Napjainkban rengeteg cikk és tanulmány foglalkozik a mozgás fontosságával és komoly egészségvédő hatásával, éppen ezért minden korosztály számára ajánlott, sosincs késő elkezdeni, bármilyen életszakaszban is vagyunk.

Sajnos idősebb korban az ember hajlamosabb lemondani a rendszeres mozgásról, mondván, hogy már nem neki való, de ne tegyük! Az idősödő szervezet frissen tartása éppolyan fontos, és néhány lényeges szempont figyelembe vétele mellett, számos jótékony hatását élvezheti ez a korosztály is.
A sport ugyanis serkenti az agyi működést, ezáltal javítva a memóriát, ami igencsak kedvező a kor előrehaladtával. A rendszeres mozgás erősíti az immunrendszert és jótékonyan hat a test teljes izomzatára. Mivel a stressz elleni harcban is élen jár, az időskori depresszió kezelésében is sokat segíthet. Számos pozitív egészségügyi hatása így együttesen járul hozzá a fiatalosság megőrzéséhez. Viszont a mozgáshiánynak számos nem kívánt következménye lehet, így a kor előrehaladtával még inkább érdemes megfontolni, hogy mozgásba lendüljünk.
Nem kell nagy dolgokba belevágni, már egy egyszerű sétával is sokat tehetünk egészségünkért, különösen akkor, ha társaságban, például vidám házi kedvencünkkel közösen tesszük. A nordic walking manapság igen kedvelt, ugyanakkor kiváló mozgásforma és nem utolsósorban ízületkímélő is. Ha nem áll fenn egyensúlyi vagy komoly ízületi probléma, akkor a kerékpározás is nagyon hasznos megoldás lehet.

A csoportos foglalkozások a társaságkedvelő emberek kedvencei lehetnek. Ma már számos óra közül válogathatunk, mint például a jóga, a pilates, a különböző kímélő tornák, az általános vagy speciális gyógytorna és ne feledkezzünk meg a táncról sem, a test és lélek ősi elixírjéről.

Az úszás és a vízi torna pedig a víz szerelmesei számára lehet igen jó választás.

Edzőterembe is bátran eljárhat az idősebb korosztály is, csak arra kell fokozatosan odafigyelni, hogy a mozdulatokat helyesen, az ízületek védelemére figyelve hajtsuk végre, illetve kerüljük a nagy súlyokkal történő gyakorlatokat.

Ezek az egészségmegőrző lehetőségek, egyben tökéletes szabadidős programok is, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy kicsit kimozdulhassunk a négy fal közül. Ha pedig egy vállalkozó kedvű társsal vágunk bele az új életformába, talán könnyebben átvészeljük a kezdeti nehézségeket, és nem adjuk fel olyan könnyen. Aki pedig továbbra sem talál kedvére való mozgásformát, annak fittségéről akár az unokák is gondoskodhatnak, hiszen a velük való játék igazán kellemes kikapcsolódás és rendszerint nagyon mozgalmas.

Amire azonban minden esetben lényeges odafigyelni, az az ízületek védelme. Ha helyesen végezzük a gyakorlatokat, és közben csak a szükséges mértékben terheljük őket, akkor nem lesz semmi baj. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a kellő mennyiségű folyadék fogyasztásáról, a helyes táplálkozásról, és a szükséges vitaminok pótlásáról se, hiszen így válik teljessé az életmódváltás!

Szerző