányban marad. Karjaiddal nyújtózz felfelé és lefelé is, ne támaszkodj rajtuk.

jóga ászana Impulzív Magazin
Ha szeretnél többet megtudni a jógáról, akkor itt találsz róla még cikkeket.

Szerző