A boldogság világnapjához kapcsolódva, gondoltam, hogy kalandozhatnánk egyet a csokoládé birodalmában. Az első dolog, ami eszembe jut róla, az a Csokoládé című film, melynek sajátos hangulata tökéletesen visszaadja számomra a csoki-életérzést: egy kellemes, bizsergető, az élet apró örömeit feltáró, boldogító lét-tudatot.

De honnan származik ez a mindenkit megbabonázó finomság? Közel 4000 éves története – melyet titkok és ármányok lengenek körül –, egészen az azték és maja kultúráig nyúlik vissza. Ez az ínycsiklandozó étek az emberiség történelme során mindig is a misztikum és az élvezet jelképe volt – a bűn, a csábítás, a kéj és a szerelem elválaszthatatlan kelléke.
Az „istenek eledelét” tulajdonképpen a kakaófa terméséből, a kakaóbabból nyerik. Ez a trópusi növényi termés frissen fogyasztva ugyan élvezhetetlen, de fermentálás, szárítás és pörkölés után felfedezhetjük jellegzetes ízét és zamatát.

csokoládé kézműves Impulzív Magazin
Hogy tovább tudjalak vezetni a csokoládé misztériumán, segítségül hívtam Körmöczi Andreát, a Chokolady kézműves csokoládék megálmodóját. Andi mindig is édesszájú volt – tudtuk meg tőle –, így elképzelhetetlen számára, hogy e titkokkal övezett finomság ne legyen a mindennapjai része. – A csokoládé kis mennyiségben igen jótékony hatással van a szervezetre. Mivel azonban egyik összetevője a cukor, így természetesen a belőle elfogyasztott mennyiségre kell igazából odafigyelni.

Kézműves csoda
A kézzel készített csokoládét az teszi különlegessé, hogy minden terméket egyesével, gondos figyelemmel állítanak elő, minőségi alapanyagból. A bolti termékekhez képest, további lényeges különbség még, hogy e kézműves csodákból nem készül egyszerre nagy mennyiség, ezért ezeket a finomságokat elsősorban közvetlenül a készítőtől lehet megvásárolni – mondja a szakértő.
– Alapanyagként kiváló belga vagy olasz csokipasztillát használok: 60% kakaótartalmú étcsokoládét, 41%-os tej- és 32%-os fehércsokoládét. Ezek a hozzávalók tartalmukat tekintve valódi csokoládék. A szórt táblás termékeket liofilizált gyümölcsökkel bolondítom meg. Ezek a fagyasztva szárított feltétek tartósítószer- és cukormentesek, ízük pedig intenzív és eredeti, így fantasztikus ízkombinációt adnak.

csokoládé kézműves Impulzív Magazin
A készítés fortélya
Andi elmondása szerint a csokoládékészítés legfontosabb mozzanata a temperálás. Ez a folyamat elsősorban a csoki külsejére és állagára van hatással, ennek során alakul ki e fenséges étek selymes fénye és az eltörésekor hallható jellegzetes, roppanó hang. A temperálást lassan végzik, ezért általában olyan eszközöket használnak, amelyekkel pontos hőmérsékletre lehet melegíteni és hűteni a finom alapanyagot. Ez a fizikai folyamat, tulajdonképpen a csokoládé kristályszerkezetét alakítja át a megfelelő keménység eléréséig. Ennek során a csokimasszát három különböző hőmérsékletre melegítik fel és hűtik le. A pontos hőfok attól függ, hogy ét-, tej- vagy éppen fehércsokoládé készül.
A töltött bonbonok készítésekor a leglényegesebb mozzanat a megfelelő temperálás. Az ideális bonbon minden irányban egyforma vastagságú, tehát az oldalai és a talpa sem lehet 1-1,5 milliméternél vastagabb. A bele kerülő krémnek pedig csak a fantáziánk szabhat határt. Bármilyen gyümölcsalapú készítmény vagy főzhető krém ízesítheti az ínycsiklandozó finomság belsejét. A lényeg, hogy a csokoládénk roppanjon, a krémünk pedig lágy és krémes legyen – meséli Andi.

Ízek születése
Egy-egy új ízvilág születése általában a vásárlói igényeknek és ötleteknek köszönhető. Mindig vannak különleges kérések, hiszen az ember alapvetően kíváncsi természet, és szereti a változatosságot. – Az egyik legkülönlegesebb finomság, amit készítek, a borkrémes csokoládé. Imádom elkészíteni a roppanós étcsokoládé corpust, amibe saját receptúra alapján krémet töltök, és a legvégén letalpalom, mint egy bonbont – avat be minket a szakember, a csokoládékészítés rejtelmeibe. Persze azért mindig ott vannak az örök kedvencek is – Andi szerint az egyszerű, gyümölcsös és magvas ízek a legnépszerűbbek az édesszájú vásárlók körében. – Az én személyes kedvencem az egész mandulás tejcsokoládé. Az alapanyag ebben az esetben egy 41% szárazanyag-tartalmú csokoládé, benne pedig egész pörkölt mandulaszemek vannak – mondja csillogó tekintettel.
Persze a csokoládé még számos titkot rejt, amik mind hozzájárulnak fantasztikus hatásához. Annyit elárulok, hogy ehhez van némi köze a szervezetedben termelődő „boldogsághormonoknak” is.  

csokoládé kézműves Impulzív Magazin
Még egy kis törődés
A csokoládé szerintem örök kedvenc, ahogy John G. Tullius írja: „Tíz emberből kilenc szereti a csokoládét. A tizedik hazudik.” Ha viszont ebből indulunk ki, akkor bizony nehéz helyzetbe kerülhetnek a táplálkozási problémával küzdő csokiimádók, de szerencsére sokuk számára is létezik már megoldás. Vannak ugyanis cukormentes csokoládék, melyekben édesítőszerrel helyettesítik a cukrot, a teljesen allergénmentes termékek pedig nem tartalmaznak tejet, tejfehérjét és laktózt sem – tudtuk meg a csokoládékészítés szakértőjétől.

Számomra a csokoládé minden érzékszervemre ható, formába öntött, intenzív élmény – a látvány, az illat és az íz harmóniája. Öltse akár bonbon, drazsé, trüffel vagy táblás csokoládé alakját, nem kevesebbet hordoz magában, mint a finom, édes illatot, a falatot kísérő roppanó hangot, a számban bársonyosan olvadó édesség ízét, és a maga után hagyott mámoros érzést. Ugye érzed, tudod, látod már, hogy mire gondolok?
Ha még nem, akkor kapj be egy édes csodát, és ha már bizserget a boldogság érzése, hallgasd meg legújabb Jelenlét podcast adásunkat, hogy teljes legyen a hatás.

Fotó: Panna

(X)

 

Szerző