Egyre több embert hódít meg egy új edzésforma, a TRX. Sikerének a titka abban rejlik, hogy könnyen végezhető mozgás: a felfüggesztett eszközön a testünk a saját tömegével dolgozik, miközben az összes izmunkat megmozgatjuk. A TRX annyira megtetszett már az első edzésen, hogy el is végeztem az edzői tanfolyamot. Most elmesélem, hogy mi fogott meg benne!

Régóta érdekelt a TRX, mert amellett, hogy szinte olyan, mint egy „konditerem”, a gyógytornában is hasznosítható. Nagyon jó kiegészítője lehet egy adott terápiának, és szerettem volna színesebbé, érdekesebbé tenni a kezeléseket. Olyan dolgot kerestem, aminek kicsi a helyigénye, sok izmot dolgoztat meg, ugyanakkor sikerélményt ad, és a legfontosabb, hogy hosszú távon látványos fejlődést érhetünk el a segítségével. A TRX éppen ilyen edzésforma, ezért is kezdett érdekelni.

Annyit tudtam róla, hogy a gyógytornászok szívesen használják a rehabilitációban, hiszen sportsérülésekre és ortopédiai betegségekre is kiváló gyógymód, változatos és izgalmas edzéseket lehet vele tartani. Talán azért is ilyen népszerű, mert szinte bárhol használható és kortól, nemtől, valamint fittségi szinttől függetlenül, mindenki megtalálja benne azt, amit igazán keres. A TRX egy nagyon hatékony edzésmódszer mindenki számára.

trx saját testsúlyos edzés Impulzív Magazin
Nagyon érdekes és izgalmas volt kipróbálni. Mivel rendszeresen járok edzeni, azt gondoltam nem fog gondot okozni, de már az első feladatnál rá kellett jönnöm, hogy hatalmasat tévedtem. Pár ismétlés után éreztem, hogy fáradok, és már azt figyelem, mikor mondja az oktató, hogy elég lesz, pihenhetünk. Az óra közben elgondolkodtam azon, vajon tényleg elmondhatom magamról, hogy edzett vagyok? Hiszen a rendszeres mozgás ellenére is teljesen lefárasztott pár TRX-szel végzett feladat. Persze közben folyamatosan figyelni kell arra, hogy szabályosan, helyesen végezzük a gyakorlatokat, saját testsúlyunkkal terhelve, miközben a kezeinket vagy a lábainkat egy felfüggesztési pont tartja. Ebben a helyzetben nem is olyan egyszerű megtartani az egyensúlyunkat.

Egyetlen eszközzel, amely mindenhol használható, gyakorlatilag végtelen számú gyakorlatot tudunk végezni, bármilyen cél elérése érdekében. A testhelyzetünk módosításával azonnal alakíthatunk az ellenálláson, ezért bármilyen is a kondíciónk, mindenki számára biztonságosan és hatékonyan alkalmazható. A TRX hordozható, egyszerű kivitelezése és könnyű súlya lehetővé teszi, hogy akár a parkban, a sportpályán, a konditeremben vagy éppen otthon használjuk. Egypontos rögzítése az alátámasztás és a mobilitás ideális keverékét biztosítja ahhoz, hogy széles körű ellenállást teremtve, egyszerre növeljük az erőnket, az állóképességünket, a koordinációnkat és a hajlékonyságunkat. A funkcionális tréning esztétikailag átformálja a testet, harmonikusan kidolgozott izomzatot és jobb izom-egyensúlyt eredményez, miközben az állóképességet is fejleszti. Bármilyen sportágra felkészít, ezért segítségével csökkenthető a sportsérülések száma.

Minden TRX-gyakorlat funkcionális erőt épít, fejleszti a hajlékonyságot, az egyensúlyérzéket, ami nemcsak sport közben, hanem a mindennapi életben is szükséges. A TRX egy olyan eszköz, amellyel rengeteg gyakorlatot végezhetünk az egész testet megmozgatva vele. Nincs életkorhoz kötve a használata, bárki elkezdhet vele dolgozni, és a saját szintjének megfelelően végezheti a gyakorlatokat. Csak egy „kötél” kell hozzá, hogy minden izomcsoportot megdolgoztasson az ember, és másnap jóleső izomlázat érezzen.

Szerző