Az új év elején majdnem mindenkiben megfogalmazódik a gondolat, hogy idén végre tenni fog az egészségéért: jobban odafigyel az étkezésére és lead pár kilót, vagy legalább megpróbálja a rendszeres mozgást  becsempészni a szürke hétköznapokba, ezzel is feldobva azok rutinszerűségét. Sajnos sokaknál itt meg is áll a folyamat, és a megvalósításig már nem jutnak el, vagy ha igen, akkor néhány alkalom után alábbhagy a lendület és csökken a motiváció. Éppen ezért összegyűjtöttem pár tippet, melyek segíthetnek abban, hogy a mozgás szokássá váljon az életedben.

Nyilvánvaló, hogy a rendszeres mozgásnak számos jó hatása van a testre és a lélekre is. Akkor mégis miért nem építjük be a mindennapi rutinunkba? Azt gondolom, hogyha megtalálod a számodra ideális mozgásformát, amely feltölt, akkor a sport már nem egy kötelező feladat vagy teher lesz, hanem egy izgalmas, kihívásokkal teli program. A mozgás után pedig úgy mész majd haza, hogy azt érzed, megérte végigcsinálni, mert volt értelme egy fárasztó munkanap végén, vagy éppen a gyerkőcök egész napi pesztrálását követően kiszakadni otthonról és levezetni az egész napi feszültséget. Kikapcsolódni és tenni azért, hogy egészségesebb és fittebb legyél. Ha megtalálod a neked megfelelő edzésformát, akkor már nem nyűgként éled majd meg, hanem az egyik legnagyszerűbb tevékenységként, amit ki nem hagynál az életedből. Csak az a fontos, hogy megfelelő szempontok alapján válaszd ki a mozgásfajtát, ami majd örömet szerez.

Most pedig jöjjenek a tippek, amik arra motiválnak, hogy rendszeresen sportolj.

 1. Elengedhetetlen a pontos célkitűzés – tudnod kell, hogy mit szeretnél elérni! És még egy apróság: ezek a célok reálisak legyenek, ne a földtől elrugaszkodott elképzelések.
 2. Olyan mozgásformát keress, ami nem okoz szenvedést, és nem a kínok kínját éled át, amikor közeledik az edzés időpontja. Dobjon fel a tudat, hogy kikapcsolódhatsz. Válassz olyan sportot, ami nem túl bonyolult vagy nehéz, legyen éppen neked való, és nem kell egyből megszakadnod benne. Akár lehet ez egy 40 perces gyaloglás, kocogás vagy kerékpározás is. Idővel pedig, ha már nő az önbizalmad és az állóképességed, kacsingathatsz nehezebb edzésformák irányába is.
 3. Ha egyedül nincs kedved belevágni, vagy egyszerűen társaságra vágysz, netán kapcsolatokat szeretnél kialakítani, akkor a csoportos órák lesznek a megfelelőek számodra. Ez a forma azért is jó, mert ha elfogy a lendületed, lesz, aki lelkesítsen, magával húzzon, és így könnyebben indulsz neki újra. Előfordulhat, hogy nincs ötleted, mit kellene sportolnod, hogyan építsd fel az edzésedet, ilyenkor jó, ha megkeresel egy szakembert, aki segít neked. Az órák során melletted lesz, „fogja a kezed” és megmutatja a feladatokat. Ő pontosan tudja, hogyan épülnek egymásra a gyakorlatok, milyen szinten vagy és hova szeretnél eljutni, ehhez pedig milyen út vezet.
 4. Megpróbálhatod vizuális emlékeztetőkkel lelkesíteni magadat. Ragassz színes cetlit az edzőcipődre, amelyen egy buzdító szöveg áll vagy a naptáradba bejegyzett edzésidőpont mellé írj egy motivációs idézetet.
 5. Lefekvés előtt tedd az edzőcuccot a táskád tetejére, hogy ne felejtsd el a másnapi mozgást.
 6. Vezesd be az edzések utáni jutalmazást, ezzel is biztatva magadat a sportra. Azonban még véletlenül se valamilyen finomságot válassz jutalomnak! Legyél kreatív, olyan meglepetés várjon a jóleső edzés után, amit igazán szeretsz. Tegyük fel, csak akkor nézheted meg a kedvenc sorozatod következő részét, vagy a vágyott legújabb mozifilmet, ha elvégezted a napi edzést.
 7. Edzésnapló írásával is motiválhatod magadat. Visszanézve hatalmas erőt és lendületet adhat egy-egy sikeresen teljesített feladat. Az is jó, ha előre megtervezed, hogy aznap mire szeretnél edzeni, így céltudatosabban tudsz haladni. Papírra vetve a tervedet, és pontról pontra haladva, könnyebben boldogulsz majd, mintha ott és akkor próbálnád kitalálni, hogy mi is legyen az aznapi feladat.
 8. Az edzés helye is nagyban befolyásolja a sport iránt érzett motiváltságodat. Egy jól megválasztott helyszín sokat számít, legyen az egy szép erdei út a futáshoz, vagy egy jól felszerelt konditerem, a lényeg, hogy szívesen menj oda, és érezd ott jól magad.
 9. Talán furcsán hangzik, de az is sokat számít, hogy milyen ruhában edzel. Ha olyan szettet választasz, amely kényelmes és szívesen viseled, sokkal nagyobb kedvvel vágsz bele a mozgásba.
 10. Az edzést ne kötelezettségként fogd fel, hanem egyfajta szabadidőként, amit magadnak ajándékozol – egyből másképp állsz majd hozzá! Tekintsd énidőnek a tréninget, amikor végre kicsit magaddal foglalkozhatsz, ami csak rólad szól, ami alatt van időd elmélkedni, és a téged ért napi stresszt levezetni.
 11. A kedvenc dalaid hallgatásával is feldobhatod a sportot. Játszva felpörgünk ugyanis, ha mozgás közben a legjobb számok szólnak a fülünkben.
 12. Nem kell magányos programnak tekintened az edzéseket, ha nem szeretsz egyedül lenni, egy társsal is végezheted a feladatokat. Ő majd végig buzdít és lelkesít téged, hogy még véletlenül se add fel túl korán. Az előre megbeszélt időpontokat ráadásul nehezebben mondod majd le, hiszen van, aki számít rád, és így kevésbé tudod elodázni a dolgokat, mintha egyedül vágnál neki.

Bármilyen sport mellett is döntesz, bármi is az ok, amiért elkezdtél edzeni, egy a fontos: élvezd a mozgást! Nem baj, ha nem találod meg elsőre a számodra legmegfelelőbb formáját, próbáld ki bátran több fajtáját is, és keresd meg az igazit. Akár a kezdőpontja, akár a záróakkordja lesz a napodnak a sport, váljon alapvető részévé az életednek, és főleg szeresd csinálni. Ha egy-egy nap véletlenül kimarad valami miatt, de sikerül elérni, hogy érezd a mozgás hiányát, akkor ez idővel az eredményben is megmutatkozik. Hiszen egy kiegyensúlyozottabb, vidámabb és erősebb ember néz majd vissza rád a tükörből, és ezért már megéri megvívni a mindennapi harcot a benned bujkáló ellenállással.

Helyszín: PulseGym
Ruha: BodyShape

Szerző