Szülést követően a legtöbb nőben megfogalmazódik a gondolat, hogy szeretné újra jól érezni magát a bőrében: megszabadulni a felszaladt kilóktól, fittebb és energikusabb formába lendülni. Nem lehetetlen megvalósítani ezeket a célokat, csak előtte szögezzünk le egy dolgot: legyél türelmes magaddal szemben, hiszen nem egyik pillanatról a másikra tudod majd visszaszerezni a korábbi alakodat. Reális időhatárt kell kiszabni, és semmi esetre sem szabad siettetni a változást. És ha már itt tartunk, ne higgy a szemednek, amikor a tökéletesre retusált, a valóságtól fényévekre lévő fotókat pörgeted a neten, ezek könnyedén elvehetik a kedvedet a mozgástól. Persze néhány szerencsés már egészen rövid idővel a szülés után bomba formában van, de egyáltalán nem biztos, hogy a te tempód is ilyen észveszejtően gyors lesz. Foglalkozz csak magaddal, és ne azon rágódj, hogy egyeseknek miért megy mindez könnyebben. Időt kell hagyni, hogy a dolgok a maguk ritmusában haladjanak, hiszen mindenki szervezete másként reagál a változásokra.

Most pedig nézzük meg, mire érdemes odafigyelned, ha a szülés után újra mozgásba szeretnél lendülni.

1. Legyél türelmes!
A szülés utáni első időszakban az édesanyák minden percét leköti a kisbaba gondozása, és többnyire fáradtnak érzik magukat. El kell telnie egy bizonyos időnek, amíg kialakul egy napi rutin, amely mellett már elkezdhetnek edzeni, persze csak az orvosuk javaslatára. A szervezet regenerálódása ugyanis a szülést követően minimum 6 hét, de császármetszés esetén még hosszabb lehet a lábadozás. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy addig is a négy fal között ülve kell türelmetlenül várnod a „szabadulás” pillanatát. Egy-egy kellemes séta nem okozhat problémát, sőt ez lehet az első lépés az újrakezdéshez, és nem mellesleg a babának is jót teszel vele.

2. Ne ess túlzásba!
Nem szabad rögtön a mély vízbe ugrani, és túlságosan leterhelni magadat. Ne akarj egy pörgős aerobik órával vagy több kilométer lefutásával megváltani a világot. Az elején elég, ha a fent említett sétával indítasz, majd fokozatosan emeled a terhelést. Otthon is végezhetsz gyakorlatokat, amibe még a babát is bevonhatod, legyen ő az „édes” súly. Ez számára is élvezetes lehet, miközben magadért is teszel. Majd ahogy egyre energikusabbá válsz, elkezdhetsz kacsingatni a nagyobb terheléssel és erőkifejtéssel járó mozgásformák felé.

3. Figyelj oda magadra, hogy mi történik a szervezetedben!
Kövesd figyelemmel, milyen változások mennek végbe a testedben a mozgás hatására. Amikor belefogsz a komolyabb edzésekbe, az elején lehet, hogy a tested jelezni fog, hogy még korai ez a terhelés, egyelőre több pihenésre van szükséged.
Ne felejts el odafigyelni a medencefenék izmaira is, hiszen a szülést követően még ezek is gyengék, ezért erősíteni kell őket, de ebben az esetben is kerüld a hirtelen megterhelést.
A szétnyílt hasizom is gyakori jelenség ilyenkor. Ha az orvos komolyabb eltérést tapasztal a kontrollvizsgálaton, akkor először kérd a gyógytornász segítségét a speciális gyakorlatok elsajátításához. Csak fokozatosan térj vissza a hasizmok edzéséhez, mert komoly problémák származhatnak abból, ha türelmetlen vagy, és gyors változást akarsz elérni.
Az ízületek védelme kiemelt fontosságú, mert a szülés utáni első 6 hónapban még instabilak lehetnek, itt is az óvatosság és a fokozatosság elvét kell követned.

4. Több mozgásfajtát is kipróbálhatsz
Nem muszáj ahhoz az edzésformához visszatérned, amit a szülés előtt folytattál. Más irányba is elindulhatsz, mielőtt eldöntenéd, melyik számodra a legideálisabb, melyiket tudod leginkább beépíteni a mindennapjaidba.

5. Ne feledjük a a folyadékbevitelt és a pihenést sem
Ha újra kezded a sportolást, különösen figyelj a megfelelő folyadékpótlásra, főleg ha még szoptatsz. Bármerre is mész, mindig legyen nálad egy üveg ásványvíz! A pihenés legyen továbbra is lényeges része az életednek, különösen edzés után. Ha sikerül feltöltődnöd, és időről időre kipihenned a napi fáradalmakat, akkor elégedettebb leszel, és többet tudsz majd nyújtani magadból a szeretteidnek.

Szerző