Ha itt a tél, sokan alig várják, hogy hazaérve bekuckózzanak a jó meleg szobában, egy meleg tea és egy jó könyv vagy film társaságában. Még a kósza gondolatát is elvetik annak, hogy mozogjanak, pláne kint, hiszen ott hideg van, szürkeség és köd. Pedig számos előnye van a szabadban történő mozgásnak, ami a téli sportok felé billenti a mérleg nyelvét.

Ahhoz, hogy igazán lelkesedni tudjunk az iránt, hogy ebben az időben is kimozduljunk, meg kell találnunk, mi az, ami feldob minket ezzel kapcsolatban. Lehet az az egészségmegőrzés, a betegségek elkerülése, vagy az ünnepek alatt felszedett fránya kilók ledolgozása. A cél, hogy megtaláljuk, mi az, ami örömet szerez és motivál bennünket. Mik is azok az előnyök, amik miatt érdemes elgondolkodni, hogy télen is aktívak legyünk és merjünk kimozdulni, kényelmes kis kuckónkat a hátunk mögött hagyva egy kis időre? A sport csökkenti a télen ránk telepedő depressziót és javítja a hangulatunkat – hiszen ilyenkor nem szívesen mozdulunk ki, és ennek köszönhetően a kedvünk is rosszabb és lehangoltabbak vagyunk.

Ha az időjáráson nem is tudunk változtatni, a hangulatunkon viszont igen, amiben a rendszeres mozgás sokat segíthet. Ahogy erősíti az immunrendszert is, amivel csökkenteni tudjuk a megfázás és az influenza kialakulásának esélyét, ugyanakkor segít a felesleges kalóriákat leadni, formában tartani magunkat télen is. Sportoláskor felgyorsul az anyagcserénk, a keringésünk frissebb lesz és az állóképességünk is növekedik, hiszen a hidegben önkéntelenül is intenzívebben, aktívabban mozgunk. Lustaság ellen is nagyon jó a kinti aktivitás, tekinthetjük kihívásnak is, amit ha teljesítünk, máris tettünk az ellen, hogy ne tunyuljunk el. Igazán fel tudja dobni az embert, hogy ebben a borongós, fagyos időben is tett valamit magáért! Az edzés segít felfrissíteni az agyunkat, és tökéletes megoldás a napi stressz és feszültség levezetésére is, utána könnyebben, újult energiával tudunk a megoldandó feladataink felé fordulni.

Íme, pár lehetőség, amit ebben a fázós, téli időben is választhat az ember.

  1. Az egyik legegyszerűbb opció a séta. Egyedül is nekivághatunk, de egy társsal – akár egy vidám négylábúval – még kellemesebb lehet. Szuper érzés, amikor kis kedvencünk vidáman és lelkesen rohangál körülöttünk, feldobva ezzel a mi hangulatunkat is. Igazi kikapcsolódás, főleg ha még a táj adta szépséget is kihasználjuk. Ilyenkor a természet igazi meseszerű képet mutathat, ami elvarázsolhat és segít megfeledkezni még a hidegről is.
  2. A téli túrák is ugyanilyen hatással lehetnek ránk. Másik lehetőség a nordic walking vagy ski walking (magyarul: botsport, síjárás vagy skandináv gyaloglás). A lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, de kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő és a mozgáskoordináció.
  3. Dönthetünk a futás mellett is, ugyanis télen is űzhető ez a sport, csak néhány szabályt kell betartanunk. Nem szabad ácsorogni, végig mozgásban kell maradni, és nem kell gyorsan futni sem, most nem a rekordok megdöntésén van a hangsúly. Fontos a megfelelő ruházat és a helyes, alapos bemelegítés.
  4. Persze jöhetnek azok a sportok is, amik egyből eszünkbe jutnak, ha a télről van szó. Az egyik legkedveltebb téli szabadidős kikapcsolódás a korcsolyázás. Az egész család számára jó program lehet, és akár órákra képes lekötni mindenkit. Az önfeledt mozgás képes az egész testet úgy átmozgatni, hogy szinte észre sem vesszük, hogy elfáradtunk volna. A szánkózás is hasonló a korcsolyázáshoz, de itt a környezeti adottságoknak is meg kell lenniük. És végül, de nem utolsó sorban, jöjjön a síelés. Nagyon jó mozgáskoordinációs és egyensúlyérzék-fejlesztő mozgás, az izmokat is remekül megdolgoztatja és remek állóképesség-növelő módszer. Szintén nagyon jó családi program is, mindenkit igazán kikapcsol, ráadásul a havas táj látványa elvarázsolja az embert. Nincs is annál fantasztikusabb érzés, mint amikor lefelé csúszunk a hófehér tájon, miközben havazik. Amire fontos figyelnünk a téli sportok közben, hogy mindig megfelelő öltözet legyen rajtunk, fogyasszunk elegendő folyadékot, alaposan bemelegítésünk, és ne vegyük félvállról a dolgot.

Bármelyik mozgás mellett döntünk, az a fontos, hogy használjuk ki az évszak adta lehetőségeket, legyünk aktívak és egészségesek, merjünk kimozdulni a hideg idő ellenére is, és élvezzük ki a téli időjárás szépségeit.

Szerző