Általában nyáron jövünk rá, hogy bizony van mit formálni az alakunkon, de aggodalomra semmi ok, hiszen sosincs késő, hogy belevágjunk.
Most 4 jóga ászanát mutatok be, amelyeket érdemes beépíteni az alakformáló gyakorlatok közé.

1. Istennő ászana – Utkata Konasana, avagy a comb és a popsi formálója
Ennek az ászanának sok verziója ismeretes, de ez a fajtája az alapja mindegyiknek. Ebben a pózban a térdek kifelé néznek, a combok párhuzamosak a talajjal, míg a farokcsont puhán nyújtózik a föld felé, közben a medencefenék izmait megfeszíthetjük. Nagyon erőteljes, leföldelő póz. Vedd fel a testtartást, és próbálj minimum 10 teljes jóga légzésig benne maradni.
jóga ászana Impulzív MagazinVariáció: Emelkedj közben lábujjhegyre, így fokozhatod a gyakorlat intenzitását. Vagy támaszkodj meg a térdeken, és lágyan csavarodj jobbra, majd lágyan nyisd a mellkast az ég felé.
jóga ászana Impulzív Magazin
2. Csónak póz – Navasana, avagy a mély hasizmok gyakorlata
Ez az ászana nagy kihívás elé állítja a jógázót, de megéri rendszeresen gyakorolni, ugyanis segíti a test központját, azaz a hasi tér erőit összpontosítani.
Fontos, hogy végig az ülőcsontokon egyensúlyozz. A lábakat zárd, nyisd a mellkast, és a fejtetőn át nyújtózz az ég felé!
jóga ászana Impulzív MagazinVariáció: Kezdő szinten hajlított térddel és a térdhajlatba kapaszkodva végezd a gyakorlatot.
jóga ászana Impulzív Magazin
3. Eke póz, Halasana, amely frissíti a vér- és nyirokkeringést, tehermentesíti a medencealapi izmokat.
Figyelmeztetés: nyaki gerincproblémák, fej területén lévő gyulladás, menstruáció alatt ne gyakorold!
A lábakat emeld a fej mögé, ebben a pózban támaszd alá a hátadat, próbáld puhán a vállaid magad alá forgatni.
Fontos: a nyakon ne legyen testsúly, csak a vállad és a könyököd terheld.
Ha még nem ér le a lábujjad a talajra, akkor csak tartsd a levegőben és nyújtózz hátra a lábakkal.
Variáció: csípő lent marad a földön, és csak a lábak emelkednek (supta dandasana). Ha ez is nehéz, akkor a lábakat támaszd a falnak, amely minden életkorban, nemtől függetlenül kedvezően hat a vénás keringésre, visszerekre, nem mellesleg frissít és hűt.

4. Parsvakón ászana
Ez a gyakorlat a lábakat, a törzsizmokat erősíti, mindemellett kellemesen nyújtja az oldalunkat is, tehát erőt épít és lazít egyben. Csodás gyakorlat, amely kivitelezésénél a következő alapvető szabályokat tartsd be. A térd a boka fölött marad végig, és a kifelé húzod a kislábujj felé, ne engedd bedőlni. Hátsó lábon ugyanakkora a testsúly, mint az elsőn. Csípő és mellkas oldal irányban marad. Karjaiddal nyújtózol felfelé és lefelé is, nem támaszkodsz rajta.
jóga ászana Impulzív Magazin
Ha szeretnél még többet tudni a jógáról, akkor itt találsz még cikket róla.